Διευκρινίσεις Ε. Παπαιωάννου για το πεδίο βολής στην περιοχή Μαυροβούνι (Καρα Τεπε)


          ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Από το γραφείο του Περιφερειακού Συντονιστή Πολιτικής Προστασίας της Π.Β.Α σε απάντηση των κακόβουλων δημοσιευμάτων και φημών, δίδονται οι παρακάτω διευκρινήσεις που αφορούν στη μηδενική εμπλοκή της Περιφέρειας στην επιλογή του χώρου του Μαυρόλοφου (Καρά Τεπέ) ως χώρο φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών.

Ιστορικό:

Τα μεσάνυχτα της Τρίτης προς Τετάρτη (Ν 8/9 -9-20) και μετά τη πρώτη Φάση της ασφαλούς εκκένωσης του φλεγόμενου Κ.Υ.Τ της Μόριας, έπρεπε να ακολουθήσει η δεύτερη Φάση που αφορούσε στη καθοδήγηση των 13.000 περίπου πληγέντων σε ασφαλές σημείο, προκειμένου την επομένη το πρωί, οι υπεύθυνοι της μεταναστευτικής πολιτικής να τους οδηγήσουν στο δικό τους χώρο. Την ώρα εκείνη (03:30) μετά από επιτόπια αναγνώριση κατέθεσα (παρουσία δύο τοπικών παραγόντων) την άποψη ότι, ο κοντινότερος και ασφαλέστερος χώρος (ΜΟΝΟ, για εκείνο το βράδυ και για εκείνες τις ώρες) ήταν ο περιφραγμένος χώρος, δίπλα στη θάλασσα αυτός του Πεδίου Βολής. Δύο ημέρες αργότερα και με τους πληγέντες διάσπαρτους στα χωράφια και την εθνική οδό Μόριας - Μυτιλήνης άρχισε να οργανώνεται ο χώρος του Καρά Τεπέ.

 Στο δια ταύτα:

Η Περιφέρεια ουδέποτε υπέδειξε ή υιοθέτησε τον παραπάνω χώρο και ο κος Περιφερειάρχης ευρισκόμενος σε καραντίνα πρώτον, δεν έλαβε γνώση της τότε εισηγήσεως μου και δεύτερον παραμένει σταθερός στην άποψη ΟΥΔΕΜΊΑ ΝΕΑ ΔΟΜΗ ΣΤΗ ΛΕΣΒΟ την οποία και συμμερίζομαι. Η τυχόν μόνιμη παραμονή ως νέου Κ.Υ.Τ. στο Πεδίο Βολής θα είναι ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΉ για τη Λέσβο αλλά και την Εθνική Ασφάλεια. Όσον αφορά την εισήγησή μου, αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη και επιθυμώ να μάθω για εκείνες τις ώρες από τους επικριτές, ποιος είχε μία καλύτερη πρόταση. Εκτιμούμε και ευελπιστούμε ότι, οι νοήμονες και σώφρονες θα πάρουν τις σωστές αποφάσεις.

  Μυτιλήνη 17 Σεπ.2020
              -0-
Περιφερειακός Συντονιστής
Πολιτικής Προστασίας
 Ελευθέριος Παπαϊωάννου
Υποστράτηγος ε.α