Με άρωμα Λέσβου: Συκο το εκλεκτό.. της Λέσβου

**Γράφει για το LesvosPost  και την στήλη «Με άρωμα Λέσβου» η Μένια Μουτζούρη

Tο φθινόπωρο στη Λέσβο φέρνει εκλεκτές συνταγές, πληθωρικές γεύσεις όπως τα περίφημα και σπάνια μελαχρινά σύκα της Λέσβου. 

Από τα αλώνια του νησιού τα σύκα συλλέγονται προσεκτικά, διαλέγονται σχολαστικά και παλαιώνουν φυσικά σημαίνοντας γλυκά την έναρξη του φθινοπώρου. Όσα η φύση τα ευνόησε με τον στρογγυλό σχηματισμό και τον παχύ καρπό επιλέγονται στις ποδιές των νοικοκυρών και απλώνονται  με την τεχνική της απλωταριάς κάτω από τον δυνατό ήλιο του Σεπτεμβρίου ενώ τα υπόλοιπα οδηγούνται για το διάσημο, πυκνόρρευστο σιρόπη το "βράσμα". Με την αργή, φυσική διαδικασία της αποξήρανσης το σύκο καραμελώνει γλυκά τους χυμούς του, παίρνοντας μια περισσότερη στιβαρή γεύση και μια παιχνιδιάρικη, εύκαμπτη υφή. Από το χωράφι μεταφέρεται στις κουζίνες των σπιτιών όπου ο καρπός ζεματάται ή φουρνίζεται για να απλωθεί  στις ολόλευκες πετσέτες και για να γεμιστεί με τα εκλεκτά βότανα.

Κάπου εκεί ξεκινάει η τέχνη της κάθε νοικοκυράς. Θυμάρι, σουσάμι, καρύδι, κανέλα, πιπερόριζα, κακουλέ, μοσχοκάρυδο, αμύγδαλο ή καρύδι αλλά και η γλυκιά ανάμνηση των συνταγών της αλησμόνητης παράδοσης των χαμένων πατρίδων φέρνουν στο φως σπάνιες συνταγές από την Ερεσσό, το Πλωμάρι, την Συκουντα και το Ίππειος.  

 Το φθινόπωρο στη Λέσβο με την μεστότητα και την ποικιλομορφία του αποκαλύπτεται σε έναν  αυθεντικά λυτρωτικό προορισμό με άρωμα Λέσβου. 

**Μυρσίνη Μουτζούρη

mail: meniamoutzouri@gmail.com

Η Μένια είναι οικονομολόγος ζει και εργάζεται στη Λέσβο.

https://www.linkedin.com/in/menia-moutzouri-63a11993?trk=hp-identity-name