Ο.Α.Σ. Λέσβου: «Να καλυφθούν όλες οι αιτήσεις που υποβλήθηκαν απ’ τους αγρότες μας για τα Σχέδια Βελτίωσης»


Ανακοίνωση από την Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου

Πέρασαν δύο χρόνια αναμονής για τους αγροτοκτηνοτρόφους μέχρι να τελειώσει η πολυπόθητη αξιολόγηση των Σχεδίων Βελτίωσης για να δουν αν θα μπορέσουν να βελτιώσουν τον καθημερινό  μόχθο για την επιβίωσή τους. Ως αποτέλεσμα όμως ήρθε η απογοήτευση και η δυσαρέσκεια που επικρατεί αυτή τη στιγμή στη μικρομεσαία αγροτιά του νησιού μας, αφού απορρίφθηκαν τα 2/3  των αιτήσεων. Στα υπόλοιπα δε νησιά της Περιφέρειας μας επικρατεί μόνο η αγανάκτηση αφού τα χρήματα ήταν ελάχιστα έως ανύπαρκτα.

Σε μια εποχή που ο πρωτογενής τομέας της χώρας βρίσκεται σε δεινή θέση και οι όποιες  κυβερνητικές εξαγγελίες για τη στήριξή του αποδείχθηκαν «λόγια του αέρα», τη στιγμή που φτωχοί βιοπαλαιστές γεωργοί και κτηνοτρόφοι προσπαθούν με νύχια και με δόντια να παραμείνουν στα χωράφια τους και στα κοπάδια τους, είναι πολιτική κατάντια να μιλάμε για επιτυχόντες – επιλαχόντες και απορριπτέους, σε ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης για τον εκσυγχρονισμό της παραγωγής, ώστε αυτό να συμβάλλει στην πολυπόθητη «εξωστρέφεια» της αγροτικής μας παραγωγής, όπως επικαλείται και η κυβέρνηση.

Φυσικά οι μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι του νησιού μας δεν τρέφουν αυταπάτες ότι με τέτοια προγράμματα θα «σωθούν», η πείρα είναι αρνητική. Όσο και αν θέλουν να μας χρυσώσουν το χάπι, η πραγματικότητα τους διαψεύδει, αφού το κόστος παραγωγής συνεχώς ανεβαίνει, οι εισφορές σε ΕΦΚΑ – ΕΛΓΑ, φορολογία, αγροτικό ρεύμα αυξάνονται, σε αντίθεση με την τιμή παραγωγού που βρίσκεται σε συνεχή κατρακύλα. Αυτή είναι η πραγματικότητα των τελευταίων χρόνων που με ή χωρίς προγράμματα οι μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι οδηγούνται στον αφανισμό.

Όμως, παρ’ όλα αυτά η Περιφερειακή αρχή Β. Αιγαίου αρκέστηκε σε ευχαριστίες προς την ΔΑΟΚ και το ΥΠΑΑΤ, υποσχέσεις στους αγροτοκτηνοτρόφους μας και λόγια συμπόνιας για τις δύσκολες στιγμές που περνάνε λόγω και της πανδημίας. Μόνο που για τις δύσκολες αυτές στιγμές που περνάει η μικρομεσαία αγροτιά της χώρας τα τελευταία χρόνια και όχι μόνο σήμερα, δεν φταίει η πανδημία αλλά η αντι-αγροτική πολιτική που ακολουθούν όλες οι κυβερνήσεις που πέρασαν διαχρονικά και που υλοποίησαν και συνεχίζουν να υλοποιούν την αντιαγροτική πολιτική για τους μικρομεσαίους που επιβάλλει η Ε. Ε. και η ΚΑΠ.

Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου απαιτεί από την κυβέρνηση, από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, να στηρίξει και να ενισχύσει άμεσα με επαρκή χρηματοδότηση την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (για όλα τα νησιά του Β. Αιγαίου), ώστε να καλυφθούν όλες οι αιτήσεις που υποβλήθηκαν απ’ τους αγρότες μας για τα Σχέδια Βελτίωσης και εκσυγχρονισμού των γεωργικών εκμεταλλεύσεων τους.