ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ | Επέκταση στο ΚΥΤ Μόριας με κυβερνητική παρέμβαση- Μισθώσεις ελαιοκτηματων έναντι 180€ το στρέμμα...


Του Ευστράτιου Δ. Κοκκινέλλη

Στην επέκταση του ΚΥΤ της Μόριας προχωράει η Κυβέρνηση, μέσω της μίσθωσης των καταπατημένων και κατεστραμμένων ελαιοκτημάτων, που θα ενταχθούν και θα ανήκουν στα διοικητικά όρια του ΚΥΤ.

Συγκεκριμένα, στελέχη του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, είχαν συνάντηση χθες το απόγευμα με μερίδα ιδιοκτητών, με σκοπό την ενοικίαση των κτημάτων τους.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, στελέχη του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου είχαν συναντήσεις με περίπου 20 ελαιοκτηματίες της ευρύτερης περιοχής (πέριξ του ΚΥΤ), για τη μίσθωση των κτημάτων τους έναντι 180 ευρώ του στρέμματος. Από τη συγκέντρωση των ιδιοκτητών, ήδη υπήρξαν περίπου 10 στον αριθμό που συμφώνησαν να προχωρήσουν στην παραχώρηση των κτημάτων τους στο Κράτος, στον έλεγχο του ΚΥΤ. Όσοι δε, διαφώνησαν με τον ενοικιασμό των κτημάτων τους, ειπώθηκε πως θα υπάρξει επίταξη άνευ αποζημίωσης.

Με τις παραπάνω ενέργειες, φαίνεται εμπράκτως ότι η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου προχωράει το σχέδιο του Υπουργού Μηταράκη, το οποίο είχε κάνει γνωστό από τις αρχές Μαΐου και την επίσκεψη του στο νησί.

Ειδικότερα, μετά τις άκαρπες συναντήσεις που είχε με τον Δήμαρχο Δ. Λέσβου, ανακοίνωσε στον πρόεδρο της Μόριας και των όμορων Κοινοτήτων, τη δημιουργία μιας υπερδομής που θα έφθανε έως και τα 250 στρέμματα.

Τα παραπάνω έχουν ως αποτέλεσμα τη νομιμοποίηση της Δομής - τέρας στη Μόρια, καταρρίπτοντάς το “αφήγημα” δημιουργίας νέων κλειστών ελεγχόμενων δομών εκτός αστικού ιστού, και μονιμοποιώντας μια άναρχη κατάσταση στα ακριτικά νησιά του Β. Αιγαίου.


Να θυμίσουμε ότι το θέμα είχαμε αναδείξει από τις 4 Μαΐου, όταν είχαμε δημοσιεύσει το ψήφισμα που πέρασε από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, την Μ. Παρασκευή (17/4/2020), που μιλούσε για τη δημιουργία 5 νέων πολυδύναμων ΚΥΤ στα νησιά του Αιγαίου... αξίας 280.000.000€.