15.000€ από την περιφέρεια Β. Αιγαίου στο κιρκινέτσι για τρεις πολιτιστικές και πεζοπορικές διαδρομές


Η Περιφέρεια βορείου Αιγαίου με ομόφωνη απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής της περιφέρειας ενέκρινε τη χρηματοδότηση του Συλλόγου κατοίκων των συνοικιών Κουλμπάρας Κιόσκι Μυτιλήνης «το κιρκινέτσι» με 15.000 ευρώ προκειμένου σε συνεργασία με ειδικούς να σχεδιάσει και να υλοποιήσει τρεις πολιτιστικές και πεζοπορικές διαδρομές στην παλιά πόλη της Μυτιλήνης και συγκεκριμένα στις γειτονιές Κιόσκι και Κουλμπάρα.

Ο Σύλλογος κατέθεσε στην Περιφέρεια βορείου Αιγαίου πρόταση έργου με σχετικό τεχνικό δελτίο, προϋπολογισμού 25.000 ευρώ.

Με πλήρη τεκμηρίωση προτείνονταν η δημιουργία των παρακάτω τριών διαδρομών με δυνατότητα να προστεθούν και άλλες στο μέλλον:

           Ο δρόμος του νερού, με σταθμούς στις κρήνες του 19ου αιώνα που έχουν διατηρηθεί
           Ο δρόμος της ιστορίας με σταθμούς σε σημεία που αναδεικνύουν την ιστορικότητα της περιοχής
           Ο δρόμος της αρχιτεκτονικής με σταθμούς σε ιδιαίτερα δείγματα της αρχιτεκτονικής το 19ο και τον 20ο αιώνα που διασώζονται στην περιοχή

Η φιλοσοφία της πρότασης εστιάζεται στον εντοπισμό στοιχείων που ξεπερνούν τις απλές πληροφορίες και προχωρούν στην ανάδειξη των ανθρώπων που έζησαν και δημιούργησαν στην πόλη.

Σύμφωνα με αυτήν οι προτεινόμενες διαδρομές θα επισημαίνονται με ευδιάκριτες ειδικά σχεδιασμένες πινακίδες οι οποίες θα αποτελούν και μία αισθητική παρέμβαση στην παλιά πόλη.

Η υλοποίηση της πρότασης, απαιτεί έξι μήνες και για την υλοποίηση της περιλαμβάνονται τα παρακάτω στάδια:

           Εντοπισμός των σημείων για την κάθε διαδρομή
           Συλλογή και επεξεργασία του απαραίτητου υλικού για την υποστήριξη των διαδρομών
           Σχεδιασμός των πινακίδων
           Κατασκευή και τοποθέτηση των πινακίδων
           Προβολή των διαδρομών

Η υλοποίηση της προτεινόμενης πρότασης συμβάλλει στην αναβάθμιση της εικόνας του κέντρου της Μυτιλήνης και στην ανάδειξη της πλούσιας ιστορίας της. Αν και η σήμανση που προτείνεται, έχει ως μόνιμο αποδέκτη τους ντόπιους και ξένους που κινούνται καθημερινά στο κέντρο της πόλης, δημιουργεί μια βάση πάνω στην οποία μπορεί να αναπτυχθεί ένα σύνολο δράσεων είτε αυτές αφορούν ειδικά
οργανωμένους περιπάτους των κατοίκων, είτε εκπαιδευτικά προγράμματα για τους μαθητές, είτε επιλεγμένες τουριστικές περιηγήσεις.

Ο Σύλλογος κατοίκων των συνοικιών Κουλμπάρας Κιόσκι Μυτιλήνης «το κιρκινέτσι» που ιδρύθηκε το Δεκέμβριο του 2018 με απόφαση του Πρωτοδικείου Μυτιλήνης και έχει από το καταστατικό του μεταξύ των άλλων ως στόχο την προστασία του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος της περιοχής, την ανάδειξη στη νέα γενιά της πόλης και όχι μόνο, της ομορφιάς και της αξίας της παλιάς πόλης, του τοπικού πολιτισμού και της τοπικής παράδοσης.

Στο διάστημα της λειτουργίας του ανέπτυξε και συνεχίζει να αναπτύσσει δραστηριότητες που εστιάζονται στην περιοχή στην οποία αναφέρεται η πρόταση. Ήδη έχουν πραγματοποιηθεί δράσεις που θίγουν και τις θεματικές ενότητες των προτεινόμενων διαδρομών, όπως ιστορικές διαδρομές, φράσεις γνωριμίας με την τοπική αρχιτεκτονική και την τοπική ιστορία, δράσεις προβολής της Μικρασιατικής πολιτισμικής κληρονομιάς της περιοχής.

Στα πλαίσια αυτά θα υλοποιήσει το παραπάνω έργο, οπότε και θα ολοκληρωθεί η διαδικασία της χρηματοδότησης.

Ας σημειωθεί ότι με την απόφαση της η Οικονομική Επιτροπή ενέκρινε εκτός αυτή του Συλλόγου κατοίκων των συνοικιών Κουλμπάρας Κιόσκι Μυτιλήνης «το κιρκινέτσι», 39 δράσεις από Συλλόγους της Λέσβου συνολικού προυπολογισμού 177.800 ευρώ.