Έρχονται ενοικιάσεις εκτάσεων περιμετρικά του ΚΥΤ Μοριας.. παρά τις υποσχέσεις για κλείσιμο


Χαρακτήρα βεβαιότητας λαμβάνει πλέον η πρόθεση της κυβέρνησης να εφαρμόσει σε Χίο και Λέσβο το εναλλακτικό σχέδιο διαχείρισης του μεταναστευτικού μετά τις συγκρούσεις του περασμένου Φεβρουαρίου, που όπως φαίνεται, οδήγησαν στο ουσιαστικό τέλος του σχεδιασμού για δημιουργία υπερδομών στο Βόρειο Αιγαίο.

Όπως είχε αναφέρει στο πρωτοσέλιδο  δημοσίευμά του την Παρασκευή 8/5 ο «π», η πρώτη μετά από καιρό επίσκεψη του Υπ. Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη στη Λέσβο, έδωσε ένα πρώτο στίγμα των προθέσεων της Κυβέρνησης, η οποία ουσιαστικά βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο, σε ότι αφορά στη γενικότερη διαχείριση του ζητήματος στο Βόρειο Αιγαίο.

Και αυτό γιατί, μπορεί σε Σάμο, Κω και Λέρο οι τοπικές κοινωνίες να επίσπευσαν τη δημιουργία νέων κέντρων αφού τα υπάρχοντα ήταν σχεδόν μέσα στα αστικά τους κέντρα, ωστόσο η κατάσταση που διαμορφώθηκε σε Λέσβο και Χίο, εξαιτίας και των συγκρούσεων με τα ΜΑΤ που διήρκησαν επί 4 συνεχείς ημέρες, είναι τελείως διαφορετική.

Αυτό μάλιστα έχει γίνει αντιληπτό τόσο σε επίπεδο Υπουργού, όσο και σε επίπεδο Κυβέρνησης η οποία εδώ και 3 μήνες έχει αποφασίσει να αλλάξει τακτική αφού είναι κάτι παραπάνω από δεδομένο ότι οποιαδήποτε απόπειρα εφαρμογής σχεδιασμού χωρίς τη συγκατάθεση της πλειονότητας των νησιωτών σε Χίο και Λέσβο είναι καταδικασμένη.

Άλλωστε κάθε άλλο παρά τυχαίο μπορεί να θεωρηθεί το γεγονός, ότι αφενός η Κυβέρνηση πιέζει για μείωση των ροών με κάθε μέσο και τρόπο, ειδικά στο Βόρειο Αιγαίο, αφετέρου ότι και οι ίδιοι οι αιρετοί μετά από αρκετό καιρό έχουν ξεκινήσει να ψελλίζουν θετικά σχόλια για την αλλαγή πολιτικής.

Το Plan B

Πως όμως μπορεί να υπάρξει διαχείριση χωρίς νέα κέντρα; Σε αυτό το ερώτημα έρχεται να απαντήσει το εναλλακτικό σχέδιο που επεξεργάζεται το Μέγαρο Μαξίμου, σύμφωνα με το οποίο προβλέπεται όχι η επίταξη (πλέον αποτελεί απαγορευμένη λέξη για οποιονδήποτε μέσα στην Κυβέρνηση), αλλά η ενοικίαση εκτάσεων γης περιμετρικά των υπαρχουσών hotspot.
Με αυτόν τον τρόπο η Κυβέρνηση, επιλέγει να αντιμετωπίσει δύο βασικά προβλήματα. Αφενός την έλλειψη χώρου, σε μία πιθανή απευκταία περίπτωση μαζικών ροών από τα έναντι τουρκικά παράλια, αφετέρου το γεγονός ότι  εξαιτίας της μη επάρκειας των χώρων στα hotspot οι σκηνές πλέον εκτίνονται σε ιδιωτικά χωράφια τα οποία βρίσκονται υπό κατάληψη, χωρίς καμία αποζημίωση στους ιδιοκτήτες τους. 

Πηγή politischios.gr