ΨΑΧΝΕΙΣ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΜΕΝΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ; ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΕΙΣ!


Είτε τα συμπαθείς είτε όχι το πιθανότερο είναι ότι κατά τη διάρκεια της ζωής σου θα χρειαστεί να αγοράσεις τουλάχιστον ένα ή και δύο αυτοκίνητα. Τότε θα βρεθείς μπροστά στο αιώνιο δίλημμα όλων των καταναλωτών ανά τον κόσμο: καινούριο ή δεύτερο/τρίτο χέρι; Αν ο οικονομικός παράγοντας επικρατήσει, τότε μάλλον θα κινηθείς προς την αγορά κάποιου μεταχειρισμένου αμαξιού προκειμένου να κάνεις τη δουλειά σου. Για να μην εξαπατηθείς όμως θα πρέπει να προσέξεις πολύ ορισμένα σημεία έτσι ώστε να μην βγεις ζημιωμένος μακροπρόθεσμα. Για να δούμε λοιπόν που πρέπει να εστιάσουμε την προσοχή μας εφόσον αποφασίσουμε τελικά να αγοράσουμε ένα τέτοιο όχημα.

ΑΠΟ ΕΜΠΟΡΟ Ή ΙΔΙΩΤΗ;

Αυτό είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο αλλά εδώ θα προσπαθήσουμε να το προσεγγίσουμε συνοπτικά αλλά συνεκτικά. Κάποιοι προτιμούν να αγοράζουν μόνο από ιδιώτες καθώς θεωρούν ότι αυτοί είναι πιο «αθώοι» και λιγότερο «πονηρεμένοι». Πιστεύουν δηλαδή ότι, μιας και δεν είναι το επάγγελμά τους οι αγοραπωλησίες αυτοκινήτων, θα είναι και περισσότερο ειλικρινείς. Αυτό βέβαια δεν είναι πάντοτε αλήθεια αλλά υπάρχουν σίγουρα κάποιες δικλίδες ασφαλείας. Για παράδειγμα, αν το αυτοκίνητο έχει πινακίδες μπορούμε να το οδηγήσουμε για να αποκτήσουμε μια σφαιρικότερη εικόνα για αυτό και φυσικά να το ελέγξουμε σε κάποιο συνεργείο της αρεσκείας μας εφόσον συμφωνεί και ο πωλητής. Ακόμα καλύτερα, αν τα όλα τα σέρβις έχουν γίνει στην επίσημη αντιπροσωπεία, μπορούμε να επισκεφτούμε τον πλησιέστερο επίσημο επισκευαστή και να λάβουμε αναλυτικά όλο το ιστορικό εργασιών του αυτοκινήτου αλλά και να βάλουμε έναν από τους μηχανικούς εκεί να το ελέγξει και να μας δώσει μια πλήρη αναφορά.

Στην περίπτωση της αγοράς από «μάντρα» αυτοκινήτων τα πράγματα περιπλέκονται λίγο καθώς συχνά τα αυτοκίνητα είναι εισαγωγής και δεν έχουμε ακριβή εικόνα του ιστορικού τους ενώ πολλές φορές ακόμα και τα βιβλία σέρβις είναι πλαστά ή παραποιημένα. Όπως και να έχει πρέπει να μην είμαστε βιαστικοί καθώς όσοι βιάζονται συνήθως κάνουν και λανθασμένες επιλογές.



ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΑ ΤΡΑΚΑΡΙΣΜΕΝΑ!

Εδώ δεν έχουμε να κάνουμε απλά μια λεπτομέρεια αλλά με μία παράμετρο κομβικής σημασίας για την ασφάλεια μας και αυτή της οικογένειας μας. Σίγουρα, αν είστε ήδη σε αναζήτηση ενός μεταχειρισμένου τετράτροχου, θα διαπιστώνετε πως σε όλες σχεδόν τις αγγελίες πώλησης τονίζεται ότι το όχημα δεν είναι απλά ατρακάριστο αλλά και αγρατζούνιστο! Δυστυχώς, όσο κι αν το θέλουμε, ένα όχημα άνω των δέκα ή δεκαπέντε ετών είναι σχεδόν αδύνατον να είναι σε τέτοια κατάσταση. Κι αν οι γρατζουνιές που έχουν τεχνηέντως καλυφθεί ίσως να μην σας νοιάζουν, δεν θα πρέπει να ισχύει το ίδιο και για ένα ενδεχόμενο τρακάρισμα.

Ένα αυτοκίνητο που έχει τρακάρει μία ή δύο φορές στο παρελθόν ίσως να μην είναι σε θέση πλέον να οδηγείται εφόσον έχει προκληθεί μια μεγάλη βλάβη σε κάποιο μηχανικό του μέρος ή στο σκελετό του. Για αυτόν ακριβώς το λόγο λοιπόν ελέγχουμε εξονυχιστικά το όχημα όσον αφορά στην ενεργητική και παθητική ασφάλεια που μπορεί να προσφέρει σε περίπτωση νέου συμβάντος.

ΕΓΓΥΗΣΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΩΝ ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΩΝ

Να ένας βραχνάς χρόνων που από ότι φαίνεται σύντομα θα εξαλειφθεί άπαξ δια παντός. Για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι δύο από τους πλέον βασικούς παράγοντες που καθορίζουν την τρέχουσα εμπορική αξία κάποιου οχήματος είναι η χρονολογία πρώτης κυκλοφορίας και τα διανυθέντα χιλιόμετρα. Η πρώτη παράμετρος δεν μπορεί να αποκρυφθεί καθώς αναγράφεται στην άδεια πρώτης κυκλοφορίας και συνοδεύει το όχημα μέχρι την απόσυρσή του. Τα χιλιόμετρα όμως πολλές φορές παραποιούνται. Παλιότερα κάτι τέτοιο απαιτούσε εξειδικευμένες γνώσεις για να πραγματοποιηθεί αλλά πλέον δυστυχώς ακόμη και ο τελευταίος ιδιοκτήτης μπορεί να το κάνει μέσω πολλών εφαρμογών με τη χρήση κινητού ή tablet. Ευτυχώς, ο νόμος έχει αλλάξει πλέον και στην Ελλάδα και τα ΚΤΕΟ μπορούν εύκολα να διαπιστώσουν αν έχει συντελεστεί μια τέτοια παρέμβαση στον εγκέφαλο του οχήματος. Ακολούθως, επιβάλλονται τσουχτερά πρόστιμα στον παραβάτη που είναι και ο τρέχων ιδιοκτήτης του οχήματος-για αυτό απαιτείται πρόληψη πριν την αγορά! 

Μετά από την απόκτηση ενός οχήματος μπορείτε να εμπιστευθείτε την MaxxParts για τα ανταλλακτικά του!