Πηγές υπ. Μετανάστευσης: «Κανένα νέο ΚΥΤ, ούτε νέα Δομή Φιλοξενίας στη Λέσβο»


Δεν δημιουργείται δεύτερο νέο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Λέσβο αναφέρουν πηγές του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, διαψεύδοντας σχετικά δημοσιεύματα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, κανένα νέο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης ούτε νέα Δομή Φιλοξενίας στη Λέσβο δεν ιδρύεται στον νέο Οργανισμό του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου. Στον νέο Οργανισμό αποτυπώνεται αποκλειστικά και μόνον η υφιστάμενη κατάσταση των ΚΥΤ και δομών της χώρας που υπάγονται στην αρμόδια Διεύθυνση της Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης.

Συγκεκριμένα, το υπάρχον ΚΥΤ της Μόριας αναφέρεται ως «Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης και Προσωρινή Δομή Φιλοξενίας αιτούντων άσυλο Μυτιλήνης στη Δημοτική Ενότητα Μυτιλήνης του Δήμου Λέσβου, της Περιφερειακής Ενότητας Λέσβου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου». Ενώ η προσωρινή δομή καραντίνας έχει ήδη χωροθετηθεί από τις 22 Μαΐου (ΦΕΚ Β' 1986) ως «Προσωρινή Δομή Φιλοξενίας αιτούντων άσυλο Δυτικής Λέσβου στη θέση "ΚΑΣΤΕΛΙΑ", στον οικισμό Αργένου, στη Δημοτική Ενότητα Μήθυμνας, του Δήμου Δυτικής Λέσβου, της Περιφερειακής Ενότητας Λέσβου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου».

«Η προσωρινή Δομή Φιλοξενίας», αναφέρουν οι πηγές του υπουργείου, «λειτουργεί αποκλειστικά και μόνο για τον διαχωρισμό των νέων αφίξεων ως μέτρο πρόληψης εξάπλωσης του Covid-19 στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας και την τοπική κοινωνία της Λέσβου».

Τέλος, όπως καταλήγουν οι ίδιες πηγές του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, «στον Οργανισμό δεν αναφέρεται η δομή καραντίνας της δομής του Καρά Τεπέ, ακριβώς επειδή η νομική και διοικητική του υπόσταση δεν υπάγεται στις αρμοδιότητες του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου».

Πηγή: iefimerida.gr