Ευρεία σύσκεψη για τους ΡΟΜΆ της Μυτιλήνης


Με πρωτοβουλία του δημάρχου  Μυτιλήνης Στρατή Κύτελη πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο χώρο του Διαδημοτικού Λιμενικού Ταμείου Λέσβου με μοναδικό θέμα  την διαχείριση της κατάστασης που υπάρχει σε σχέση με το κοινωνικό ζήτημα των ΡΟΜΑ, τόσο στην πόλη της Μυτιλήνης , όσο και γενικότερα στο Δήμο Μυτιλήνης


 Στη σύσκεψη αυτή προσκλήθηκαν  οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων, εκπρόσωποι φορέων και η ηγεσία των Σωμάτων Ασφαλείας που εμπλέκονται και έχουν ρόλο στην αντιμετώπιση του κοινωνικού αυτού προβλήματος.


Στη σύσκεψη παραβρέθηκαν, πέρα από τον δήμαρχο , ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δημοσθένης Χατζηγιάννης, ο δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Βατός , εκπροσωπώντας τον επικεφαλής της παράταξής του Μιχ. Μαμάκο, αλλά και με την ιδιότητα του μέλους της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου, οι επικεφαλής των παρατάξεων  Εριφύλη Χιωτέλλη , Κώστας Αστυρακάκης και Παν. Ζαφειρίου,  η δημοτική σύμβουλος Βασ. Ανδρεαδέλλη ως μέλος της Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Μυτιλήνης Αλ. Κουζινόγλου, ενώ απουσίαζε λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων η επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Νίκη Τσιριγώτη. Παρόντες στη σύσκεψη ο Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Ελ. Ντουρουντούς , ο Αστυνομικός Διευθυντής Λέσβου Ηλίας Βαζούρας, εκπρόσωπος του Λιμενικού Σώματος και εκ μέρους των τοπικών φορέων παρόντες ήταν ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου Βαγ. Μυρσινιάς , ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης Παν. Παπαρίσβας και ο πρόεδρος του παραρτήματος του ΟΕΕ Παν. Μπαρούτης.

Όλοι που έλαβαν το λόγο και τοποθετήθηκαν μίλησαν με ενιαίο πνεύμα για την αντιμετώπιση αυτού του σοβαρού κοινωνικού ζητήματος, που ταλανίζει εδώ και χρόνια την περιοχή μας. Συζήτησαν εφ όλης της ύλης τα θέματα που σχετίζονται με τη διαχείρισή του και ως προς τις προτάσεις των άμεσων μέτρων αντιμετώπισης της υπάρχουσας κατάστασης , αλλά και προτάσεις προς μια πιο μόνιμη και σταθερή διαχείριση των θεμάτων που αφορούν τους ΡΟΜΑ και την ένταξή τους στον κοινωνικό ιστό. Αποφασίστηκε λοιπόν να δημιουργηθεί ένα ενιαίο πλαίσιο, μέσα από ένα τοπικό ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης, με στόχο την βελτίωση σε πρώτη φάση της υπάρχουσας κατάστασης, αλλά και σε βάθος χρόνου στη λογική της ένταξης των ΡΟΜΑ στην τοπική κοινωνία.

Αποφασίστηκε επίσης , το θέμα θεσμικά να το διαχειριστεί η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής , η οποία έχει και τη σχετική αρμοδιότητα, η οποία αφού συγκεντρώσει όλα τα αναγκαία στοιχεία και με τη βοήθεια των ειδικών επιστημόνων που θα απευθυνθεί η Επιτροπή, θα ζητήσει την πολιτική έγκριση του Δημοτικού Συμβουλίου, όπου αναμένεται σύμφωνα και με τις τοποθετήσεις των επικεφαλής των παρατάξεων που συμμετείχαν στη σύσκεψη, να  υπάρχει συναίνεση και απόλυτη ταύτιση για μια συνολική και ολοκληρωμένη διαχείριση του κοινωνικού αυτού ζητήματος που απασχολεί διαχρονικά τις αρχές και την τοπική κοινωνία.

Αποδείχτηκε και από τη συγκεκριμένη σύσκεψη, ότι η αυτοδιοίκηση , παρά τις όποιες διαφορετικές προσεγγίσεις που μπορούν να υπάρχουν μεταξύ των παρατάξεων, μπορεί να βρίσκει τον τρόπο της συναίνεσης για την επίλυση καίριας σημασίας κοινωνικά προβλήματα, όπως αυτό, που απασχολούν και ταλαιπωρούν χρόνια τώρα την τοπική κοινωνία.