Λίγα - πολύ λίγα - λόγια για τη κινητοποίηση της Τετάρτης των κατοίκων του χωριού Μόριας


Του Ευστράτιου Δ. Κοκκινελλη

Λίγα - πολύ λίγα - λόγια για τη κινητοποίηση των κατοίκων του χωριού Μόριας, όμορων κοινοτήτων και λοιπών Λέσβιων...

Ήταν μια κινητοποίηση πολύ καλά οργανωμένη από Συλλόγους κατοίκων του χωριού Μόρια, με το επίσημο κάλεσμα να έχει πραγματοποιηθεί από το προηγούμενο Σάββατο( 8/8/2020), και πολλοί να το γνωρίζουν το τελευταίο δεκαήμερο για την ημέρα και την ώρα. Αυτά ως προς την οργάνωση!

Στη συγκέντρωση συμμετείχαν περίπου στα 300 άτομα, καμία σχέση με κινητοποιήσεις τύπου Καράβας, κ.λπ, με ελάχιστους "Καραβομάχους", με ισχνή συμμετοχή από τις όμορες κοινότητες, πλην Αφάλωνα και των γνωστών άγνωστων.

Το μελανό σημείο της όλης υπόθεσης, όμως, είναι ότι στην κινητοποίηση δεν παρέστη ούτε ένας τοπικός άρχοντας, κάποιος εκλεγμένος που κατέχει θέση εξουσίας και ασκεί διακυβέρνηση στον τόπο, με πιο χαρακτηριστική απουσία, αυτή του προέδρου της Κοινότητας Μόριας. Πολλοί από τους εμπλεκόμενους μπορεί να σχολιάσουν το παραπάνω, λέγοντας ότι: "Υπήρχαν ανειλημμένες υποχρεώσεις". Η απάντηση είναι όχι, μιας και δεν σκέφτηκαν να αποστείλουν κάποιον εκπρόσωπο τους, ούτε κάποιο "γράμμα συμπαράστασης".

Συμπέρασμα

Α': Κινητοποιήσεις χωρίς πολιτικούς ηγέτες δεν υφίστανται. Με την απουσία τους δείχνουν έμπρακτα και επιβεβαιώνουν τις πληροφορίες από το Φθινόπωρο, που λένε πως οι τοπικοί άρχοντες ήθελαν τη διατήρηση του ΚΥΤ Μόριας, τη μετατροπή της Δομής σε κλειστή - πράγμα που δεν γίνεται λόγω Ευρωπαϊκής Ένωσης - και την αύξηση της χωρητικότητας στους 5.000 . Συμπέρασμα

Β': Μετά τις εκλογές τις 7ής Ιουλίου 2019 και την αλλαγή Κυβέρνησης, παρατηρείται το εξής φαινόμενο! Οι "γαλάζιοι οπαδοί" να σιωπούν και να μην έχουν την ίδια δυναμική που αποδείκνυαν τα προηγούμενα χρόνια - κυρίως από το 2017 κι έπειτα -, και τους οπαδούς της αξιωματικής αντιπολίτευσης από την απάθεια και τους χαρακτηρισμούς τους στους υπόλοιπους Λέσβιους και πληγέντες ως "ακροδεξιοί, φασίστες ", να ξεχύνονται στους δρόμους μαζί τους.

Γ': Σ'αυτόν τον κόσμο, ό,τι δηλώσεις, είσαι, ακόμα κι αν δεν είσαι στο σημείο. Ειδικότερα, είχαμε δηλώσεις πρόεδρου "Συλλόγου της Μόριας" για τη χθεσινή κινητοποίηση σε τοπικό μέσο, χωρίς να βρίσκεται καν στο σημείο. Όπως και στην κινητοποίηση πολύ λίγα μέλη του εν λόγω Συλλόγου συμμετείχαν, αν και μας είχαν συνηθίσει σε δυναμικές, ρεαλιστικές προτάσεις και κυρίως δημόσιες τοποθετήσεις που αποδείκνυαν τις φρικαλεότητες που σημειώνονται στον τόπο και κατέκριναν την πολιτική της - τότε - Κυβέρνησης.

Ακόμη, την Τετάρτη, με λίγη πίεση που προκλήθηκε από τη μεταφορά της κινητοποίησης έξω από το Περιφερειακό Μέγαρο που διεξαγόταν το Δημοτικό Συμβούλιο, το Δημοτικό Συμβούλιο συμφώνησε ομόφωνα - προφορικά - με το ψήφισμα των κατοίκων και δεσμεύθηκε για την υλοποίηση των αιτημάτων αυτού.

Πώς θα γίνει, όμως, αυτό όταν εδώ και 11 μήνες δεν έχει προβεί η Δημοτική Αρχή στο κλείσιμο του παράνομου δημοτικού καταυλισμού του Καρά Τεπέ;

Αυτά τα ολίγα, και "Η Μόρια συμφέρει!", όλες/όλους, ανατολικούς, δυτικούς, πλην Μοριανών και Κυβέρνησης λόγω της διατήρησης της Δομής, γνωστής κι ως "Ντροπή της Ευρώπης".

Photo: Makis Pavlellis