Παναγιώτης Χριστόφας “Είναι πιο σημαντικό από ποτέ, κρίσιμο για την επιβίωσή μας, ο κόσμος μας να αλλάξει πορεία”


Δήλωση Παναγιώτη Χριστόφα για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος
 
Το Περιβάλλον και η προστασία του δεν πρέπει να αποτελεί απλά "τμήμα" των όποιων αποφάσεων και πολιτικών μας, ένα σημείο το οποίο λαμβάνουμε υπόψη για "τυπικούς λόγους", αλλά επίκεντρό τους. Κι αυτό πρέπει να το λαμβάνουμε υπόψη όχι μόνο ημέρες όπως η σημερινή, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, αλλά συνεχώς.

Είναι πιο σημαντικό από ποτέ, κρίσιμο για την επιβίωσή μας, ο κόσμος μας να αλλάξει πορεία.

Ως πολίτες, οφείλουμε να ακολουθήσουμε έναν διαφορετικό, πιο υπεύθυνο τρόπο ζωής και μια νοοτροπία που θα μειώνει το οικολογικό μας αποτύπωμα. Είναι απαραίτητο μα απολύτως εφικτό να αλλάξουμε μια σειρά από συνήθειές μας, από τον τρόπο που καταναλώνουμε προϊόντα και που διαχειριζόμαστε τα απορρίμματά μας έως τον τρόπο που μετακινούμαστε και καταναλώνουμε πόρους, όπως η ενέργεια ή το νερό.

Ως πολιτεία, οφείλουμε να υποστηρίξουμε ουσιαστικά αυτόν τον νέο τρόπο ζωής, ακολουθώντας με συνέπεια και συνέχεια βιώσιμες πολιτικές, που θα θέτουν σε πρώτη προτεραιότητα την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την ελαχιστοποίηση των συνεπειών της και την προστασία του περιβάλλοντος. Να ενημερώσουμε και να ευαισθητοποιήσουμε τους πολίτες, να τους δώσουμε κίνητρα και εργαλεία, που θα υποστηρίξουν αυτή την αλλαγή.


Το ζητούμενο δεν είναι σε καμία περίπτωση το να γυρίσουμε δεκαετίες πίσω. Το ζητούμενο είναι να αξιοποιήσουμε τη γνώση, τα επιστημονικά και τεχνολογικά εφόδια που έχουμε στα χέρια μας και να προχωρήσουμε μπροστά, σε ένα βιώσιμο μέλλον με ευημερία. Και αυτό είναι υπόθεση όλων μας.