Το PAOK TV, το PAO TV και το μέλλον των μεταδόσεων αγώνων στην Ελλάδα


Σύμφωνα με όλα τα μέχρι τώρα δεδομένα ο Παναθηναϊκός θα είναι η δεύτερη ομάδα στην Ελλάδα που προχωράει στη δημιουργία ενός ιδιόκτητου, συνδρομητικού καναλιού για τη μετάδοση των ποδοσφαιρικών αγώνων της ομάδας. Ο ΠΑΟΚ ήταν η πρώτη ομάδα που έκανε αυτό το βήμα πραγματικότητα στην Ελλάδα από τη φετινή σεζόν με τη δημιουργία του PAOK TV. Στο συγκεκριμένο κανάλι μεταδόθηκαν και συνεχίζουν να μεταδίδονται όλες οι αναμετρήσεις του ΠΑΟΚ τη φετινή χρονιά στο πρωτάθλημα της Super League, σε αποκλειστικότητα. Οι αγώνες στο ελληνικό ποδόσφαιρο μεταδίδονται βέβαια και μέσω live streaming από κάποιες στοιχηματικές.

Ακολουθώντας τα βήματα του πρωτοπόρου λοιπόν ΠΑΟΚ, ο Παναθηναϊκός φαίνεται πως θα είναι η δεύτερη ομάδα προς αυτή την πορεία. Οι πρώτες σκέψεις κάνουν λόγο για τη δημιουργία ενός καναλιού το οποίο θα διαθέτει πρόγραμμα καθημερινά. Εκεί φυσικά θα μεταδίδονται όλες οι εντός έδρας αθλητικές αναμετρήσεις της ομάδας του Παναθηναϊκού στο ποδόσφαιρο, που θα πραγματοποιηθούν από τη νέα σεζόν στα πλαίσια του πρωταθλήματος της Superleague. Έτσι παράλληλα με το στοίχημα μέσω διαδικτύου για το οποίο μπορείτε να μάθετε εδώ, πολύ σύντομα ενδέχεται και οι προσφερόμενοι αγώνες στο internet να φτάσουν να είναι περισσότεροι απ’ όσους αντίστοιχα μεταδίδονται μέσω τηλεόρασης.

Ομοιότητες και διαφορές των δύο καναλιών

Ενώ το PAOK TV λειτουργεί μέχρι σήμερα καθαρά ως διαδικτυακό κανάλι, το PAO TV φαίνεται πως ενδεχομένως να προσφέρεται και από κάποια συνδρομητική πλατφόρμα, όπως είναι για παράδειγμα το Cosmote TV. Έτσι θα υπάρχει η δυνατότητα προσέλκυσης περισσότερων συνδρομητών και φυσικά καλύτερη ποιότητα ήχου και εικόνας. Όλα αυτά βέβαια βρίσκονται ακόμη υπό εξέταση, καθώς επίσης και η διαμόρφωση της τιμολογιακής πολιτικής και των διαθέσιμων πακέτων συνδρομής, που πιθανότατα θα δίνουν πρόσβαση για έναν χρόνο, για έξι μήνες ή και για ένα μονό παιχνίδι. 

Στον Παναθηναϊκό όπως και στον ΠΑΟΚ έχουν εκ των προτέρων συμβιβαστεί με την ιδέα πως η πρώτη χρονιά ενδεχομένως να είναι ακόμη και ζημιογόνα, όμως και οι δύο σύλλογοι βασίζονται στη μακροπρόθεσμη κερδοφορία των τηλεοπτικών τους καναλιών. Παρότι όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν στην άποψη πως θα δημιουργηθεί τελικά το PAO TV, το θέμα με τη Nova δεν έχει ακόμα κλείσει. Υπάρχει συγκεκριμένα η πιθανότητα η αθηναϊκή ομάδα να κλείσει τελικά κάποια συμφωνία με τη Nova, με την οποία συνεργάζεται μέχρι και φέτος, ώστε να συνεχιστεί η μετάδοση των αγώνων μέσω της δορυφορικής πλατφόρμας.

Ο Παναθηναϊκός επιδιώκει καλύτερη συμφωνία από τη φετινή, η οποία έκλεισε στα 5,3 εκατομμύρια ευρώ. Σε περίπτωση που δεν βρεθεί η χρυσή τομή με την Nova, τότε ο Παναθηναϊκός είναι πολύ πιθανό να μη συνεχίσει τη συνεργασία του και να προχωρήσει στη δημιουργία του PAO TV, το οποίο μπορεί να μεταδίδεται παράλληλα και μέσω της Cosmote TV.

Μπορούν τα κανάλια αυτά να είναι τελικά κερδοφόρα;

Το μεγάλο ερώτημα είναι αν αυτό το εγχείρημα του ΠΑΟΚ και του Παναθηναϊκού μπορούν να βρει τελικά πρόσφορο έδαφος σε μία περιορισμένη αγορά όπως είναι αυτή της Ελλάδας. Από τη μία πλευρά ο κόσμος δεν φαίνεται να είναι τόσο εξοικειωμένος ακόμη με το διαδίκτυο και η αγορά γενικά δείχνει να είναι μικρή για τα δεδομένα των διαδικτυακών καναλιών.

Από την άλλη βέβαια πλευρά, η Nova με τα πολλά εκατομμύρια που έδινε και συνεχίζει να δίνει στο ελληνικό πρωτάθλημα μόνο ζημιογόνα δεν είναι. Η Superleague άλλωστε αποτελεί το βασικό της τηλεοπτικό προϊόν, το οποίο παράλληλα είναι και το πιο κερδοφόρο. Τα έσοδα της Nova έρχονται τόσο από τις πολυάριθμες και «τσουχτερές» σε τιμή τηλεοπτικές διαφημίσεις όσο και γενικότερα από τις εκατοντάδες χιλιάδες συνδρομές σε ιδιώτες και σε καταστηματάρχες, οι οποίοι μεταδίδουν στους πελάτες τους αγώνες του ελληνικού πρωταθλήματος