Ο Κορονοιος χτύπησε και τον καταυλισμό της Μοριας- Συναγερμός στις αρχές- Φόβοι για πολλά κρούσματα


Ο κορονοϊός μπήκε και στον καταυλισμό στη Μόρια της Λέσβου. Σε απομόνωση οι πρόσφυγες που διαγνώστηκαν θετικοί…

Σε 17 ανέρχονται, σύμφωνα με τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη, τα βεβαιωμένα μέχρι στιγμής κρούσματα της νόσου του κορονοϊού στον καταυλισμό των προσφύγων και των άλλων αιτούντων άσυλο στη Μόρια της Λέσβου.

Το αποτέλεσμα αυτό προέκυψε από τον έλεγχο μέχρι τώρα 1.600 δειγμάτων σε σύνολο 2.000 που ελήφθησαν από κλιμάκιο του ΕΟΔΥ το τριήμερο Πέμπτη 3, Παρασκευή 4 και Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου. Η δειγματοληψία έγινε με απόφαση του ΕΟΔΥ, μετά τη νόσηση 40χρονου Σομαλού πρόσφυγα που διέμενε σε σκηνή στο ΚΥΤ, την περασμένη Τετάρτη.

Σημειώνεται ότι όσοι πρόσφυγες διαπιστώνονται θετικοί στον ιό τίθενται σε απομόνωση σε ειδικό χώρο στο ΚΥΤ, ενώ το σύνολο του καταυλισμού από την περασμένη Τετάρτη έχει τεθεί σε υγειονομικό αποκλεισμό.

Στοιχεία για το πρώτο κρούσμα στη Μόρια

Ο Σομαλός είχε αναχωρήσει από τη Μυτιλήνη στις 17 του περασμένου Αυγούστου με δικαίωμα μετακίνησης που είχε ως αναγνωρισμένος πρόσφυγας. Μάλιστα, στις 21 Αυγούστου βεβαίωσε την παρουσία του στην Αθήνα με καταγεγραμμένη εμφάνισή του σε αστυνομικό τμήμα της Αττικής. Προφανώς λόγω αδυναμίας παραμονής στην Αθήνα και του «ανοικτού» χαρακτήρα της Μόριας επέστρεψε στη Μυτιλήνη.

Όπως αναφέρει στο newsit.gr ο δήμαρχος Μυτιλήνης Ευστράτιος Κυτέλης κατά την επιστροφή του στο νησί ο Σομαλός ζούσε σε σκηνή πλησίον του ΚΥΤ γι’ αυτό και αρνείται την οποιαδήποτε επαφή με άλλους αλλοδαπούς που ζουν εντός της δομής:

“Βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό ένας Σομαλός ο οποίος είχε φύγει από την Μυτιλήνη καθώς είχε πάρει άσυλο στις 17 Ιουλίου, εμφανίστηκε 21 Αυγούστου στον Άλιμο, όπου ζήτησε διαμονή και στις 28 Αυγούστου μπήκε μόνος του στο πλοίο και επέστρεψε στο νησί”.

Τα πρώτα συμπτώματα

“Έστησε μόνος του μια σκηνή σε έναν ελαιώνα έξω από το ΚΥΤ και έμεινε εκεί. Εχθές αισθάνθηκε κάποια συμπτώματα, οδηγήθηκε στο ιατρείο του κέντρου, όπου στην συνέχεια τον έστειλαν στο νοσοκομείο.

Tο αποτέλεσμα του τεστ έδειξε πως είναι θετικός στον κορονοϊό. Αυτή την ώρα βρίσκεται στη Μόρια, αστυνομία, κλιμάκια του ΕΟΔΥ και αντιπρόσωποι του Μεταναστευτικής πολιτικής, όπου ανήκει το ΚΥΤ και γίνεται ιχνηλάτηση. Ο ίδιος δηλώνει πως δεν έχει έρθει σ επαφή με κανέναν και πως έμενε μόνος του όλες αυτές τις ημέρες. Αν μας ζητηθεί οτιδήποτε εμείς θα είμαστε εκεί να δώσουμε την οποιαδήποτε βοήθεια”.

Πηγη newsit.gr