Αντί να κάθεται..τρέχει


*Γράφει ο Στεφάνου Γεώργιος (Δημοσιογράφος, Δ/ντης του LesvosPost.com) για την προσωπική του στήλη: «Blog Stefanou George»

Η αλήθεια είναι πως με την συνολική κατάσταση που βιώνουμε τους τελευταίους μήνες  λόγω της πανδημίας και των συνεπειών της, αλλά και γενικότερα τα όσα έχουν συμβαίνουν εδώ και μια πενταετία στα νησιά του Βορείου Αιγαίου ελέω μεταναστευτικού, το να μιλά κανείς για τουρισμό σε αυτά τα νησιά θεωρείται πολυτέλεια. Άλλωστε ποτέ ως Περιφέρεια δεν βρισκόμασταν στην πρώτη γραμμή της επιλογής ξένων και εγχώριων τουριστών, απλά τα δυο παραπάνω δεδομένα έκαναν την κατάσταση απελπιστική.

 Αυτή λοιπόν την απελπιστική κατάσταση οι φορείς του τόπου, αυτοδιοικητικοί και μη,   την αποδέχτηκαν, δεν έκαναν το παραμικρό για να την αλλάξουν, (έστω να πουν ότι προσπάθησαν να κάνουν κάτι), με συνέπεια η Λέσβος και τα υπόλοιπα νησιά μας να  κινούνται στον πάτο τουριστικά. 


Τις τελευταίες δυο εβδομάδες ωστόσο τα νησιά του Βορείου Αιγαίου έχουν  αποκτήσει φωνή, διεκδικούν έστω τις λίγες πιθανότητες να πάρουν κομμάτι της τουριστικής πίτας φέτος και δείχνουν ότι δεν έχουν «πεθάνει» τουριστικά. Δείχνουν πως έχουν πολιτισμό, δείχνουν πως έχουν παραλίες, δείχνουν πως έχουν μέρη που θα ζήλευαν και τα πιο κοσμοπολίτικα νησιά του κόσμου.

 Η Λέσβος η Χίος, η Λήμνος, ο Άγιος Ευστράτιος,  η Σάμος, η Ικαρία, οι Φούρνοι, ξανά συστήνονται στην υπόλοιπη Ελλάδα, δηλώνουν παρών και θυμίζουν σε όλους πως παρόλα τα προβλήματα που υπάρχουν  αξίζουν να τα επισκεφτεί κανείς.

 Το Βόρειο Αιγαίο και οι ομορφιές του έχουν κατακλύσει τα μεγάλα ΜΜΕ και τις εκπομπές των Αθηνών, άπαντες μιλούν και δίνουν χώρο στα νησιά μας, προβάλλουν τις ομορφιές τους και καλούν τον κόσμο να τα επισκεφτεί. Χωρίς δεκάδες χιλιάδες ευρώ να σπαταλούνται.  Εδώ και τρείς ημέρες Καβάλα, Θεσσαλονίκη και Αλεξανδρούπολη έχουν «βαρεθεί» να ακούνε για την Λέσβο και την  Λήμνο. Έχουν «βαρεθεί» να βλέπουν την Ναταλία και τον Στέλιο να τους προσκαλούν στα νησιά τους. Έχουν δει Περιφερειάρχες, βουλευτές, δημάρχους και φορείς του τουρισμού, να τους ενθαρρύνουν να κάνουν διακοπές εδώ. Στο Βόρειο Αιγαίο. Όλα αυτά δεν έχουν γίνει ποτέ. 


Και γίνονται τώρα γιατί ο Περιφερειάρχης Κώστας Μουτζούρης δεν είναι πολιτικός. Δεν σκέφτεται πολιτικά, δεν σκέφτεται δημοσιουπαλληλικά, δεν σκέφτεται ως ένας ακόμα αυτοδιοικητικός. Εδώ και δυο εβδομάδες έχει πάρει από το χέρι τα νησιά μας και τα «συστήνει» στην Ελλάδα. Από τις παρουσίες του στις πιο δημοφιλής πρωινές εκπομπές των μεγάλων καναλιών της Αθήνας, μέχρι την άλλη άκρη της Ελλάδος τον Έβρο.

 Μίλησε σε τηλεοπτικούς σταθμούς, σε ραδιοφωνικούς, έδωσε συνεντεύξεις σε εφημερίδες, σε περιοδικά, συναντήθηκε με συναδέλφους του, με φορείς,  με όποιον πίστευε ότι μπορούσε να βοηθήσει την καμπάνια αυτή. Θα ήταν πολύ εύκολο για εκείνον να βρίσκεται αυτές τις ημέρες στο σπίτι του, στο γραφείο του, να δίνει εντολές και να καθοδηγεί από μακριά. Επέλεξε να ταξιδέψει από την Χίο στην  Λήμνο, από εκεί  στην Αθήνα,  ξανά στη Μυτιλήνη, και από εκεί Καβάλα, Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη και να παρουσιάσει  προσωπικά ο ίδιος την καμπάνια για τον τουρισμό. 

Μέσα στα καράβια μέσα σε συνθήκες δύσκολες λόγω των συνθηκών της πανδημίας. Δεν ξέρω αν η όλη του προσπάθεια θα έχει αποτέλεσμα. Νομίζω πως θα έχει γιατί η δουλειά που έγινε και γίνεται είναι εξαιρετική. Αυτό που ξέρω όμως είναι πως ο Κώστας Μουτζούρης προσπαθεί και κάνει όσα δεν έχουν γίνει εδώ και χρόνια στα νησιά μας. Και το κάνει δουλεύοντας όχι ως Περιφερειάρχης, αλλά ως ο τελευταίος εργάτης αυτού εδώ του τόπου. Και αυτό είναι κάτι που και χρόνια είχαμε να δούμε και είναι και πολύ σπουδαίο. 

 https://thesstoday.gr/%cf%8c%cf%84%ce%b1%ce%bd-%cf%84%ce%b1-%ce%bd%ce%b7%cf%83%ce%b9%ce%ac-%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%b2%cf%8c%cf%81%ce%b5%ce%b9%ce%bf%cf%85-%ce%b1%ce%b9%ce%b3%ce%b1%ce%af%ce%bf%cf%85-%cf%83%cf%85%ce%bd%ce%ac/?fbclid=IwAR0K-RyzoAO33KOraOZOrINtExAyCgcdUdXdUfhCKK6-u3r3rTi3Hcm2-qc

https://www.evros24.gr/synantisi-toy-dimarchoy-alexandroypo-14/?fbclid=IwAR1FD6YE6TfTWRCocRgjzkqJ8QblDd8ao_McIdl4a0JMebhZAK4xXUuL-LA

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=2670399499726311&id=500029690096647&ref=notif_textonly

 https://etravelnews.gr/perifereia-voreiou-aigaiou-kampania-1/?fbclid=IwAR3zw-3LCbI6xXVfHtsMd3VczUdj4E6yN0lwKK2NuwD6MwzuAPOeaT-3wbI

https://seleo.gr/seleo-tv/330121-me-arwma-showbiz-h-kampania-gia-ton-toyrismo-ths-perifereias-boreioy-aigaioy-fwto-binteo?fbclid=IwAR25LaHkjswaXpOpANV3II3h5SEFnxPFNwLio-xxf8DKhatt8AsEqRCQG9I