Στην Αγιάσο η πρόεδρος της Δημοκρατίας - Μήνυμα για την τούρκικη προκλητικότητα (Pics)


Στην Λέσβο βρίσκεται από το πρωί η πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Η ΠτΔ που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στο νησί μας, νωρίς το πρωί κατέφθασε με το προεδρικό αεροσκάφος στο αεροδρόμιο Μυτιλήνης όπου με την πομπή της κατευθύνθηκε προς την Αγιάσο.


Εκεί την περίμενε πλήθος επισήμων όπως ο δήμαρχος Μυτιλήνης, ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, ο Α' αντιπρόεδρος της Βουλής Χαράλαμπος Αθανασίου, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Μπουρνους, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Δήμου Μυτιλήνης καθώς και αντιδήμαρχοι, αντιπεριφερειάρχες.


Η πρόεδρος της Δημοκρατίας παρακολούθησε την θεία λειτουργία στην Αγία Σιών Παναγιά Αγιάσου,  ιερουργούντος του Θεοφιλέστατου Επισκόπου Αμορίου
Νικηφόρου και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μυτιλήνης Ιακώβου καθώς και πλήθος ιερών.


Κατά την παραμονή όλων των παραπάνω στον ιερό ναό τηρούνταν αυστηρά όλα τα μέτρα προστασίας κατα του κορονοιου.


Αυτήν την ώρα η ΠτΔ πραγματοποιεί επίσκεψη στο Αναγνωστήριο Αγιάσου και στην συνέχεια θά μεταβεί στην Μυτιλήνη όπου ο δήμαρχος Μυτιλήνης θα της παραθέσει γεύμα.


Η πρόεδρος της Δημοκρατίας θα παραμείνει στην Λέσβο έως τις 20 Αυγούστου, συνδυάζοντας την επίσκεψη στο νησί μας καί με διακοπές.


Την Δευτέρα 17 Αυγούστου ή πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ανακηρυχθεί επίτιμος δημότης δήμου δυτικής Λέσβου, σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο μουσείο βιομηχανικής ελαιουργίας στην Αγία Παρασκευή.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας η κ.Σακελλαροπούλου έκανε την ακόλουθη δήλωση:


Πάσχα του καλοκαιριού» ονόμασε τον Δεκαπενταύγουστο ο Φώτης Κόντογλου. Σύμβολο της καταπάτησης του θανάτου, γιατί η Παναγία μπορεί να «εκοιμήθη», δεν «κατέλιπε», όμως, τον «κόσμον». Ο λαός μας τής το ανταποδίδει, θεωρώντας την παντοτινή μητέρα, τροφό και προστάτιδα, εκείνη που γρηγορεί και μεσιτεύει.
Σήμερα που βρίσκομαι στη Λέσβο, με τις τόσες εκκλησιές της Παναγίας, σκέφτομαι πόσο πλούσιος είναι ο συναισθηματικός δεσμός που ανέπτυξε ο λαός μας με το πρόσωπό της, δίνοντάς της πεντακόσια σχεδόν ποιητικά προσωνύμια. Πόσο την αγάπησε, πόσο όμορφα την ύμνησε, πόσο συχνά προσέτρεξε στη μέριμνα και τη συνδρομή της.
Βαθιά ριζωμένη στην εθνική και πνευματική μας παράδοση από την εποχή του Βυζαντίου, δεν ήταν μόνο η καταφυγή και η αγία σκέπη, αλλά και η Υπέρμαχος Στρατηγός που ενέπνεε σθένος, ενότητα και ομοψυχία στις δύσκολες ώρες. Σθένος, ενότητα και ομοψυχία που χρειαζόμαστε σήμερα, απέναντι στις δοκιμασίες της πανδημίας καιτης οικονομικής ανασφάλειας. Απέναντι, ιδίως, στην απειλή και αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων από την τουρκική ηγεσία.
Από την ακριτική Λέσβο αναγνωρίζουμε σήμερα την οφειλή μας στις ένοπλες δυνάμεις μας, που με αυταπάρνηση και ετοιμότητα βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της υπεράσπισης της πατρίδας.
Η Ελλάδα είναι ένα ευρωπαϊκό Κράτος Δικαίου.Τηρεί τις δεσμεύσεις της, τιμά την ιστορία της και τη γεωπολιτική της θέση. Τα νησιά μας επωμίστηκαν δυσανάλογο βάρος στη διαχείριση της μεταναστευτικής και προσφυγικής κρίσης. Οι νησιώτες μας επέδειξαν ευθύνη και αλληλεγγύη, σε καιρούς δύσκολους. Διαφυλάξαμε, στον Έβρο και το Αιγαίο, με αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα, όχι μόνο τα δικά μας σύνορα, αλλά και τα σύνορα της Ευρώπης.
Έχουμε απόλυτο σεβασμό στις αρχές του διαλόγου και της καλής γειτονίας και σύμμαχό μας το διεθνές δίκαιο. Είμαστε σε συνεχή επικοινωνία και συνεργασία με τους εταίρους μας και αξιοποιούμε όλες τις δυνατές διπλωματικές οδούς.
Η προκλητικότητα και η επιθετικότητα της Τουρκίας δεν μας πτοούν. Αντίθετα, την απομονώνουν διεθνώς, καθώς γίνεται όλο και περισσότερο κατανοητή η ορθότητα των θέσεών μας. Η χώρα μας είναι πυλώνας σταθερότητας και αποτρεπτικής ισχύος στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και έτσι θα παραμείνει."