Παραλίες φιλικές σε ΑΜΕΑ του χρόνου σε 4 παραλίες του Δήμου Δυτικής Λέσβου

 

έργο συνολικού προϋπολογισμού 237.325 ευρώ

Από τον Δήμο Δυτικής Λέσβου ανακοινώνεται ότι η πρόταση που κατατέθηκε τον περασμένο Ιούλη στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα – Επιχειρηματικότητα – Καινοτομία «για τη δημιουργία Προσβάσιμων, Ολοκληρωμένων, θαλάσσιων, τουριστικών προορισμών για την εξυπηρέτηση Ατόμων με Αναπηρία και άλλων κατηγοριών ατόμων με κινητικά προβλήματα», έγινε δεκτή και το έργο συνολικού προϋπολογισμού 237.325 ευρώ, εντάχθηκε.

Υπενθυμίζεται ότι ο Δήμος Δυτικής Λέσβου με τη συνεργασία της Αντιδημαρχίας Περιβάλλοντος και Ποιότητας Ζωής και της Αντιδημαρχίας Ανάπτυξης και Καινοτομίας, ολοκλήρωσαν μέσα στο καλοκαίρι τις σχετικές μελέτες και υπέβαλαν τη σχετική πρόταση χρηματοδότησης, με την Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Προγραμμάτων ΕΤΠΑ του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων να ανακοινώνει  την ένταξη του έργου.

Σύμφωνα με τη μελέτη του έργου, οι επιλεγμένες θέσεις για τη δημιουργία ελαφρών, μη μόνιμων υποδομών, είναι οι παραλίες του Μολύβου, της Σκάλας Ερεσού, του Σιγρίου και της Σκάλας Καλλονής.

Η επιλογή των θέσεων έγινε με κριτήρια όπως η ύπαρξη φυσικών χαρακτηριστικών που να τις καθιστούν προσβάσιμες σε ΑμεΑ, οι προσφερόμενες σε αυτές ναυαγοσωστικές υπηρεσίες, η επαρκής παροχή υπηρεσιών διαμονής και εστίασης που διαθέτουν, η υψηλή επισκεψιμότητα που παρουσιάζουν -η διάκριση κάποιων εξ αυτών με το βραβείο της Γαλάζιας σημαίας- και η αντιπροσωπευτική τους κατανομή στο σύνολο της διαθέσιμης για κολύμβηση ακτογραμμής του Δήμου Δυτικής Λέσβου.

Οι σχεδιαζόμενες υποδομές σύμφωνα με την πρόταση του Δήμου στις προτεινόμενες θέσεις, διαθέτουν όλες τις κατάλληλες προδιαγραφές, ώστε ο επισκέπτης ΑμεΑ να μη συναντά εμπόδια που σχετίζονται με την διαρρύθμιση και χρήση των κοινόχρηστων χώρων. Επιπλέον, η σωστή και ακριβής τοποθέτηση του εξοπλισμού στους χώρους της παραλίας διασφαλίζει την ολοκληρωμένη προσαρμογή ενός τέτοιου χώρου.

Μάλιστα κάθε μια από τις προτεινόμενες θέσεις πρόκειται να περιλαμβάνει: - Αποδυτήρια – ντουζ για ΑμεΑ - Χώρους σκίασης - Διάταξη αυτόνομης πρόσβασης ατόμων με κινητικά προβλήματα στη θάλασσα - Διαδρόμους σύνδεσης των ανωτέρω δομών, οι οποίοι θα διευκολύνουν την κίνηση των ατόμων με αναπηρικό τροχοκάθισμα.

Ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος, συνεχάρη την Αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος και Ποιότητας Ζωής Ασανούλα Γιαννή – Κοκκινέλλη για την θετική έκβαση της πρότασης, καθώς και τον Αντιδήμαρχο Επιχειρησιακού Σχεδιασμού και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Στρατή Ζαφείρη και τις υπηρεσίες του Δήμου που «έτρεξαν» τις διαδικασίες.

«Ήταν και είναι γνωστό εξαρχής πως οι πόροι για να προσφέρουμε έργο στους δημότες μας, δεν είναι διαθέσιμοι, αλλά είναι υπό διεκδίκηση και τους διεκδικούμε μεθοδικά από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε ενόσω προσπαθούμε να στήσουμε το δήμο μας. Η ένταξη ενός έργου που προσθέτει στη δυνατότητα προσέλκυσης επισκεπτών του δήμου μας και έχει και κοινωνικό πρόσημο, έχει ιδιαίτερη σημασία για εμένα προσωπικά και είναι μόνο η αρχή για εκείνα που σχεδιάζουμε και θα κάνουμε για τον τόπο μας», δήλωσε χαρακτηριστικό ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος.