ΕΝΑ ΠΡΑΣΙΝΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΤΗ ΛΕΣΒΟ - Eνεργειακή αναβάθμιση Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου


Σε ένα «Πράσινο Μουσείο», με σχεδόν μηδενική ενεργειακή κατανάλωση μετατρέπεται το τελευταίο χρονικό διάστημα το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.

Πρόκειται για μια σημαντική δράση που στόχο έχει την ενεργειακή αναβάθμιση των εγκαταστάσεών με χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ). Παράλληλα αναβαθμίζεται η εμπειρία των επισκεπτών με την αντικατάσταση του φωτισμού και την εγκατάσταση νέων φωτιστικών σωμάτων τεχνολογίας led.

Το έργο πραγματοποιείται στα πλαίσια της Πράξης «Ενεργειακή αναβάθμιση Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου», στόχος του οποίου είναι η σημαντική μείωση της ετήσιας κατανάλωσης πρωτογενούς ενέργειας του κτιρίου με σημαντική ετήσια εξοικονόμησης ενέργειας και μείωση εκπομπών αερίων θερμοκηπίου. Η αναβάθμιση του περιβάλλοντος επιφέρει τη βελτίωση της ποιότητας ζωής. Η πράξη συμβάλει στην αρχή της βιώσιμης ανάπτυξης και τη διασφάλιση της προώθησης των απαιτήσεων περιβαλλοντικής προστασίας, απόδοσης πόρων, μετριασμού κλιματικής αλλαγής και προστασίας βιοποικιλότητας, όπου εφαρμόζεται.

Συγκεκριμένα το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου προβαίνει:

στην υλοποίηση παρεμβάσεων ενεργειακής αναβάθμισης του εξωτερικού κελύφους του κτιρίου όπως η εγκατάσταση κουφωμάτων νέας τεχνολογίας, η τοποθέτηση σκιάστρων  για την προστασία τμήματος του κτιρίου από την ηλιακή ακτινοβολία, η ενίσχυση και η μόνωση των φεγγιτών των αίθριων καθώς και των δύο αιθουσών εκθεμάτων του Μουσείου και η αποκατάσταση υγρομόνωσης του δώματος του κτιρίου.

στην υλοποίηση παρεμβάσεων ενεργειακής αναβάθμισης του μηχανολογικού εξοπλισμού ψύξης - θέρμανσης του Μουσείου.

στην εγκατάσταση αυτόνομου φωτοβολταϊκού συστήματος,  με αποθήκευση ενέργειας, στο δώμα του κτιρίου του Μουσείου

στην υλοποίηση παρεμβάσεων ενεργειακής αναβάθμισης του φωτισμού του Μουσείου με αντικατάσταση φωτιστικών σωμάτων και λαμπτήρων  με νέας  τεχνολογίας LED.

Η υλοποίηση του έργου της Ενεργειακής Αναβάθμισης του κτιρίου του Μουσείου έχει θετικό αντίκτυπο στην προστασία του περιβάλλοντος και ιδιαίτερα στην μείωση εκπομπής αερίων που επιταχύνουν την κλιματική αλλαγή.

Τέλος με την ολοκλήρωση του έργου δρομολογείται ειδικό πρόγραμμα ενημέρωσης των επισκεπτών για τις προκλήσεις που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή και τις ενέργειες για την επιβράδυνση της. Ειδικότερα θα παρουσιάζονται καλές πρακτικές και μεθοδολογίες για την αναβάθμιση κτηρίων, την μείωση των αερίων του θερμοκηπίου και αξιοποίησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Η Πράξη «Ενεργειακή αναβάθμιση Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου» έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Βόρειο Αιγαίο 2014-2020» της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Ε.Π. Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.