«Μνήμες Μικρασίας» στην Σκάλα Λουτρών


Με την παρουσία του Περιφερειάρχη κ. Κώστα Μουτζούρη, του προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Κωνσταντίνου Αρώνη, του προέδρου της Κοινότητας Λουτρών κ. Βασίλη Μαμώλη και της συγγραφέως κ. Μιράντας Σοφιανού πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις με τίτλο «Μνήμες Μικρασίας» το Σάββατο 22 Αυγούστου 2020 στην αυλή του «Μουσείου Προσφυγικής Μνήμης 1922» στη Σκάλα Λουτρών.

Στην αρχή της εκδήλωσης η αντιπρόεδρος του Συλλόγου κ. Νάσια Δαφιώτη αφού καλωσόρισε εκ μέρους του Δ.Σ. το κοινό, έδωσε το λόγο στον Περιφερειάρχη κ. Κώστα Μουτζούρη ο οποίος συνεχάρη τον Σύλλογο για τις δραστηριότητες του και μίλησε για τις ομορφιές της Σκάλας Λουτρών οι οποίες αξίζει, όπως είπε, να έχουν μια καλύτερη προοπτική.

 Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Δημήτρης Παπαχρυσός ο οποίος αφού ευχαρίστησε τον περιφερειάρχη για την στήριξη που παρέχετε από την Π.Β.Α., και τον πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου αναφέρθηκε στο θέμα της εκδήλωσης που ήταν ένα Αφιέρωμα - Μαρτυρία στον Παντελή Σαλιάρη – Θωμαίδη από τον Γκιουλμπαξέ της Ερυθραίας της Μικράς Ασίας και συνοδευόταν από πολλές φωτογραφίες και κειμήλια της οικογένειας Θωμαίδη τα οποία έχουν δωριθεί και φιλοξενούνται στο Μουσείο Προσφυγικής Μνήμης 1922 στη Σκάλα Λουτρών. Εδώ να σημειώσουμε ότι αυτό το αφιέρωμα επρόκειτο να παρουσιασθεί στις 20 Μαρτίου 2020 στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης, σε μια από κοινού  εκδήλωση με το Πειραματικό Λύκειο Μυτιλήνης, το 2ο Γυμνάσιο Νέας Ιωνίας, το 2ο Λύκειο Χαλανδρίου και το 1ο Λύκειο Βριλησσίων, η οποία όμως ματαιώθηκε λόγω των απαγορεύσεων που υπήρχαν τότε για τους κλειστούς χώρους ένεκα κορωνοϊού. 
  
Ακολούθησε ένα 12λεπτο βιντεάκι με τίτλο «Σαν Παραμύθι» που ήταν εργασία του 2ου Γυμνασίου Νέας Ιωνίας και που επρόκειτο και αυτό να προβληθεί στις 20 Μαρτίου στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης.


Σ αυτό παρακολουθήσαμε την μαρτυρία της κ. Ευλαμπίας Λάλα από τα Βουρλά της Μ. Ασίας και αμέσως μετά η εκδήλωση έκλεισε με το κέρασμα ενός παραδοσιακού γλυκού «Σαραγλί», φτιαγμένο από τον Γυναικείο Συνεταιρισμό Μεσοτόπου σε αντικατάσταση του παραδοσιακού καβουρμά που λόγω των μέτρων για τον κορωνοϊό δεν φτιάξαμε φέτος.

   Τέλος πραγματοποιήθηκε η κλήρωση της λαχειοφόρου αγοράς του Συλλόγου και ο αριθμός 500 κέρδισε την τηλεόραση των 40 ιντσών, ενώ κατά την διάρκεια της εκδήλωσης υπήρχε στον χώρο, έκθεση φωτογραφιών του Γάλου αρχαιολόγου  Felix Sartiaux σχετική με τον Α! διωγμό από τα παράλια της Μ. Ασίας.