Θα χαθούν έργα αν δεν ενισχυθεί το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής της Λέσβου

 

Ερώτηση Γιάννη Μπουρνού: Θα χαθούν έργα αν δεν ενισχυθεί το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής

Ερώτηση προς τον Υπουργό Εσωτερικών κατέθεσε ο Βουλευτής Ν.Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Γιάννης Μπουρνούς, ζητώντας να επιταχυνθούν οι διαδικασίες στο Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής Λέσβου-Λήμνου.

Κατά την περίοδο ανασυγκρότησης του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής Λέσβου-Λήμνου, από τον Δεκέμβριο του 2019 έως τον Απρίλιο του 2020, συσσωρεύτηκαν εκατοντάδες αιτήσεις φορέων και ιδιωτών, που κάθε μία από αυτές αναφέρεται σε μικρές επενδύσεις, αλλά και μεγάλες που αφορούν Περιφερειακά και Δημοτικά έργα. 

Παράλληλα, το Υπουργείο Περιβάλλοντος κατάργησε τις ξεχωριστές επιτροπές εξέτασης αυθαιρέτων σε παραδοσιακούς οικισμούς και μετέφερε τις εκκρεμείς υποθέσεις τους στα Συμβούλια Αρχιτεκτονικής, προσθέτοντας σε αυτά φόρτο εργασίας, ενώ στα τέλη Σεπτέμβρη λήγει η προθεσμία νομιμοποίησης αυθαιρέτων.

Ορατός ο κίνδυνος, αν δεν δοθεί παράταση, να μην προλάβουν να εξεταστούν και έτσι να ματαιωθούν αγοραπωλησίες και μεταβιβάσεις. 

Φτάσαμε έτσι στη δύσκολη κατάσταση να εκκρεμούν για εξέταση 400 περίπου αιτήσεις, με αρκετούς ενδιαφερόμενους ιδιώτες να σκέπτονται αν μετά τόσους μήνες καθυστέρηση, μπορούν με τις συνεχώς επιδεινούμενες συνθήκες στην οικονομία, να προχωρήσουν στο έργο για το οποίο έχουν πληρώσει μελέτες και αδειοδοτήσεις. 

"Θεωρούμε απολύτως αναγκαίο να στηριχτεί η λειτουργία του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής Λέσβου-Λήμνου με διάθεση επιπλέον μηχανικών και λοιπού αναγκαίου προσωπικού, καθώς και με κάθε αναγκαίο υπηρεσιακό ή τεχνικό μέτρο, ώστε να αυξηθούν οι συνεδριάσεις, για να επιταχυνθεί ουσιαστικά η διεκπεραίωση των υποθέσεων και να εξομαλυνθεί η κατάσταση.

Στις δύσκολες μέρες που περνάμε, έστω και αυτά τα μικρά έργα, μπορούν να δώσουν δουλειά σε άνεργους του κατασκευαστικού κλάδου" αναφέρει στην ερώτησή του ο Γιάννης Μπουρνούς.