Τ. Βέρρος: "Υποκείμενο νόσημα το μεταναστευτικό στην Λέσβο- Δεν έχει εμπλοκή ο δήμος στην νέα δομή καραντίνας"


Συνάντηση με τους Προέδρους των τοπικών κοινοτήτων Μηθύμνης Θ. Ανδριώτη, Αργένου Β. Τερζή, Πέτρας Χ. Παλαιοπάνη, Λεπετύμνου Θ. Καμμένου και Κλειούς Γ. Καπιωτέλλη –πλην του Προέδρου της Συκαμιάς κ. Σαρόγλου οποίος προσκλήθηκε αλλά δεν παρέστη- πραγματοποίησε σήμερα το απόγευμα στο γραφείο του ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος, παρουσία του Προέδρου του δημοτικού συμβουλίου Στρατή Γελαγώτη, του Γενικού Γραμματέα του Δήμου Άρη Ελευθερίου και των Αντιδημάρχων Μολύβου Αφροδίτης Βατή, Πέτρας Κώστα Πάππου και του εντεταλμένου δημοτικού συμβούλου Ανδρέα Αξή.
Θέμα συζήτησης ήταν ο προσωρινός χώρος καραντίνας που δημιούργησε το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου στην περιοχή «Καστέλια», με τη διαδικασία της ενοικίασης.
Ο Δήμαρχος ενημέρωσε τους παριστάμενους Προέδρους για τις νεότερες εξελίξεις και άκουσε με προσοχή τον έντονο προβληματισμό τους για την πορεία της λειτουργίας του χώρου αυτού.

Από τη διαλογική συζήτηση, τονίστηκε από όλους τους παρευρισκομένους ότι ο Δήμος Δυτικής Λέσβου, με τη στάση του μέχρι σήμερα, έχει αποδείξει ότι δεν πρόκειται να επιτρέψει επουδενί τη δημιουργία νέας δομής στα διοικητικά του όρια, όπως και ότι δεν συμφωνεί στη δημιουργία καμίας νέας δομής σε όλο το νησί. Εξάλλου αυτή του η αταλάντευτη θέση, προκύπτει και από μία σειρά σχετικών αποφάσεων δημοτικού του συμβουλίου.

Κατά τη συνάντηση συζητήθηκε το ιστορικό της πορείας του μεταναστευτικού κατά την περίοδο της έξαρσης του κορονοϊου και της στάσης του Δήμου όλο αυτό το διάστημα. Είναι γνωστό ότι λόγω της πανδημίας, ζητήθηκε από το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου η παραχώρηση είτε δημοτικού χώρου, είτε ξενοδοχείων, είτε κάποιου άλλου ιδιωτικού χώρου, με το δημοτικό συμβούλιο να αποφαίνεται αρνητικά. Μετά όμως από επιτακτικό αίτημα Αστυνομικών, Λιμενικών και ιατρών που υπηρετούν στο νησί και προκειμένου να προστατευτεί η υγεία τόσο εκείνων, όσο και των δημοτών, αντιπροτάθηκε εκ μέρους του δημοτικού συμβουλίου η παραχώρηση του δημοτικού χώρου στη Συκαμιά, του γνωστού ως Stage 2. Αυτό έγινε προκειμένου να παραχωρηθεί δημοτικός κάτι που σημαίνει πως ο χώρος καραντίνας θα ήταν  άμεσα ελεγχόμενη από τον Δήμο…

Για λόγους λίγο έως πολύ γνωστούς, η λειτουργία του Stage 2 δεν υλοποιήθηκε, με αποτέλεσμα το Υπουργείο Μετανάστευσης να προβαίνει πριν λίγες ημέρες στη μίσθωση –για ορισμένο χρόνο- ιδιωτικής έκτασης προκειμένου να λειτουργήσει ως προσωρινός χώρος καραντίνας 14 ημερών για τους νεοεισερχόμενους μετανάστες στη Δυτική Λέσβο.

Από όλα αυτά και βάσει και των όσων συζητήθηκαν σήμερα στην συνάντηση, γίνεται σαφές ότι ο Δήμος δεν είχε εμπλοκή και δεν θα μπορούσε να αποτρέψει την εκμίσθωση του χώρου στα «Καστέλια».

Αυτό όμως δεν σημαίνει πως ο Δήμος δεν θα αντιδράσει, εάν δεν εφαρμοστεί η κείμενη νομοθεσία, η οποία ορίζει σαφώς πως μετά την παρέλευση της καραντίνας των 14 ημερών για τους νεοεισερχόμενους μετανάστες, εκείνοι θα πρέπει να αποχωρούν από τον προσωρινό χώρο φύλαξής τους και να οδηγούνται εκεί που προβλέπεται.

Η δημοτική αρχή και οι Πρόεδροι που μετείχαν στη συνάντηση, με κοινό τους ανακοινωθέν διαβεβαιώνουν τους δημότες ότι δεν είναι διατεθειμένοι αφενός να επιτρέψουν τη δημιουργία μόνιμης δομής, αφετέρου την παραμονή μεταναστών στην προσωρινή δομή που ενοικίασε το αρμόδιο Υπουργείο, μετά την παρέλευση των 14 ημερών της καραντίνας.

Το σχόλιο του δημάρχου δυτικής Λέσβου:

Το μεταναστευτικό πρόβλημα για τον τόπο μας είναι ένα "υποκείμενο νόσημα". Όταν η χώρα αντιμετωπίζει μια κρίση πχ οικονομική, κορωνοϊός κλπ, εμείς έχουμε και το μεταναστευτικό. Απαιτείται συνεχής επαγρύπνηση και πολύ προσεκτικές κινήσεις. Εξάλλου ο πόλεμος δεν κερδίζεται από μια νικηφόρα μάχη. Εμείς πάντως είμαστε σταθεροί στις απόψεις μας και στην πορεία μας.Σε ειδικές συνθήκες όμως για τον τόπο και τους πολίτες απαιτούνται και ειδικοί χειρισμοί. Αυτό δεν σημαίνει ότι αλλάζει ο στόχος. Καμιά νεα δομή - αποσυμφόρηση χτες.Ταξιάρχης Βέρρος