Παράταση στην απόσυρση των παλιών ταμειακών μηχανών ζητά το Περιφερειακό Επιμελητηριακό Συμβούλιο Β. Αιγαίου


Το Περιφερειακό Επιμελητηριακό Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου, την Παρασκευή 17 Ιουλίου 2020, απέστειλε επιστολή στο Υπουργείο Οικονομικών ζητώντας παράταση των προθεσμιών τόσο για την «Απόσυρση από τη χρήση μοντέλων Φορολογικών Ηλεκτρονικών Μηχανισμών (ΦΗΜ)», όσο και για την εφαρμογή της νέας διαδικασίας του My DATA.

Σύμφωνα με την υπ. Αριθμ. Α.1100 (ΦΕΚ Β’ 1751/07.05.2020) απόφασή του Υπουργείου, όπου τροποποιήθηκε η προηγούμενη απόφαση Α.1011/16.1.2020(85Β’) σχετικά με την «Απόσυρση από τη χρήση μοντέλων Φορολογικών Ηλεκτρονικών Μηχανισμών (ΦΗΜ)», η προθεσμία για την παύση αυτών αλλά και για την αναβάθμισή τους λήγει στις 31/07/2020.

Στην επιστολή τονίζεται ότι « μετά το ισχυρότατο πλήγμα που δέχτηκε η χώρα καθώς και ο επιχειρηματικός κόσμος, το τελευταίο τετράμηνο λόγω της πανδημίας του κορονοϊού COVID 19, τις αρνητικές επιπτώσεις του οποίου καλούμαστε όλοι να αντιμετωπίσουμε, και λαμβάνοντας υπόψη το δίμηνο καθολικό lockdown είναι αδύνατο να απαιτούμε από τις επιχειρήσεις να εναρμονιστούν στα νέα δεδομένα του Υπουργείου, την στιγμή μάλιστα που για να γίνει αυτό, απαιτείται ένα αρκετά μεγάλο κόστος αφενός και αφετέρου, πολλές επιχειρήσεις παραμένουν ακόμα κλειστές, με αβέβαιο μέλλον ή καταγράφουν πολύ μειωμένους τζίρους.»

Για το λόγο αυτό, ζητήθηκε «η παράταση της προθεσμίας για την απόσυρση και αναβάθμιση των φορολογικών ταμειακών μηχανών και μηχανισμών έως την 31/12/2020. Επιπροσθέτως, ζητήθηκε παράταση κατά ένα έτος και για την εφαρμογή της νέας διαδικασίας του My DATA, έτσι ώστε να δοθεί ο απαραίτητος χρόνο στις επιχειρήσεις τόσο για να επανέλθουν στην κανονικότητά τους, όσο και για να αποσαφηνιστεί η βιωσιμότητά τους. Όλα αυτά θα δώσουν στις επιχειρήσεις μια οικονομική «ανάσα» στις δυσκολίες που καλούνται να αντιμετωπίσουν.»