Συλλαλητήριο και απεργιακή συγκέντρωση στην Πλατεία Σαπφούς την Πέμπτη


Από το Εργατικό Κέντρο Λέσβου

Πληρώσαμε πολλά, δε θα πληρώσουμε ξανά Να πληρώσει κράτος και εργοδοσία

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 11 ΙΟΥΝΗ
 ΣΤΙΣ 7 ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΣΑΠΦΟΥΣ

Δυναμώνουμε την οργάνωσή μας σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε γειτονιά απέναντι στη νέα επίθεση της εργοδοσίας και της κυβέρνησης. Διεκδικούμε όλα όσα σήμερα έχουμε ανάγκη για να ζούμε και να δουλεύουμε με αξιοπρέπεια. Τις ανάγκες μας στην Υγεία, στη δουλειά με δικαιώματα δεν τα παζαρεύουμε.

Για ακόμα μια φορά θέλουν να φορτώσουν στις δικές μας πλάτες την κρίση τους.

Η κυβέρνηση ΝΔ και η μεγαλοεργοδοσία αξιοποιούν την πανδημία, ως ευκαιρία για να σαρώσουν όποιο εργατικό δικαίωμα είχε απομείνει όρθιο και για να θωρακίσουν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.

Το "Ταμείο Ανάκαμψης" της ΕΕ και η κρατική παρέμβαση έχουν ως στόχο τη σωτηρία της κερδοφορίας των βιομηχάνων, των επιχειρηματικών ομίλων με νέα πακέτα στήριξης, για τα οποία ο λογαριασμός θα σταλεί στους εργαζόμενους, ενώ όπως πάντα συνοδεύονται με αντεργατικές μεταρρυθμίσεις και μέτρα διαρκείας.

Η "δίκαιη κατανομή βαρών" που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση της Ν.Δ , φορτώνει τα σπασμένα και το λογαριασμό της κρίσης σ' εμάς τους εργαζόμενους, και δίνει ζεστό χρήμα στους μεγαλοεπιχειρηματίες. Εξασφαλίζει το χαμηλότερο "εργατικό κόστος" για τους μεγάλους ομίλους ενώ την ιδία στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα κόμματα διαγωνίζονται για το ποιος έχει το καλύτερο πρόγραμμα στήριξης του ΣΕΒ.
Οι από χρόνια απαιτήσεις των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, με αφορμή και την πανδημία, γίνανε Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) οι οποίες ήρθαν για να μείνουν και να ενισχυθούν, να προστεθούν στους εκατοντάδες μνημονιακούς νόμους που ψήφισαν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους, τους ανέργους να αντισταθούμε, να οργανώσουμε την πάλη μας απέναντι στα μονοπώλια, την ΕΕ, τις κυβερνήσεις και τα κόμματά τους. Να μη ματώσουμε ξανά για τα κέρδη τους. Προετοιμάζουμε, την αντεπίθεσή μας για να έχουμε δουλειά με δικαιώματα, για να ζήσουμε με βάση τις ανάγκες μας και του πλούτου που εμείς παράγουμε σε αυτή την ζωή.

Απαιτούμε εδώ και τώρα:

·         Να καταργηθούν οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου και όλες οι αντεργατικές διατάξεις.
·         Καμία μείωση μισθού, απώλεια του εισοδήματος των εργαζομένων.
·         Καμία απόλυση. Καμία δυσμενή μεταβολή των εργασιακών σχέσεων.
·         Επίδομα ανεργίας σε όλους τους ανέργους χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
·         Να καταργηθούν οι πλειστηριασμοί κύριας κατοικίας και οι κατασχέσεις.
·         Χρηματοδότηση κρατική του δημόσιου συστήματος Υγείας με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων. Κάλυψη όλων των αναγκών σε ΜΕΘ και Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Συμμετοχή στο συλλαλητήριο του Εργατικού Κέντρου στις 11/6

ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ
ΠΕΜΠΤΗ 11 ΙΟΥΝΙΟΥ ΣΤΙΣ 7 ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ
ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΣΑΠΦΟΥΣ

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι
   
Η « επόμενη μέρα» περιλαμβάνει για  πολλούς από εμάς,  αναστολές συμβάσεων, εκ περιτροπής εργασία, ωράρια – «λάστιχο», ελαστικές μορφές εργασίας,  ρεπό και υπερωρίες που δεν δίνονται, δουλειά τις Κυριακές, καθώς και εργασία σε χώρους χωρίς μέτρα προστασίας υγιεινής και  ασφάλειας. Πολλούς από εμάς, και δυστυχώς, μας βρίσκει εκτός εργασίας, ενώ άλλοι τόσοι είμαστε σ’ αυτήν την κατάσταση ήδη πριν την εμφάνιση της πανδημίας. Η ανέχεια ήδη έχει χτυπήσει την πόρτα εκατοντάδων σπιτιών. Σπίτια που δεν έχουν να πληρώσουν το ρεύμα, το τηλέφωνο, το νερό ακόμα και να βάλουν ένα πιάτο φαγητό στο τραπέζι τους.

Κυβέρνηση, Ε.Ε. και μεγαλοεργοδοσία αξιοποιούν την πανδημία ως ευκαιρία για να φορτώσουν στους εργαζόμενους τη νέα καπιταλιστική κρίση , τσακίζοντας  όποιο εργατικό δικαίωμα είχε παραμείνει όρθιο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα μεταξύ όλων των άλλων βάρβαρων μέτρων είναι  και η  νέα παράταση μέχρι τις 15 Ιούνη για τη μη υποχρέωση των εργοδοτών να δηλώνουν στο σύστημα «Εργάνη» το χρόνο εργασίας των εργαζομένων.

Όλες οι απαιτήσεις τους  γίνανε Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) και ήρθαν για να μείνουν, να προστεθούν στους εκατοντάδες μνημονιακούς νόμους που ψήφισαν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ).
Μας φόρτωσαν την προηγούμενη οικονομική τους κρίση με αντεργατικά μέτρα που μας γονάτισαν, πολλοί από εμάς  κρεμάσαν τα πτυχία τους στον τοίχο κάνοντας ότι δουλειά υπάρχει, άλλοι είδαν τα κεκτημένα εργασιακά τους δικαιώματα να γίνονται σκόνη και άλλοι είδαν την πόρτα της ανεργίας. Την ίδια ώρα που μεγάλοι όμιλοι τρίβαν τα χέρια τους καθώς όχι μόνο δεν ζημιώθηκαν αλλά γίνανε ισχυρότεροι μες στην κρίση-με τις δικιές μας θυσίες.

Όλη αυτή η κατάσταση στους χώρους εργασίας αποτελεί  εδώ και καιρό πραγματικότητα και θα χειροτερεύει όσο εμείς δεν αντιδρούμε και δεν παίρνουμε δυναμικά μέτρα αντιμετώπισής.  Δεν πρέπει να σκεφτόμαστε «κρίση είναι θα περάσει», αλλά τι μέτρα έχουν περάσει με πρόσχημα τον κορονοϊο και την οικονομική κρίση, και πως θα εμποδίσουμε να πάρουν νέα.

Η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λέσβου καλεί όλα τα μέλη της, όλους τους εργαζόμενους να μην συμβιβαστούν, να μην απογοητευτούν, αλλά να οργανώσουν τον αγώνα τους και να δώσουν μαχητική απάντηση στους σχεδιασμούς τους.

Απαιτούμε:
·         Κατάργηση των αντεργατικών διατάξεων των ΠΝΠ και όλων των αντεργατικών νόμων.
·         Καμία μείωση μισθού, απώλεια του εισοδήματος των εργαζομένων.Καμία απόλυση. Καμία δυσμενή μεταβολή των εργασιακών σχέσεων.
·         Κατάργηση πλειστηριασμών για την εργατική – λαϊκή κατοικία και των κατασχέσεων.
·         Ουσιαστική προστασία, επιδότηση όλων των ανέργων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
·         Άμεση κρατική χρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος Υγείας με προσλήψεις μόνιμου ιατρικού, νοσηλευτικού και βοηθητικού προσωπικού με πλήρη εργασιακά δικαιώματα.
·         Να παρθούν όλα τα μέτρα προστασίας, υγιεινής και ασφάλειας για τους χιλιάδες εργαζόμενους. Με ευθύνη της κυβέρνησης – του ΕΟΔΥ να πραγματοποιηθούν οι απαραίτητοι έλεγχοι.

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ