Και σήμερα πορτοκαλί «συναγερμός» στην Λέσβο | ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΟΧΗ


Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται για σήμερα Τρίτη, 14 Ιουλίου, σε περιοχές της χώρας, σύμφωνα με σχετικό χάρτη που εξέδωσε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Ειδικότερα, αυξημένος θα είναι ο κίνδυνος πυρκαγιάς σε:

Αττική,
Βοιωτία,
Εύβοια,
Λέσβο,
Χίο,
Σάμο,
Ικαρία.

Σύμφωνα με τη ΓΓΠΠ, έχουν ενημερωθεί οι αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και οι περιφέρειες και οι δήμοι των παραπάνω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών. 

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες καλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.


Ως εκ τούτου θα θέλαμε για άλλη μια φορά να επιστήσουμε την προσοχή των πολιτών των

Νησιών του Βορείου Αιγαίου, ως προς την τήρηση των ακόλουθων:

Απαγορεύεται το άναμμα φωτιάς για οποιοδήποτε λόγο στην ύπαιθρο.

Μην καίτε σε καμία περίπτωση σκουπίδια ή ξερά χόρτα και κλαδιά.

Μην ανάβετε υπαίθριες ψησταριές στα δάση, δασικές εκτάσεις ή σε χώρους που υπάρχουν ξερά χόρτα.

Αποφύγετε τις υπαίθριες εργασίες που ενδέχεται που ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά (οξυγονοκολλήσεις, χρήση τροχού ή άλλου εργαλείου που δημιουργεί σπινθήρες).

Μην πετάτε ποτέ αναμμένα τσιγάρα όταν βρίσκεστε σε υπαίθριους χώρους.

Οι μελισσοκόμοι να αποφεύγουν σε κάθε περίπτωση το κάπνισμα των μελισσών.

Μην αφήνετε σκουπίδια στο δάσος, υπάρχει κίνδυνος ανάφλεξης.

Σεβαστείτε τα απαγορευτικά πρόσβασης σε ευαίσθητες δασικές περιοχές.

Μόλις αντιληφθείτε πυρκαγιά ειδοποιήστε άμεσα την Πυροσβεστική Υπηρεσία στο 199. Δώστε σαφείς πληροφορίες για:

- την τοποθεσία και το ακριβές σημείο που βρίσκεστε,
- την τοποθεσία, το ακριβές σημείο, την κατεύθυνση της πυρκαγιάς καθώς και το είδος της βλάστησης που καίγεται.
- την ένταση και την διεύθυνση του ανέμου.

Υπενθυμίζουμε ότι σε περίπτωση που εκδηλωθεί πυρκαγιά από πρόθεση ή από αμέλεια ο  υπαίτιος θα διώκεται ποινικά, σύμφωνα με άρθρα 28, 265 και 266 του Ποινικού Κώδικα και θα διενεργείται εις βάρος του σχετική δικογραφία και θα υπόκειται σε διοικητικό πρόστιμο.

Η Δ/νση Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών.

Υπενθυμίζεται οτι, απαγορεύεται  η κυκλοφορία των οχημάτων και η παραμονή εκδρομέων σε δάση και ευπαθείς περιοχές του Νομού Λέσβου, καθώς και σε ευαίσθητα οικοσυστήματα όπως της ευρύτερης περιοχής  Αγιάσου, Αμπελικού, Μεγάλης Λίμνης και Λεπετύμνου από τις 6 κάθε βράδυ έως τις 6 το πρωί και για το διάστημα από 1/6/2020 μέχρι την λήξη της αντιπυρικής περιόδου στις31/10/2020.

H παραπάνω απαγόρευση θα ισχύει στις περιπτώσεις που ο ημερήσιος χάρτης κινδύνου πυρκαγιών που δημοσιεύεται στην αρχική σελίδα του ιστοτόπου της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη (www.gscp.gr), παρουσιάζει για τις περιοχές που εφαρμόζεται η απαγόρευση κατάσταση κινδύνου 3 (υψηλή), 4 (πολύ υψηλή), ή 5 (κατάσταση συναγερμού). Στην απαγόρευση δεν συμπεριλαμβάνεται η κυκλοφορία εντός των ασφαλτοστρωμένων επαρχιακών οδών (και μόνο για τον χώρο που καταλαμβάνει το πλάτος της οδού), των οδών εντός των κατοικημένων τόπων, των αγροτικών οδών οι οποίοι συνδέουν καλλιεργήσιμες εκτάσεις πλησίον των κατοικημένων τόπων, καθώς επίσης εξαιρούνται οι κάτοικοι των ανωτέρω περιοχών, οι έχοντες εργασία και οι παρόδιοι κτηματίες, τα μηχανήματα και οχήματα των Υπηρεσιών, των Δήμων, ως και τα οχήματα παροχής βοηθείας, όπως επίσης και οι υπάλληλοι των Υπηρεσιών και των Δήμων όταν εκτελούν υπηρεσία.

Οι φορείς παρακαλούνται όπως ενεργοποιήσουν τους μηχανισμούς πρόληψης και ετοιμότητας όπως αυτά ορίζονται στο Μέρος Β’ “ΔΡΑΣΕΙΣ ΑΥΞΗΜΕΝΗΣ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑΣ – ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗΣ – ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΟΥ Π.Σ. – ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΕΚΤΑΚΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ” του Σχεδίου δράσεων Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω δασικών πυρκαγιών

Παρακαλούνται οι πολίτες σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr