Να ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες για τις ζημίες των ελαιοπαραγωγών της Λέσβου ζητά από τον ΕΛΓΑ ο Δήμαρχος Μυτιλήνης


Ο Δήμαρχος Μυτιλήνης, Στρατής Κύτελης, με επιστολή του προς τον Πρόεδρο ΕΛΓΑ κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο, ζήτησε την άμεση εκκίνηση των διαδικασιών για την υποδοχή δηλώσεων ζημίας που είναι διατεθειμένοι να υποβάλουν ελαιοπαραγωγοί της Λέσβου.

Στην επιστολή του ο Δήμαρχος αναφέρει:

 «Αγαπητέ κύριε Πρόεδρε,

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά οι ελαιοπαραγωγοί της Λέσβου υφίστανται ζημιές από τις καιρικές συνθήκες στη σοδειά τους και μάλιστα φέτος αρκετά πρόωρα, αφού επλήγησαν από τον τριήμερο καύσωνα στα μέσα Μαΐου, όπου σημειώθηκαν ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες για την εποχή.

Καθώς δέχομαι καθημερινά στο γραφείο μου ελαιοπαραγωγούς, οι οποίοι με ενημερώνουν για την κατάσταση των χωραφιών τους, κρίνω επιβεβλημένο και ζητώ από τον Οργανισμό σας να δεχθεί τις δηλώσεις ζημιάς που θα υποβληθούν.

Γνωρίζω καλά τα τυπικά ζητήματα που προκύπτουν από τον Κανονισμό Ασφάλισης Φυτικής Παραγωγής του ΕΛΓΑ, ο οποίος δεν προβλέπει κάλυψη για ζημιές την άνοιξη και σας ενημερώνω ότι βρισκόμαστε σε επαφές με την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, από την οποία ζητάμε σχετική τροποποίηση, καθώς πλέον στις μέρες μας έχουμε νέα δεδομένα, όπως είναι η Κλιματική Αλλαγή την οποία δεν μπορεί να παραβλέψει κανείς.

Ως  εκ τούτου, παρακαλώ σε αυτή τη χρονική συγκυρία να δεχτεί ο ΕΛΓΑ τις δηλώσεις ζημίας που σπεύδουν να υποβάλουν οι αγρότες μας στους κατά τόπους ανταποκριτές του Οργανισμού σας.

Αγαπητέ κ. Πρόεδρε, βρίσκομαι προσωπικά στη διάθεσή σας ώστε ως Δήμος Μυτιλήνης να συμβάλουμε όπου μας ζητηθεί, καθώς προέχει η οικονομική ενίσχυση των πληττόμενων ελαιοπαραγωγών μας, δεδομένου πως το ελαιόλαδο είναι το βασικό εξαγώγιμο προϊόν της Λέσβου».  

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ
ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ ΚΥΤΕΛΗΣ