Ερώτηση Μπουρνου στους αρμόδιους υπουργούς για την αποκατάσταση των σεισμόπληκτων σχολικών κτιρίων της Λέσβου


Ερώτηση προς τους Υπουργούς Εσωτερικών και Υποδομών & Μεταφορών κατέθεσε ο Βουλευτής Ν.Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Γιάννης Μπουρνούς, ζητώντας την αποκατάσταση των σεισμόπληκτων σχολικών κτιρίων της Λέσβου.

Από τον καταστροφικό σεισμό του Ιουνίου 2017 προκλήθηκαν σοβαρές ζημιές σε πολλά σχολικά κτίρια. Η προηγούμενη Δημοτική Αρχή Λέσβου έκανε αναγκαίες παρεμβάσεις σε 55 σχολικά κτίρια, διαθέτοντας 500.000 ευρώ από πόρους του Δήμου.

Επιπλέον, το Υπουργείο Υποδομών ανέθεσε στην ΚΤΥΠ ΑΕ τα μεγαλύτερα έργα Ανακατασκευών και Επισκευών στα παρακάτω Σχολικά Κτίρια :

1) ΕΠΑΛ Πλωμαρίου (369.000 €)
2) 1ο Δημοτικό Σχολείο Πλωμαρίου (294.000 €)
3) Δημοτικό Σχολείο Πολιχνίτου (2.380.000 €)
4) Νηπιαγωγείο Πολιχνίτου (224.000 €)
5) Δημοτικό Σχολείο Πλαγιάς (924.000 €)
6) Νηπιαγωγείο Τρύγονα (224.000 €)
7) Δημοτικό Σχολείο και Νηπιαγωγείο Μεγαλοχωρίου (95.200 €)

Από τα παραπάνω, γίνονται επισκευαστικές εργασίες στο ΕΠΑΛ Πλωμαρίου, στο Νηπιαγωγείο Τρύγονα και στα σχολεία του Μεγαλοχωρίου, που μάλλον θα ολοκληρωθούν μέχρι την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Για το έργο του Δημοτικού Σχολείου Πλαγιάς επίκειται υπογραφή Σύμβασης με την Εργοληπτική Εταιρεία. Οι μελέτες των έργων στα Δημοτικά Σχολεία Πολιχνίτου και Πλωμαρίου έχουν υποβληθεί στην Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων για έγκριση, αφού είναι χαρακτηρισμένα Παραδοσιακά κτίρια.

Το έργο του Νηπιαγωγείου Πολιχνίτου δεν έχει προωθηθεί (τα παιδιά στεγάζονται προσωρινά σε άλλο δημοτικό ακίνητο).

Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι για το Δημοτικό Σχολείο και το Νηπιαγωγείο Βρίσας, της κοινότητας που υπέστη τις μεγαλύτερες καταστροφές, δεν έχουν προχωρήσει οι μελέτες. Σε πρόσφατη επίσκεψη της Δημοτικής αρχής Δυτικής Λέσβου στο Υπουργείο Υποδομών, υπήρξε η δέσμευση ότι εντός του 2020 θα γίνουν οι μελέτες για τριθέσιο Δημοτικό Σχολείο και μονοθέσιο Νηπιαγωγείο, ώστε στην συνέχεια να αναζητηθεί χρηματοδότηση.

Σημειώνουμε ακόμα ότι αρχές του 2019 δόθηκαν 900.000 ευρώ στον Δήμο Λέσβου, για επισκευές σε 17 Σχολικά κτίρια που κρίθηκαν αναγκαίες από την ΔΑΕΦΚ μετά από αυτοψίες μηχανικών της. Από τα Σχολεία αυτά μετά τη διάσπαση του Δήμου Λέσβου, τα 9 ανήκουν στον Δήμο Μυτιλήνης και τα 8 στον Δήμο Δυτικής Λέσβου.

Με δεδομένο ότι μέχρι την ολοκλήρωση των επισκευών η φοίτηση των μαθητών γίνεται σε λυόμενες αίθουσες και περιορισμένους αύλειους χώρους, ο Γιάννης Μπουρνούς ζητά από τους αρμόδιους Υπουργούς να επισπεύσουν τις διαδικασίες και να εξασφαλίσουν τις χρηματοδοτήσεις για τα απολύτως αναγκαία αυτά έργα.

Την ερώτηση συνυπέγραψαν άλλοι δεκαπέντε Βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.