Με λαμπρότητα και ευλάβεια γιόρτασαν τον Άγιο Παντελεήμονα στο Περαμα της Γέρας (PICS, VIDS)


Με λαμπρότητα και ευλάβεια, αλλά και με πιστή τήρηση των μέτρων προστασίας του πληθυσμού, που επιβάλλει η Πολιτεία και συνιστά η Ι. Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, προς αποφυγή της διασποράς του νέου κορωνοϊού (Covid-19), γιόρτασαν τον Άγιο Παντελεήμονα, στο Περαμα της Γερας.  .

Αναρίθμητα πλήθη πιστών συμμετείχαν στον πανηγυρικό Εσπερινό, προκειμένου να υμνήσουν τον Άγιο Παντελεήμονα και να προσκυνήσουν την ιερά εικόνα του


Το εόρτιο ξεκίνησε χτες Κυριακη (26/07) παραμονή με την τέλεση του Πανηγυρικού Εσπερινού στον εορτάζοντα Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμονος Περάματος Λέσβου και συνεχίστηκε σήμερα Δευτέρα 27/07 με την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στην εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονος το πρωί, ενώ για πρώτη φορά τα παραδοσιακά καφενεία δεν είχαν γλέντια και μουσικές λόγο της σχετικής απαγόρευσης.


Την Κυριακή παραμονή του Αγίου Παντελεήμονος στο Πέραμα Γέρας Λέσβου τελέστηκε ο Μέγας πανηγυρικός Εσπερινός και αμέσως μετά η λιτανεία της Ιεράς εικόνας στα παραδοσιακά σοκάκια του Περαματος Λέσβου συνοδεία πολυαρίθμων έφιππων καβαλάρηδων καθώς και πλήθος πιστών αλλά και ιερέων. Για πρώτη φορά επίσης την εικόνα δεν σήκωσαν στρατιώτες από την μονάδα λοκατζήδων του Περαματος.


Σήμερα Δευτέρα ημέρα της εορτής (27/07) του Αγίου Παντελεήμονος πραγματοποιήθηκε η Θεια λειτουργιά ενώ αμεσως μετά πραγματοποιηθηκε το έθιμο του στύλου με τη σημαία στο λιμάνι Περάματος, όπου ένας μακρύς κορμός δένδρου στερεώνεται κάθετα στην προβλήτα, ενώ στην άκρη του προς το μέρος της θάλασσας, στερεώνεται η Ελληνική σημαία. Κατόπιν ο κορμός αλείφεται με γράσο.


Πλήθος κόσμου από πολλά χωριά αλλά όλης της Λέσβου, πήγαν και φέτος στο Πέραμα Λέσβου για να προσκυνήσουν την θαυματουργή εικόνα του Αγίου Παντελεήμονος.

Το LesvosPost.com βρέθηκε την παραμονή της εορτής στο Πέραμα Λέσβου και κατέγραψε τα ζωντανά την λιτανεία…