Εύστοχες παρατηρήσεις για το έργο αναμόρφωσης πεζοδρομίων Σουράδας Μυτιλήνης


Έργο αναμόρφωσης πεζοδρομίων Σουράδας (Ελ. Βενιζέλου).         

Το τελευταίο τρίμηνο, όπως άπαντες παρατηρούμε από την καθημερινή μας διέλευση, εκτελείται το έργο της αναμόρφωσης των πεζοδρομίων της οδού Ελ. Βενιζέλου, σε όλο το ύψος της Σουράδας, σύμφωνα με τη μελέτη, που είχε εκπονηθεί από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή. 

Λαμβάνοντας υπόψη, ότι ο συγκεκριμένος δρόμος στο σημείο αυτό με τα νεοκλασικά διατηρητέα οικήματα, αποτελεί έναν από τους πιο προβεβλημένους και φωτογραφημένους δρόμους της χώρας και ένα από τα σημαντικότερα τουριστικά αξιοθέατα του νησιού, ανεξαρτήτως του τι επακριβώς αναφέρει η μελέτη, έχουμε να κάνουμε τις εξής, κατά τη γνώμη μας σημαντικές, παρατηρήσεις, που προκύπτουν τόσο από τη δική μας ενδελεχή ενασχόληση, όσο και από συζητήσεις με πολλούς συνδημότες μας:  


Το κίτρινο χρώμα των πλακιδίων που τοποθετούνται για χρήση των τυφλών και για τη σταθερότητα στις εισόδους των σπιτιών και των γκαράζ, είναι εντελώς άκομψο και αταίριαστο, με το όλο περιβάλλον. Θα έπρεπε να χρησιμοποιηθεί ένα ουδέτερο χρώμα (pal), ακριβώς στα χρώματα των υπόλοιπων πλακιδίων, όπως χρησιμοποιείται σε πλείστες αντίστοιχες περιπτώσεις άλλων πεζοδρομίων, σε πόλεις όλης της χώρας.  

Το “ανεβοκατέβασμα” των άκρων των πεζοδρομίων με την πέτρα Μιστεγνών που εφαρμόζεται κατά κόρον, είναι ασυνάρτητο και όχι στα σημεία που πραγματικά απαιτείται. Τα σημεία που πραγματικά  απαιτείται, είναι μόνο οι είσοδοι των γκαράζ των σπιτιών.


Στις εισόδους των γκαράζ των σπιτιών (όπου το άκρο του πεζοδρομίου χαμηλώνει, αλλά όχι εντελώς), παρατηρείται το φαινόμενο της άμεσης τοποθέτησης τσιμέντου, προφανώς από τους κατοίκους για να εξυπηρετούνται, το οποίο ουσιαστικά καλύπτει και “εξαφανίζει” την πέτρα Μιστεγνών, ενώ παράλληλα “σκεπάζει” και το άκρως απαραίτητο ρείθρο στο πλάι και κατά μήκος του πεζοδρομίου. Θα έπρεπε, ή το “χαμήλωμα” να είναι στο επίπεδο του οδοστρώματος ή να τοποθετείται παράλληλα και τριγωνική πέτρα, που να διευκολύνει την είσοδο και έξοδο των οχημάτων.       

Η άκρως απαραίτητη τοποθέτηση κολόνων, όπου θα τοποθετηθούν καλαίσθητες παραδοσιακού χαρακτήρα λάμπες φωτισμού, έπρεπε να συνοδεύεται από την απομάκρυνση των ξύλινων προπολεμικών κολόνων της Δ.Ε.Η., δεδομένου ότι εκτός από περιττές (αφού ο δρόμος θα φωτίζεται από τα νέα φωτιστικά), είναι εξόχως αντιαισθητικές, ενώ αποτελούν και επιπλέον εμπόδιο πάνω στα πεζοδρόμια.  


Σε απόλυτη συσχέτιση με την προηγούμενη παράγραφο και όπως έχει τονιστεί κατά κόρον στο παρελθόν, έπρεπε να έχει προηγηθεί ειδική συνεννόηση με τη Δ.Ε.Η., τον Ο.Τ.Ε., τη Δ.Ε.Υ.Α.Λ. και άλλες υπηρεσίες, ώστε πριν ξεκινήσει το έργο, να έχει φροντιστεί η άκρως απαραίτητη υπογειοποίηση όλων των κρεμασμένων καλωδίων, που απ’ ότι φαίνεται θα συνεχίσουν να αιωρούνται, προσβάλλοντας βάναυσα το αστικό τοπίο.

Οι κολώνες φωτισμού που ήδη τοποθετήθηκαν, είναι οι απλούστερες που υπάρχουν στην αγορά (ένας απλός σωλήνας). Προφανώς θα ήταν καλύτερο, αν περιλάμβαναν ένα υποτυπώδες σχέδιο (όπως είναι π.χ., οι υφιστάμενες κολώνες της Καβέτσου). 


Στην αρχή του έργου, μόλις αρχίζει η ανηφόρα (στην είσοδο της πόλης), στο ύψος των οικιών Σιφναίου και Καραμάνου, απαιτείται η τοποθέτηση ενός πολύ μικρού σε πλάτος πεζοδρομίου από τη μία πλευρά, δεδομένης της επικινδυνότητας που υφίσταται στο εν λόγω σημείο επί δεκαετίες και το οποίο εγκυμονεί κίνδυνο δυστυχήματος ανά πάσα στιγμή. Το πεζοδρόμιο στα 40 – 50 αυτά περίπου μέτρα, που είναι μία από τις πιο επικίνδυνες στροφές της πόλης, πρέπει να φέρει και προστατευτικό κιγκλίδωμα, ενώ κατά προτίμηση πρέπει να κατασκευαστεί από την πλευρά της θάλασσας.   

Θεωρώντας ότι ο δρόμος αυτός στο συγκεκριμένο σημείο, είναι ό,τι το καλύτερο διαθέτει η πόλη μας, απαιτείται η λεπτομερής και ιδιαίτερη φροντίδα με την πρέπουσα καλαισθησία, για ευνόητους λόγους.

Με τιμή,

Πάνος Μιχ. Πίτσιος            Βαγγέλης Χατζημανώλης
Τιθέμενος σε αργία, εκλεγμένος               Μέλος Συμβουλίου,
Πρόεδρος Δ/Κ Μυτιλήνης                Δ/Κ Μυτιλήνης