Προσβάσιμα από σήμερα τα Μουσεία της Λέσβου


Προσβάσιμα είναι πλέον τα Μουσεία της Ελλάδας που λόγω κορονοϊού είχαν αναστείλει τη λειτουργία τους, ωστόσο -εξαιτίας της πανδημίας- η πιστή τήρηση των μέτρων για την ασφάλεια της υγείας εργαζομένων και επισκεπτών, καθορίζει εν πολλοίς το νέο τρόπο λειτουργίας τους.

Οι επισκέπτες μπορούν και πάλι να θαυμάσουν μοναδικά στον κόσμο εκθέματα επιλέγοντας να βρεθούν στην Αρχαία Ολυμπία, τους Δελφούς, το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, τις Θερμοπύλες, σημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Αλλά σε ποιο σημείο αυτής της χώρας δεν υπάρχουν μουσεία; Σημεία που ο ξένος και έλληνας επισκέπτης, δεν ανακαλύπτει την ιστορία αυτού του τόπου και τον τρόπο που διαμόρφωσε στα βάθη των αιώνων τον πολιτισμό, όπως σήμερα τον γνωρίζουμε;

Οι ανταποκριτές του ΑΠΕ-ΜΠΕ ενημερώνουν για την επαναλειτουργία κάποιων από αυτά που κοσμούν διάφορα σημεία της χώρας, μιας χώρας που το παρελθόν της, στην πορεία της παγκόσμιας ιστορίας, καθόρισε το παρόν του σύγχρονού κόσμου και συνεχίζει να αποτελεί σημείο αναφοράς για το μέλλον του.

-Μυτιλήνη

«Από 15 Ιουνίου τα μουσεία και συλλογές αρμοδιότητας της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου ανοίγουν και πάλι, τηρώντας με αυστηρή ευλάβεια τα σχετικά πρωτόκολλα που έχουν συνταχθεί από τις κεντρικές Υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού, προκειμένου να είναι εφικτή η ροή των επισκεπτών, προσφέροντας το αίσθημα της ασφάλειας.

Ειδικές σημάνσεις τόσο σε συγκεκριμένες στάσεις αναμονής των επισκεπτών, κατά την είσοδό τους στα Μουσεία, όσο και για την πορεία που θα ακολουθήσει κανείς κατά την είσοδο και έξοδο, εφαρμόζονται στο Νέο Κτήριο του Αρχαιολογικού Μουσείου Μυτιλήνης, στην Αρχαιολογική Συλλογή Ερεσού, καθώς και στο Αρχαιολογικό Μουσείο Λήμνου. Πλήρως ενημερωμένοι και οι φύλακες αρχαιοτήτων των εν λόγω Μουσείων θα μπορούν να εξυπηρετήσουν το κοινό, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες που έχουν δοθεί, διανέμοντας μάλιστα εφόσον το επιθυμούν οι επισκέπτες, ειδικά ενημερωτικά φυλλάδια για την Covid 19. Σε περίπτωση που ο επισκέπτης επιθυμεί να προστατευθεί με ατομικά μέσα προστασίας, αυτά είναι διαθέσιμα για το κοινό μας, καθώς τα Μουσεία μας είναι πλήρως εφοδιασμένα με όλα τα μέσα ατομικής προστασίας στο εκδοτήριο εισιτηρίων, καθώς και στους χώρους υγιεινής, κρατώντας βέβαια ο κάθε επισκέπτης τις απαραίτητες αποστάσεις.

Παρά τις αντίξοες συνθήκες που βιώνουμε, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου διοργανώνει και εγκαινιάζει στα τέλη Αυγούστου του τρέχοντος έτους τη νέα της περιοδική έκθεση «Λατρείες Θεών στη Λέσβο», εξετάζοντας διαχρονικά τις δοξασίες και την πίστη των ανθρώπων απέναντι στο μεγαλοπρεπές θείο, από την επκράτηση του ελληνικού πανθέου μέχρι και τις αρχές του χριστιανισμού στη νήσο Λέσβο» σημειώνει ο Παύλος Τριανταφυλλίδης προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου.

«Τους τρείς μήνες που το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου παρέμενε κλειστό για το κοινό, προσπαθήσαμε να διατηρήσουμε την επαφή με τους επισκέπτες και τους φίλους αξιοποιώντας το διαδίκτυο. 37.000 μοναδικοί ψηφιακοί επισκέπτες επισκέφτηκαν την ψηφιακή έκθεση "Αθέατα Τεκμήρια", ενώ εκατοντάδες παιδιά συμμετείχαν στα διαδικτυακά εκπαιδευτικά προγράμματα, στέλνοντας στο Μουσείο τις δημιουργίες τους.

Ταυτόχρονα αξιοποιήσαμε το διάστημα αυτό για να υλοποιήσουμε σημαντικά έργα βελτίωσης των εγκαταστάσεων, όπως αυτό της ενεργειακής αναβάθμισης που καθιστά το Μουσείο ένα κτήριο σχεδόν μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης, ενώ αναπλάθουμε τους εκθεσιακούς χώρους ώστε να παρουσιάσουμε νέα ανασκαφικά ευρήματα και αναβαθμίζουμε το φωτισμό προσφέροντας μια πολύ ενδιαφέρουσα εμπειρία στον επισκέπτη.

Η αποστολή μας να καταστήσουμε την φυσική κληρονομιά της Λέσβου προσβάσιμη από όλους συνεχίζεται πλέον με την υποδοχή και την ενημέρωση μεμονωμένων και οργανωμένων ομάδων επισκεπτών στο Μουσείο και τα υπαίθρια πάρκα του Απολιθωμένου Δάσους.

Το Μουσείο ακολουθεί πιστά τις οδηγίες και τα πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ και του yπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού και αποτελεί κύρια προτεραιότητα η εξασφάλιση συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας για τους επισκέπτες και για τους εργαζομένους σε όλους τους χώρους. Σας περιμένουμε» αναφέρει ο καθηγητής Νίκος Ζούρος, διευθυντής του Μουσείου φυσικής ιστορίας απολιθωμένου δάσους Σιγρίου Λέσβου.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ, pelop.gr

-Δελτίο Τύπου σχετικά με την επαναλειτουργία των αρχαιολογικών μουσείων και συλλογών αρμοδιότητας της ΕΦΑ Λέσβου

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου ενημερώνει ότι, σύμφωνα με τις οδηγίες και τις συστάσεις του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας και του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, από σήμερα, Δευτέρα 15 Ιουνίου 2020, ανοίγουν και πάλι για το κοινό, με τις απαραίτητες προσαρμογές και προβλέψεις, το Αρχαιολογικό Μουσείο Μυτιλήνης (Νέο Κτήριο), η Αρχαιολογική Συλλογή Ερεσού και το Αρχαιολογικό Μουσείο Λήμνου.

Για την ασφαλή επαναλειτουργία ισχύουν κανόνες, όπως ενδεικτικά:

Οι επισκέπτες και οι ξεναγοί οφείλουν να ακολουθούν τις υποδείξεις του φυλακτικού προσωπικού και να τηρούν ιδίως τις προβλεπόμενες φυσικές αποστάσεις (εσωτερικά: 2,00 μ, εξωτερικά: 1,5 μ) κατά την αναμονή εισόδου, την έκδοση εισιτηρίου και την περιήγηση στους εκθεσιακούς χώρους.

Η χρήση μη ιατρικής μάσκας από τους επισκέπτες, τους ξεναγούς και το προσωπικό είναι υποχρεωτική.

Θα εφαρμόζεται απαρέγκλιτα και όπως προβλέπεται κατά περίπτωση ο μέγιστος αριθμός ταυτόχρονης παρουσίας ατόμων.

Ο μέγιστος αριθμός ατόμων που συμμετέχουν σε οργανωμένη ομάδα επισκεπτών (γκρουπ) ορίζεται στα 8 άτομα.

Ενθαρρύνεται η έκδοση εισιτηρίου με ανέπαφες χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες στα μηχανήματα POS των μουσείων

Η συνεργασία όλων αποτελεί σημαντική παράμετρο για την ομαλή επαναλειτουργία των μουσείων κάτω από τις ειδικές συνθήκες της πανδημίας του COVID-19 που βιώνονται παγκοσμίως.

Οι κανόνες και τα μέτρα θα τελούν υπό συνεχή επαναξιολόγηση και επικαιροποίηση, σύμφωνα με τυχόν νέα δεδομένα που προκύπτουν.


Τρίτη  κλειστά.