Εορτασμός της ημέρας Εθνικής μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας στην Μυτιλήνη


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΜΕΡΑΣ ΜΝΗΜΗΣ ΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΗΣ ΜΙΚΡΑΣ ΑΣΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ

Σύμφωνα με τις διατάξεις του Προεδρικού Διατάγματος 304/2001, η 14η Σεπτεμβρίου ορίζεται ως ημέρα Εθνικής μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το Τουρκικό Κράτος.
Η επέτειος μνήμης έχει σκοπό να τονίσει ιδιαίτερα και να υπενθυμίσει τα γεγονότα της δραματικής περιόδου της γενοκτονίας και του ξεριζωμού των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το Τουρκικό Κράτος, που είχαν ως αποτέλεσμα να μετατρέψουν τους Έλληνες της Μικράς Ασίας σε έναν λαό προσφύγων και διασποράς.

Το πρόγραμμα της επετείου μνήμης της ημέρας αυτής στις 20 Σεπτεμβρίου 2020 περιλαμβάνει:
Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 2020 Τέλεση δοξολογίας και αρτοκλασία στις 10:15 π. μ. στον Ιερό Ναό Αγ. Νικολάου στην Επάνω Σκάλα.

Τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει ο κ. Νικόλαος Ματθαίου Συντονιστής Εκπαιδευτικού Έργου ΠΕ-01 Θεολόγων του 1ου ΠΕΚΕΣ Μυτιλήνης.

Μετά τη δοξολογία και περί ώρα 10:45 θα ακολουθήσει επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο χώρο του αγάλματος της Μικρασιάτισσας Μάνας ( Επάνω Σκάλα), με τη συμμετοχή της Στρατιωτικής Μουσικής της 98 ΑΔΤΕ, από τον εκπρόσωπο της Κυβέρνησης, τον Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, το Στρατιωτικό Διοικητή, το Δήμαρχο Λέσβου, το Δήμαρχο Δ.Λέσβου, εκπροσώπους πολιτικών κομμάτων, αντιπροσωπείες των απόστρατων αξιωματικών, εκπροσώπους των εφεδροπολεμιστικών οργανώσεων, εκπροσώπους νομικών προσώπων και συλλόγων που επιθυμούν να τιμήσουν την επέτειο.

Όσοι επιθυμούν να καταθέσουν στεφάνι, πρέπει να το δηλώσουν στο χώρο της εκδήλωσης στον Τελετάρχη του Δήμου Μυτιλήνης, κ. Κώστα Αγκοπιάν

Λόγω των μέτρων που έχουν ληφθεί για τη αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς του κορονοιού COVID-19, οι φετινές εκδηλώσεις και οι καταθέσεις στεφάνων θα γίνουν σύμφωνα με τις ισχύουσες υγειονομικές διατάξεις