Έρευνες για τα αίτια της πυρκαγιάς στην Πέτρα– Καθοριστική η παρέμβαση των εναέριων μέσων (PICS)


Έρευνες για τα αίτια της πυρκαγιάς στην Πέτρα διεξάγει η Πυροσβεστική μετά τη δύσκολη μάχη που κράτησε μέχρι τις πρωινές ώρες χθες για τον έλεγχο της φωτιάς και την αποφυγή επέκτασής της σε τουριστικά καταλύματα της περιοχής.

Η φωτιά ξέσπασε δίπλα σχεδόν στον παραλιακό δρόμο και εξαιτίας των ισχυρών ανέμων κινήθηκε πολύ γρήγορα. 


Καθοριστική ήταν η συμβολή των εναέριων μέσων- των δυο πετζετέλ της ΜΑΕΔΥ και του ελικοπτέρου καθώς επίσης των δυο καναντέρ αλλά και του ελικοπτέρου erickson που ενίσχυσαν αργότερα το μεσημέρι τις εναέριες δυνάμεις- που απέτρεψαν το ενδεχόμενο να κινδυνεύσουν ξενοδοχεία με συνεχείς ρίψεις νερού δημιουργώντας αντιπυρικές ζώνες γύρω από καταλύματα της περιοχής. 



Τις βραδινές ώρες της Δευτέρας οι επίγειες δυνάμεις κατάφεραν να ελέγξουν πλήρως τη φωτιά και μετά από συνεχείς αναζωπυρώσεις λόγω των ισχυρών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή.

Σε ανακοίνωσή του ο Δήμος Δυτικής Λέσβου εξέφρασε ευχαριστίες στην Πυροσβεστική Υπηρεσία για το δύσκολο έργο που έφερε εις πέρας κάτω από δύσκολες συνθήκες. Αναλυτικά αναφέρει τα εξής:

“Ο Δήμος Δυτικής Λέσβου, ευχαριστεί θερμά την Πυροσβεστική Υπηρεσία και τους άντρες που επιχείρησαν, τη ΜΑΕΔΥ, τους εθελοντές, την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης, την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και τον Δήμο Μυτιλήνης για την άμεση επέμβαση και ουσιαστική συνδρομή τους στο έργο της κατάσβεσης της επικίνδυνης φωτάς που ξέσπασε χθες στη θέση «Καβάκι» της Πέτρας.


Ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Ιορδάνης Ιορδάνου ευχαριστεί ακόμη προσωπικά τον Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Βορείου Αιγαίου κ. Θεοφιλόπουλο και τον Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Λέσβου κ. Βάσση, που βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή στο μέτωπο μέχρι την επιτυχή ολοκλήρωση των επιχειρήσεων, τους κατοίκους για τη συνεργασία τους και τους εθελοντές”.