Συστάσεις εμβολιασμού ρουτίνας παιδιών κατά την περίοδο πανδημίας από SARS-CoV-2 από τον Γ.Γ δημόσιας υγείας


Σας διαβιβάζουμε την ανωτέρω σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας με θέμα «Συστάσεις εμβολιασμού ρουτίνας παιδιών κατά την περίοδο πανδημίας από SARS-CoV-2» και παρακαλούμε για την δημοσίευσή της στον τοπικό έντυπο τύπο για πληροφόρηση του κοινού.

Ο    ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΒΡΟΥΛΗΣ


Η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας & Υγιεινής Περιβάλλοντος σε σχέση με τον εμβολιασμό ρουτίνας παιδιών κατά την περίοδο πανδημίας από SARS-CoV-2 , σας γνωρίζει τα εξής:

διακοπή του εμβολιασμού, ακόμα και για βραχύ χρονικό διάστημα, μπορεί να οδηγήσει σε συσσώρευση επινόσων ατόμων, να αυξήσει την πιθανότητα επιδημικής έξαρσης νοσημάτων που προλαμβάνονται με εμβολιασμό και να επιβαρύνει περαιτέρω το σύστημα υγείας. Λαμβάνοντας υπόψη τα διεθνή και τοπικά επιδημιολογικά δεδομένα (24/3/2020) που αφορούν τον SARS-CoV-2, καθώς και τις σχετικές οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συστήνει προσωρινά τα εξής:

Σε παιδιά ηλικίας 0-2 ετών διενεργούνται οι εμβολιασμοί έγκαιρα στις συνιστώμενες από το ΕΠΕ ηλικίες. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να πραγματοποιούνται χωρίς καθυστέρηση οι εμβολιασμοί έναντι Di, Te, aP, IPV, Hib, MMR, PCV13 και MenC.

Τα πολυδύναμα εμβόλια καθώς και η συγχορήγηση (όπως εξαδύναμων και PCV13) θα πρέπει να προτιμώνται με στόχο τη μείωση των απαραίτητων επισκέψεων.

Στα παιδιά ηλικίας >2 ετών, τα οποία είναι πλήρως εμβολιασμένα για την ηλικία τους, οι αναμνηστικοί και λοιποί εμβολιασμοί μπορούν να αναβάλλονται για βραχύ χρονικό διάστημα (μερικών εβδομάδων) και να προγραμματίζονται εκ νέου.

Ο προγραμματισμός των εμβολιασμών θα πρέπει να περιλαμβάνει καθορισμένη ημερομηνία και ώρα, έτσι ώστε η ανθρώπινη επαφή στην αίθουσα αναμονής να περιορίζεται στο ελάχιστο.

Γενικές οδηγίες:

Σε παιδιά με συμπτώματα λοίμωξης αναπνευστικού, ο εμβολιασμός αναβάλλεται για χρονικό διάστημα 1-2 εβδομάδων έτσι ώστε να ελαχιστοποιείται η πιθανότητα μετάδοσης του ιού.

Είναι απαραίτητος ο διαχωρισμός σε διαφορετικό χώρο μεταξύ παιδιών με λοιμώξεις και των υγιών που προσέρχονται για εμβολιασμό στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Εφόσον αυτό δεν είναι εφικτό, ο εμβολιασμός προγραμματίζεται για άλλη ημέρα.

Ο συνοδός του παιδιού θα πρέπει να είναι ένας και να μην παρουσιάζει πυρετό ή σύμπτωμα οξείας αναπνευστικής λοίμωξης. Την ημέρα του εμβολιασμού δεν θα πρέπει να προσέρχονται και τα αδέλφια.

Η τήρηση των ραντεβού είναι σημαντική με στόχο η αίθουσα αναμονής να είναι κενή. Επίσης, θα πρέπει να έχουν ικανή χρονική απόσταση μεταξύ τους ώστε να είναι δυνατός o καλός καθαρισμός του χώρου, για τον οποίο πρέπει να λαμβάνεται συστηματική μέριμνα.

Οι επαγγελματίες υγείας θα πρέπει να τηρούν τις οδηγίες υγιεινής και ατομικής προστασίας, όπως αναφέρονται αναλυτικά στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ.

O  ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΡΕΖΕΡΑΚΟΣ