Στον καταυλισμό του Καρα Τεπε χώρος καραντίνας για τους νεοεισερχομένους μετανάστες


Δήμος Μυτιλήνης: Μεγάλη αστοχία που διορθώθηκε … μια εβδομάδα μετά...

*Γράφει ο Ευστράτιος Δ. Κοκκινέλλης

Η Δημοτική Αρχή Μυτιλήνης, για ακόμα μια φόρα, είχε προβεί σε μια μεγάλη αστοχία που αυτήν τη φορά έθετε σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία, αλλά για καλή τύχη όλων μας, τη διόρθωσε μόλις χθες Δευτέρα 1/6/2020.

Συγκεκριμένα, έπειτα από εντολή του Δημάρχου Μυτιλήνης, κ. Στρατή Κύτελη, αποφασίστηκε οι 16 αφιχθέντες στην ευρύτερη περιοχή του Αυλώνα της Γερας, στις 22/5/2020 , - οι οποίοι ξεκίνησαν από τα απέναντι τουρκικά παράλια- να μεταφερθούν στο λιμάνι της πόλης, μέσα σε ένα παλιό λεωφορείο, αντί στη δομή - καραντίνας του Καρά Τεπέ.

Ο δημοσιογράφος Στρατής Κοκκινέλλης, σε ανταπόκριση του στην εκπομπή Blackout με τον Χρήστο Μυτιλινιό, στον αέρα του “Παραπολιτικά 90,1”, την προηγούμενη Τετάρτη, είχε μεταφέρει την είδηση και είχε εκφράσει τις ανησυχίες του για την παραπάνω απόφαση - μεταφορά.

Η παραπάνω προσωρινή εγκατάσταση χαρακτηρίστηκε ως επικίνδυνη, μιας και δεν υπήρχε καμία δομή -εντός του λιμένα- που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες μια τέτοιας παραμονής, κι ως εκ τούτου εξέθετε σε κίνδυνο επιβατικό κοινό και προσωπικό.

Παρακάτω ακολουθεί το σχετικό απόσπασμα:

Επίσημη αντίδραση, τελικά, η οποία επιβεβαιώνει την είδηση - ανησυχία, ήρθε έπειτα από σχετική καταγγελία του προέδρου του Συνδέσμου ιδιοκτητών ταξί Μυτιλήνης, κ. Γρηγόρη Φριλίγκου, ο οποίος κατέθεσε σχετικό έγγραφο στο διαδημοτικό Λιμενικό Ταμείο Λέσβου και στο κεντρικό Λιμεναρχείο Μυτιλήνης, ζητώντας την άμεση παύση λειτουργίας του αστικού λεωφορείου ως κατάλυμα και την άμεση απομάκρυνση του από το λιμάνι. Μετέτρεψαν, δηλαδή, ένα απλό λεωφορείο σε δομή - καραντίνας για 16 ανθρώπους!

“Τμήμα του Καρά Τεπέ έγινε χώρος καραντίνας...”

Η όλη μεγάλη αστοχία και η γκάφα του Δήμου Μυτιλήνης διορθώθηκε μόλις προχθές.

Αυτό συνέβη, μετατρέποντας “τμήμα του Καρά Τεπέ σε χώρο καραντίνας”.

Ειδικότερα, οικίσκοι του δημοτικού χώρου φιλοξενίας των αιτούντων άσυλο στον Καρά Τεπέ διαμορφώθηκαν κατάλληλα και περιφράχθηκαν με σκοπό να φιλοξενήσουν τους 16 που διέμεναν στο λιμάνι της Μυτιλήνης.

Βέβαια, αυτό που προξενεί ιδιαίτερη εντύπωση είναι γιατί επιλέχθηκε να μετατρέπει σε δομή - καραντίνας ένας μέρος του δημοτικού καταυλισμού, μιας κι η Δημοτική Αρχή ενοικιάζει το πρώην κτίριο που στεγαζόταν η οργάνωση “ Γιατροί του Κόσμου” γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο;

Πιθανόν, η απάντηση να κρύβεται στην αποφυγή αντιδράσεων που θα υπήρχαν από τους επιχειρηματίες που εδρεύουν και δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή του Καρά Τεπέ και από μέλη υπό ίδρυση Συλλόγου για την ανάπτυξη της περιοχής.

Ίσως, και γι' αυτό μεταφέρθηκαν αρχικά στο λιμένα της πολύς, κι όχι για να δηλώσουν πως “ Η Μυτιλήνη δεν αντέχει άλλο”, όπως δήλωναν.

Επιχειρηματίες της περιοχής, πάντως, είχαν διαμαρτυρηθεί μέσω επιστολής στις αρχές Απριλίου, όταν πληροφορήθηκαν ότι ο Δήμος Μυτιλήνης είχε ενοικιάσει κτίριο στην περιοχή, προκειμένου να εγκαθιστά προσωρινά τους αφιχθέντες από τα απέναντι τουρκικά παράλια, και να διαμένουν εκεί τις 14 ημέρες της απομόνωσης.

Ας σημειωθεί, ότι άλλοι 213 πρόσφυγες και μετανάστες που έφθασαν στη Λέσβο μέσα στο Μάιο, στα διοικητικά όρια του δήμου Δυτικής Λέσβου, διαμένουν σε "καραντίνα" στα Μεγάλα Θέρμα της Βόρειας Λέσβου.

*Ο Ευστράτιος Δ. Κοκκινέλλης είναι Δημοσιογράφος και Φοιτητής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.