Από το Ιππειος στην Νέα Υόρκη…


Δράση του Δημοτικού σχολείου Ιππείου Λέσβου

Την Τρίτη 23 Ιουνίου 2020, οι μαθητές της Στ’ τάξης του Δημοτικού σχολείου Ιππείου Λέσβου στο πλαίσιο του έργου eTwinning της Δράσης STEM 2.0 με θέμα τα γεωπάρκα και τίτλο “Let’s Geopark” που εκπονούν σε συνεργασία με σχολεία της Πορτογαλίας (aspiring Geopark Estrela) και της Τουρκίας (Kula Salihli Geopark), είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν διαδικτυακά με τον καθηγητή κ. Αντώνιο Μαρσέλλο.

Ο κ. Μαρσέλλος είναι καθηγητής Γεωλογίας και διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Hofstra της Νέας Υόρκης και συνεργάζεται με τα πανεπιστήμια της Ελλάδας.

Ειδικεύεται στην γεωπληροφορική με εφαρμογές στην ηφαιστειολογία και την επικινδυνότητα από γεωλογικά φαινόμενα, και διεξάγει έρευνες στο ελληνικό ηφαιστειακό τόξο καθώς και σε άλλα ενεργά ηφαίστεια στον κόσμο για την πρόγνωση και κατανόηση ηφαιστειακών και τεκτονικών φαινομένων. Ένα από τα μεγαλύτερα ενδιαφέροντα του που πρόσφατα είναι χρηματοδοτούμενο από το εθνικό ίδρυμα ερευνών της Αμερικής (National Science Foundation - NSF) είναι η ενημέρωση στα τοπικά σχολεία και τις κοινότητες για τα γεωλογικά φαινόμενα που συμβαίνουν στον τόπο μας και η δυνατότητα των μαθητών της Αμερικής να συμμετέχουν σε υπαίθριες ηφαιστειακές έρευνες στην Ελλάδα και στον υπόλοιπο κόσμο.

Εισήγαγε τους μαθητές σε γενικούς γεωλογικούς όρους, όπως οι τεκτονικές πλάκες, η γέννεση και παρατήρηση των ηφαιστείων, και η βιώσιμη ανάπτυξη του τουρισμού σε περιοχές ηφαιστειακής επικινδυνότητας. Εξήγησε πώς οι γεωλόγοι παρατηρούν την ηφαιστειακή δραστηριότητα με συστηματικές επισκέψεις και χρήση επιστημονικών οργάνων, και πώς ενημερώνουν για τυχόν εκδήλωση ηφαιστειακού κινδύνου τις τοπικές αρχές.

Περιέγραψε την δημιουργία του Απολιθωμένου Δάσους της Λέσβου που αποτελεί μέρος της ελληνικής ηφαιστειακής δραστηριότητας στο Αιγαίο από την εποχή του Μειοκαίνου (περίπου 20 εκ. χρόνια πριν), καθώς επίσης και τις διαστάσεις του σημερινού ενεργού ηφαιστειακού τόξου.

Τόνισε την ανάγκη για ενίσχυση της κοινωνικής επίγνωσης των κινδύνων φυσικής καταστροφής και αντιμετώπισης τους για την βιώσιμη ανάπτυξη της τοπική κοινωνίας.

Ευχαριστούμε πολύ τον κύριο Μαρσέλλο που παρά τη δυσκολία της μεγάλης διαφοράς 7 ωρών διεξήγαγε μια συναρπαστική συζήτηση με τους μαθητές κατά τη διάρκεια της τελευταίας διδακτικής ώρας που τους ενθουσίασε και τους έκανε να μην θέλουν να αποχωρήσουν από το σχολείο στο σχόλασμα.