Εναλλακτικές μορφές τουρισμού


Σεξουαλικός τουρισμός

Ακούγοντας όλο και πιο συχνά να γίνεται λόγος για τις λεγόμενες εναλλακτικές μορφές τουρισμού, ίσως δεν πάει ο νους στο γεγονός πως ο σεξουαλικός τουρισμός είναι και αυτός μέρος της συγκεκριμένης κατηγορίας. Βέβαια, αν το σκεφτεί κανείς, ακόμα και εν έτη 2020 που θεωρητικά υπάρχει μια δεδομένη σεξουαλική απελευθέρωση, ο τουρισμός που περιλαμβάνει κυρίως σεξουαλικά κίνητρα ακούγεται ως κάτι ακραίο, ανήθικο, μερικές φορές και αποκρουστικό. Είναι όμως έτσι; Οι απόψεις διίστανται.


Και αυτό γιατί πλέον δεν υπάρχει μόνο ζήτηση για τέτοιες υπηρεσίες αλλά και προσφορά. Επειδή ζούμε σε ένα περιβάλλον που αλλάζει και προσαρμόζεται συνεχώς και οι δυνάμεις τις οικονομίας επιτάσσουν όπου υπάρχει ζήτηση να εμφανίζονται άνθρωποι και θεσμοί που θέλουν να την ικανοποιήσουν. Έτσι, την επόμενη φορά που θα ακούσετε για μια κρουαζιέρα swingers στην Κρήτη ή για το θέρετρο γυμνισμού στην Καραϊβική - όπου κανείς δεν επιτρέπεται να φοράει ρούχα - θα πρέπει να αναλογιστείτε πως οι επιχειρηματίες που τα διοργανώνουν δεν είναι τρελοί. Υπακούν απλά στις δυνάμεις της αγοράς που λένε πως αρκετά ζευγάρια θέλουν να βιώσουν μια τέτοια εμπειρία. Και αντίστοιχα μπορούμε να μιλήσουμε για όλα τα είδη σεξουαλικού τουρισμού, όσο και αν κάποιες φορές είναι εκφάνσεις πιο περίπλοκων κοινωνικών δομών (όπως θα δούμε παρακάτω).

Τι είναι ο σεξουαλικός τουρισμός;


Η ολοένα αυξανόμενη ζήτηση για ταξίδια που έχουν σαν κύριο κίνητρο το σεξ, ανάγκασε τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού (που είναι αναγνωρισμένος υπό-οργανισμός του ΟΗΕ) να δώσει ένα λεπτομερή και συνεκτικό ορισμό του Σεξουαλικού Τουρισμού. Σύμφωνα λοιπόν με αυτόν, ο τουρισμός αυτού του είδους περιλαμβάνει «Ταξίδια που οργανώνονται εντός και εκτός του συστήματος τουριστικής επικοινωνίας, με σκοπό μια σεξουαλική σχέση ή συνεύρεση στον τόπο προορισμού». Στον ορισμό γίνεται έπειτα ξεκάθαρη νύξη στο γεγονός πως η σεξουαλική σχέση περιέχει πάντα κάποια χρηματική συναλλαγή. Αλλά εμείς θα διαφωνήσουμε με αυτό το τελευταίο κομμάτι. Και αυτό γιατί είναι δεδομένο πως αρκετοί άνθρωποι ταξιδεύουν βάζοντας το σεξ αρκετά ψηλά σαν προτεραιότητα αλλά δεν θα το επιδιώξουν ως άμεση συνάρτηση κάποιας δαπάνης.

Ναι, φυσικά και δεν μπορούμε να αρνηθούμε πως υπάρχουν μέρη του πλανήτη που ένα μέρος των τουριστών αναζητά χαλάρωση σε συνδυασμό με σεξουαλικές υπηρεσίες χαμηλού κόστους, εκμεταλλευόμενοι επίσης και τις χαλαρές νομοθεσίες περί σεξ. Παρακάτω σας δίνουμε μια πιο εκτενή λίστα με είδη τουρισμού που ανήκουν (ή θα μπορούσαν να ανήκουν) στην κατηγορία του σεξουαλικού τουρισμού ανάλογα με το πόσο ελαστικά επιθυμεί κάποιος να τον ορίσει. Γιατί σίγουρα ο ορισμός που έχει δοθεί επισήμως αγνοεί αρκετές μορφές που σηκώνουν πολλή συζήτηση.

Τουρισμός για φτηνό και ποιοτικό σεξ


Μέχρι πριν λίγο καιρό, όταν κάποιος αναφερόταν σε ταξίδια με σκοπό το σεξ ο νους πήγαινε σε δύο προορισμούς. Στην καυτή από πολλές απόψεις Ταϊλάνδη, με τα άπειρα νησιά και τα πρόθυμα κορίτσια και στην πρωτεύουσα τις Ολλανδίας, το Άμστερνταμ, με τους φιλελεύθερους κανόνες για κορίτσια και ναρκωτικά.

Πολλές χώρες αντελήφθησαν σύντομα την νέα αυτή «μόδα» και έσπευσαν να χαλαρώσουν τους νόμους ή απλά κάνουν τα στραβά μάτια για να διευκολύνουν τις συγκεκριμένες κατηγορίες τουριστών. Οι κυριότεροι πυρήνες αυτή τη στιγμή εντοπίζονται στις παρακάτω περιοχές:

        Νότιο-ανατολική Ασία: Ταϊλάνδη, Καμπότζη, Βιετνάμ και μερικές ακόμα χώρες παρουσιάζουν αλματώδη αύξηση στον αριθμό των επισκεπτών από πλουσιότερες χώρες που αναζητούν σεξ με νεαρά άτομα όλων των φύλων έναντι χαμηλού αντιτίμου. Το μεγάλο ηθικό δίλημμα εδώ – που αποτελεί και αντικείμενο μελέτης από πολλές ανθρωπιστικές οργανώσεις – είναι αν είναι ηθικά σωστό και ακέραιο να μπορεί κάποιος να πουλήσει υπηρεσίες σεξ ώστε να ξεφύγει από τις συνθήκες ανέχειας που επικρατούν σε αυτά τα κράτη.
        Ολλανδία: Παρ’ όλες τις αντιδράσεις των κατοίκων και πολλών οργανώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα, η Red Light District του Άμστερνταμ εξακολουθεί να ζει ένδοξες στιγμές. Μπορεί να μη βρίσκει κανείς φτηνό σεξ στα επίπεδα της ΝΑ Ασίας αλλά η ποιότητα των εργατών του σεξ και η ποικιλία από Sex Shows είναι απαράμιλλη και δε μπορεί να συγκριθεί με καμία παγκοσμίως.
        Νότια Αμερική: Η κατάσταση σε πολλές χώρες της Ν. Αμερικής (και σε κάποιες της Κεντρικής) δε γίνεται καλύτερη με τα χρόνια. Αιώνες αποικιοκρατίας και στη συνέχεια πολιτικής αστάθειας και διαφθοράς ωθούν μεγάλα κομμάτια του πληθυσμού να ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Και όπως σε κάθε άλλο μέρος που συμβαίνει αυτό έτσι σε και σε αυτές τις χώρες οι επισκέπτες από πλουσιότερα μέρη του πλανήτη τείνουν να το εκμεταλλευτούν. Μεγάλο μείον για τα συγκεκριμένα μέρη η αυξημένη εγκληματικότητα που χωρίς αυτήν θα είχαν γίνει παράδεισοι του σεξουαλικού τουρισμού όπως ακριβώς η Ταϊλάνδη και οι Ασιατικές χώρες.

Ταξίδια για ομαδικές συνευρέσεις


Αν νομίζετε πως το ξενοδοχείο για Swingers στην Κρήτη (που χιλιοδιαφημίζεται κάθε χρόνο από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης ως το «τεράστιο πάρτι της ακολασίας») είναι το πρώτο και μοναδικό του είδους παγκοσμίως, τότε κάνετε ένα μεγάλο λάθος. Τέτοιες «πρωτοποριακές» ιδέες που συνδυάζουν διακοπές και ηδονή είναι γνωστές στους μύστες του είδους εδώ και χρόνια. Τα ζευγάρια που συμμετέχουν πληρώνουν μεν εισιτήριο εισόδου (που καλύπτει μεταξύ άλλων μεταφορά, διαμονή και φαγητό) αλλά η τιμή αυτή δεν εγγυάται το σεξ. Το αντίθετο μάλιστα….είναι καθαρά στη διακριτική τους ευχέρεια αν θέλουν να συμμετέχουν σε κάποια συνεύρεση.

Παρόλα αυτά, ο ευρύς ορισμός του Σεξουαλικού Τουρισμού περιλαμβάνει αυτές τις μαζώξεις ασχέτως των επιλογών κάθε επισκέπτη. Και αν αναρωτιέστε που γίνονται αυτά τα πάρτι (εκτός της Κρήτης) τότε να σας πούμε πως υπάρχει μια τεράστια ποικιλία από θέρετρα και εκδρομές σε Μεσόγειο (Ίμπιζα και Βαλεαρίδες Νήσους), Βόρεια Αμερική, Μεξικό και Καραϊβική. Πολλά εξ αυτών έχουν διαφορετικό θέμα και κανόνες ώστε να ικανοποιούνται και οι πιο απαιτητικοί.

Bachelor Party


Εδώ θα μας πείτε – και δεν θα έχετε εντελώς άδικο – πως δεν είναι κάθε μπάτσελορ φτιαγμένο για σεξ. Πολλοί γαμπροί δεν θέλουν να κάνουν την τελευταία παρασπονδία πριν το «κρέμασμα» και το καταλαβαίνουμε. Παρόλα αυτά, οι παρέες του γαμπρού και οι κουμπάροι είναι και αυτοί άνθρωποι και συνήθως τα μέρη που διεξάγονται τα μπάτσελορ βρίθουν από ευκαιρίες για γυμνό θέαμα και καυτές νύχτες.

Παραδοσιακοί προορισμοί αυτού του είδους είναι για τους Ευρωπαίους οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και για τους Αμερικάνους το Λας Βέγκας, το Λος Άντζελες, το Κανκούν και το Κάμπο. Με πολλούς πάντως να προτιμούν τελευταία και πιο εξωτικούς παραδείσους του σεξ όπως την Ταϊλάνδη και το Βιετνάμ.

Για τους Έλληνες οι πιο προσβάσιμοι προορισμοί είναι αυτοί στην Ανατολική Ευρώπη. Ακόμα και αν κάποιοι από αυτούς είναι πλέον σχεδόν όσο ακριβοί όσο η χώρα μας (βλ. Τσεχία), στις περισσότερες από τις χώρες των Βαλκανίων και του Ανατολικού μπλοκ τα κορίτσια είναι αρκετά πρόθυμα και οι τιμές πολύ προσιτές. Θα πρέπει όμως να προσέχετε. Οι ορδές τουριστών που ταξιδεύουν στα μέρη αυτά για τον ίδιο σκοπό έχουν οδηγήσει στην ανάπτυξη φαινομένων που εμφανίζονται συχνά σε περιοχές με αυξημένο αριθμό επισκεπτών. Έτσι, μην εκπλαγείτε αν σε κάποια θεωρητικά φτωχότερη χώρα στο ανατολικό μπλοκ προσπαθήσουν να σας χρεώσουν τα ποτά και τους χορούς με τιμές Λας Βέγκας. Ή αν μόλις προσγειωθείτε σε κάποιοι αεροδρόμιο δείτε πονηρές φάτσες να σας πολιορκούν με προσφορές για στιγμές χαλάρωσης. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να μελετήσετε τον προορισμό σας πριν καν ταξιδέψετε, να διαβάσετε σχόλια και εμπειρίες άλλων ταξιδιωτών και να είστε προετοιμασμένοι για να αποφύγετε τις κακοτοπιές.

Επιστροφή στα 60’s – Σεξ και Μουσική


Πάρτι και φεστιβάλ ήταν ανέκαθεν τα προπύργια του απελευθερωμένου σεξ. Δεν είναι τυχαίο πως η σεξουαλική απελευθέρωση στο Δυτικό κόσμο ξεκίνησε στα μέσα της δεκαετίας του 1960 και σε όλη τη διάρκεια της δεκαετίας του 1970 μέσω των μεγάλων μουσικών φεστιβάλ της εποχής. Την ώρα που οι αστέρες της μουσικής εμφανίζονταν ζωντανά μπροστά σε δεκάδες χιλιάδες κόσμου, πολλοί από το κοινό δεν έχαναν την ευκαιρία να γευτούν τις «χαρές του σώματος».

Στις μέρες μας, δεν είναι λίγοι αυτοί που ταξιδεύουν σε κάποιο μεγάλο φεστιβάλ, κυρίως από το χώρο της ηλεκτρονικής μουσικής, για να ακούσουν αγαπημένους καλλιτέχνες αλλά και για να κάνουν σεξ ελεύθερα, με τους συντρόφους τους ή με αγνώστους, σε κοινή θέα ή όχι, σε ομάδες των 2, 3 ή και περισσοτέρων ατόμων. Οι διοργανώσεις που έχουν συνδέσει το όνομα τους με το σεξ είναι από την Αμερική τα Burning Man (Las Vegas, ΗΠΑ), Electric Forest (Michigan, ΗΠΑ), Electric Daisy (Las Vegas, ΗΠΑ) και Coachella (California, ΗΠΑ). Ενώ η Ευρώπη ακολουθεί με το Glastonbury (Μεγάλη Βρετανία), την Primavera (Βαρκελώνη, Ισπανία) και αρκετά ακόμα μικρότερα. Μάλιστα, όσοι έχουν συμμετέχει σε αυτά τα φεστιβάλ γνωρίζουν πολύ καλά πως το σεξ είναι από τα κύρια κίνητρα των παρευρισκόμενων και αυτό είναι ένας ακόμα λόγος που δέχονται να πληρώνουν τα τσουχτερά – πολλές φορές – εισιτήρια. Δε διστάζουν ακόμα και να απαντήσουν στα ερωτηματολόγια σχετικά με το σεξ στα φεστιβάλ. Όπως για παράδειγμα ποιο είναι το αγαπημένο μέρος για σεξ στο οποίο σχεδόν 60% απάντησε τις σκηνές που στήνονται. Με ένα 30% να τη βρίσκει στα χωράφια γύρω από τις πίστες που εμφανίζονται οι μουσικοί. Ή ακόμα ποια είναι η αγαπημένη τους στάση όταν κάνουν σεξ κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ (με το 45% να προτιμάει στα «4» και το 20% να παραδέχεται πως του αρέσει να κάνει σεξ στα όρθια). Sex, drugs and Rock n’ Roll baby…..

Διακοπές με πορνοστάρ


Αν έχετε «ξεσκονίσει» όλες τις σελίδες και τα video του https://theporndude.com/el και θέλετε κάτι παραπάνω από την αγαπημένη σας πορνοστάρ (από το να τη βλέπετε απλά στην οθόνη του υπολογιστή σας), τότε σας έχουμε και εδώ τη λύση. Το Pornstar Experience είναι εδώ και μπορεί να κάνει τα όνειρά σας πραγματικότητα. Η ανερχόμενη δημοφιλής φαντασίωση ικανοποιεί μια ζήτηση δεκαετιών κατά την οποία οι φανατικοί οπαδοί των αγαπημένων star του adult κινηματογράφου μπορεί να δεχτούν να σας συναντήσουν - έναντι φυσικά κάποιας αμοιβής.

Το Pornstar experience σαν εμπειρία σεξουαλικού τουρισμού είναι διαθέσιμο εκεί που χτυπάει η καρδιά της παγκόσμιας ερωτικής βιομηχανίας. Βουδαπέστη και Πράγα στην Ευρώπη, Λας Βέγκας και Μαϊάμι στην Αμερική. Πολλές από τις αγαπημένες σας πρωταγωνίστριες είναι διαθέσιμες για γνωριμία ή ακόμα και για χορό σε κάποιο ιδιωτικό πάρτι, μπάτσελορ και μη. Για τους πιο μερακλήδες που φοβούνται τα αεροπλάνα, υπάρχει και το City Tour, το αντίστροφο δηλαδή του να πάτε εσείς στην πόλη της πορνοστάρ. Συνήθως όμως αυτό γίνεται ως μέρος μιας ευρύτερης περιοδείας κατά την οποία η ηθοποιός θα επισκεφτεί μια πόλη ούτως ή άλλως και εσείς απλά μπορείτε να τη συναντήσετε κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της εκεί.