ΒΙΝΤΕΟ: «Λέσβος, το νησί του Ταξιάρχη»-Αφιέρωμα στην Ιερά Μονή του Ταξιάρχη στο Μανταμάδο



«Λέσβος, το νησί του Ταξιάρχη»

Δύο σημαντικοί θρησκευτικοί προορισμοί της Λέσβου αναδεικνύονται στο επεισόδιο που μεταδόθηκε την Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2016, από την ΕΡΤ2: η Ιερά Μονή του Ταξιάρχη στο Μανταμάδο και η Ιερά Μονή Λειμώνος, στην περιοχή της Καλλονής.

Η ίδρυση της Ιεράς Μονής του Ταξιάρχη, χάνεται στα βάθη των αιώνων. Την ιστορία της μονής αλλά και της θαυμαστής εικόνας του Ταξιάρχη Μιχαήλ, μοναδική ανάγλυφη εικόνα στο χριστιανικό κόσμο, θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει ο τηλεθεατής στο οδοιπορικό αυτό!

Χτισμένη πάνω στα ερείπια βυζαντινού μοναστηριού, από τον Άγιο Ιγνάτιο, η Ιερά Μονή Λειμώνος, στην Καλλονή, μετράει πέντε αιώνες αδιάκοπης λειτουργίας. Η μονή, αφιερωμένη στον Αρχάγγελο Μιχαήλ, από τις αρχές του 16ου αιώνα μέχρι και σήμερα, έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη θρησκευτική, εκπαιδευτική αλλά και πνευματική ιστορία του νησιού.

Εκατοντάδες χειρόγραφα βιβλία, τη συλλογή των περίπου 300 φορητών εικόνων της μονής, το μουσείο αλλά και το εξαίσιο καθολικό της μονής, μπορεί να θαυμάσει ο επισκέπτης της Ιεράς Μονής Λειμώνος.

Οι συντελεστές

Σενάριο-παρουσίαση: Ελένη Μπιλιάλη, Σκηνοθεσία: Κώστας Παπαδήμας, Διεύθυνση παραγωγής: Τάκης Ψωμάς, Επιστημονικός συνεργάτης: Σοφοκλής Δημητρακόπουλος, Δημοσιογραφική ομάδα: Κώστας Μπλάθρας, Ζωή Μπιλιάλη, Εικονολήπτες: Γιάννης Σαρηγιάννης, Αντώνης Βαφειάδης, Ηχοληψία-μοντάζ: Κώστας Ψωμάς, Μουσική: Γιώργος Μαγουλάς, Χειριστής Drone: Γιάννης Σαρηγιάννης, Γραμματεία: Ζωή Μπιλιάλη.

Συνέντευξη του προϊσταμένου του Προσκυνήματος Πρωτοπρεσβυτέρου Ευστρατίου Δήσσου στην εκπομπή «Φωτεινά Μονοπάτια» της ΕΡΤ2.