Μέτρα στήριξης και προστασίας των καταστημάτων ζητά το Σωματείο Εστιατόρων & Συναφών Επαγγελματιών Μολύβου


Στην δεινή κατάσταση, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, έχουν περιέλθει οι επαγγελματίες της εστίασης και συναφών επαγγελματιών υγειονομικού ενδιαφέροντος σε όλη την χώρα.

Το νησί μας διανύει μια από τις πιο δύσκολες στιγμές στην ιστορία του που εκτός της μεταναστευτικής κρίσης που έχει συρρικνώσει την οικονομική ζωή έρχεται τώρα να προστεθεί μία νέα παγκόσμια κρίση που την επόμενη ημέρα θα φέρει μία πολύ δύσκολη τουριστική χρονιά, με ένα θολό περιβάλλον για τις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους.

Μέσα σε αυτό το δυσμενές πλαίσιο το Σωματείο Εστιατόρων και Συναφών Επαγγελματιών Μολύβου ( μέλος της ΠΟΕΣΕ) με μέλη σε όλη την ευρύτερη περιοχή των Δημοτικών Ενοτήτων Μολύβου και Πέτρας και εκπροσωπώντας μέσω του Προέδρου όλους τους επαγγελματίες της εστίασης και συναφών επαγγελματιών του Β. Αιγαίου στα θεσμικά όργανα της ΠΟΕΣΕ και της ΓΣΕΒΕΕ ζήτησε από τον Δήμο Δυτικής Λέσβου να τεθεί και επίσημα από τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο

 «η λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων στήριξης και προστασίας των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος στον Δήμο Δυτικής Λέσβου από τις επιπτώσεις του ιού COVID- 19».

Τέλη καταλήψεως κοινόχρηστων χώρων. Η πρόβλεψη της ΠΝΠ της 11ης Μαρτίου και της ΠΝΠ της 20ς Μαρτίου για την απαλλαγή των τελών κατάληψης κοινόχρηστου χώρου και δημοτικών τελών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού κατά το διάστημα της αναστολής λειτουργίας των καταστημάτων.

Τα τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού και τα τέλη κατάληψης κοινοχρήστων χώρων από την επαναλειτουργία των επιχειρήσεων και μέχρι 31/12/20 να μειωθούν κατά 50%.

Να δοθεί η δυνατότητα από τους ΟΤΑ παραχώρησης επιπλέον χώρου για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων, λόγω των υγειονομικών υποχρεώσεων στην ανάπτυξή τους, όπου υπάρχει η δυνατότητα και όπου δεν υπάρχει η δυνατότητα παραχώρησης χώρου να γίνει μείωση των τελών κατάληψης κοινοχρήστων χώρων μεγαλύτερη του 50% και έως 100%.

Μείωση κατά 40% των μισθωμάτων εγκαταστάσεων που μισθώνονται από τους ΟΤΑ σε επιχειρήσεις.

Μείωση κατά 50% των μισθωμάτων για την τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων στον αιγιαλό (περιπτώσεις που οι μισθώσεις γίνονται από τους ΟΤΑ).

Ρυθμίσεις οφειλών προς ΟΤΑ που θα δημιουργηθούν λόγω της υγειονομικής κρίσης που θα δημιουργηθούν μέχρι 31/12/20 (δημοτικά τέλη, τέλη ύδρευσης κτλ ) χωρίς πρόστιμα και προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολή μέχρι 31/12/20.

Να γίνει αντίστοιχη παρέμβαση από τον Δήμο προς το Λιμενικό Ταμείο Λέσβου και την ΔΕΥΑΛ για αντίστοιχες μειώσεις στους χώρους και στα τέλη ύδρευσης.

Να γίνει άμεση παρέμβαση του Δήμου στην ΕΤΑΔ και στην Κτηματική υπηρεσία για αντίστοιχες μειώσεις χρέωσης στα τετραγωνικά και δικαίωμα διεύρυνσης του ενοικιαζόμενου εμβαδού εφόσον δεν υπάρχει ομορότητα μεταξύ καταστημάτων και άρνηση από τους γειτνιάζοντες κατοίκους.

Την Τετάρτη 6 Μαΐου 2020 με πρωτοβουλία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατόρων Ελλάδος (ΠΟΕΣΕ), όλες οι κεντρικές πλατείες των μεγάλων πόλεων της Ελλάδας γέμισαν με άδειες καρέκλες. Γέμισε με άδειες καρέκλες όλη η Ελλάδα, συμμετέχοντας έτσι ο Κλάδος στην πανευρωπαϊκή συμβολική βουβή εκδήλωση διαμαρτυρίας «empty chairs» χωρίς την παρουσία των επαγγελματιών του Κλάδου μας αυτή τη φορά, αλλά ελπίζοντας ότι θα εισακουστούν τα αιτήματά μας.

Πάνω στις άδειες καρέκλες τοποθετήθηκαν τα αιτήματα του Κλάδου με κύρια αυτά της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση στο 6%, η άμεση χρηματοδότηση των επιχειρήσεων του Κλάδου, η επιδότηση της εργασίας και όχι της ανεργίας. Με κύριο σύνθημα #menoumeoloimazi #emptychairs #coronavirus2020 διεκδικούμε την ζωή μας, την υγεία μας, το μέλλον και τις θέσεις εργασίας.

Ελπίζουμε ο Δήμος να δει τα Πανελλαδικά αιτήματα για την εστίαση προς στην Τοπική Αυτοδιοίκηση που ήδη αρκετοί Δήμοι σε όλη την Ελλάδα έχουν υιοθετήσει τα οποία θα ανακουφίσουν εκατοντάδες επαγγελματίες στον Δήμο μας και θα βοηθήσει στην επιβίωση των επιχειρήσεων μας και στην διατήρηση των θέσεων εργασίας για τους εργαζόμενους.