Μέχρι τις 26 Ιουνίου τα μαθήματα σε Δημοτικά και Νηπιαγωγεία- Ανοίγουν την Δευτέρα με προαιρετική χρήση μάσκας και άλλα μέτρα


Λεπτομέρειες για το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων αλλά και άλλων τομέων οικονομικής δραστηριότητας ανακοινώνει αυτή την ώρα η κυβέρνηση.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας μαζί με τον υπουργό Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκο και την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως θα περιγράψουν τον τρόπο με τον οποίο θα ανοίξουν τα Δημοτικά σχολεία την Δευτέρα 1η Ιουνίου.

Η Νίκη Κεραμέως παίρνοντας τον λόγο είπε ότι αποφασίστηκε η επανελειτουργία των δημοτικών σχολείων και νηπιαγωγείων από την 1η Ιουνίου μετά την ομόφωνη απόφαση της επιτροπής. Η εισήγηση αυτή συνδέεται με την σταθερά καθοδική πορεία της επιδημίας αλλά και ότι τα παιδιά κολλάνε πιο δύσκολα. Κρίθηκε επίσης ότι η μακρόχρονη απουσία των παιδιών από το σχολείο εμποδίζει την μαθησιακή τους ικανότητα. Και αν παρέμεναν κλειστά θα έλειπαν έξι μήνες από το σχολείο. Είπε ακόμα ότι στα σχολεία τα παιδιά είναι πιο ασφαλή και μειώνουν τις κοινωνικές ανισότητες. Για τα ειδικά σχολεία είπε ότι τα παιδιά που φοιτούν εκεί το έχουν πιο πολύ ανάγκη.

Τα Δημοτικά και τα νηπιαγωγεία θα είναι ανοικτά έως την Παρασκευή 26 Ιουνίου και για τους εκπαιδευτικούς η λήξη του εκπαιδευτικού έτους θα είναι έως τις 30 Ιουνίου. Οι τάξεις θα λειτουργούν με 15 μαθητές την φορά και το τμήμα θα λειτουργεί καθημερινά. Αν υπερβαίνουν τότε θα σπάνε σε δυο τμήματα. Η χρήση μάσκας θα είναι προαιρετική.





Πιο αναλυτικά η κα Κεραμέως είπε:

Σχετικά με τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία, θα επαναλειτουργήσουν τη Δευτέρα 1η Ιουνίου. Τα μαθήματα θα παραταθούν έως και την Παρασκευή 26 Ιουνίου (αντί για τη 15η Ιουνίου), ενώ συνολικά για τους εκπαιδευτικούς η λήξη του διδακτικού έτους θα είναι η 30η Ιουνίου. Για τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, οι συμβάσεις τους θα παραταθούν έως τις 30 Ιουνίου.

Τα τμήματα σχολείων και νηπιαγωγείων θα λειτουργούν με έως 15 μαθητές τη φορά και με 1.5 μέτρο απόσταση στα θρανία, τα οποία θα έχουν τον ίδιο προσανατολισμό. Αν οι μαθητές υπερβαίνουν τους 15, τότε το τμήμα θα διαιρείται σε 2 υπο-τμήματα, και θα λειτουργούν εκ περιτροπής, Δευτέρα-Τετάρτη-Παρασκευή το ένα, Τρίτη-Πέμπτη το άλλο, και την επόμενη εβδομάδα το αντίθετο. Αν οι μαθητές δεν υπερβαίνουν τους 15, τότε το τμήμα θα λειτουργεί καθημερινά.

Στις αίθουσες θα υπάρχουν αντισηπτικά, προβλέπεται καθαρισμός δύο φορές την ημέρα, και κατά τη διάρκεια λειτουργίας του σχολείου και μετά το πέρας αυτού. Έχει προβλεφθεί ειδική νομοθετική ρύθμιση και επιπλέον κονδύλια για την τροποποίηση των συμβάσεων του προσωπικού καθαριότητας, καθώς επίσης υπάρχει η δυνατότητα για πρόσληψη επιπλέον προσωπικού καθαριότητας.

Προβλέπονται διαλείμματα σε διαφορετικές ώρες για τη μείωση του συγχρωτισμού, και προβλέπεται απαγόρευση λειτουργίας των κυλικείων.

Προβλέπεται φυσικός αερισμός των αιθουσών, η χρήση της μάσκας είναι προαιρετική για εκπαιδευτικούς και μαθητές (και στο σχολείο και στα σχολικά λεωφορεία), ειδικές οδηγίες ΕΟΔΥ θα αποσταλούν τις επόμενες ημέρες σε όλες τις δομές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, και σημαντικό μέρος της πρώτης ημέρας θα αφιερωθεί στην επεξήγηση των οδηγιών αυτών. Υπάρχει ιδιαίτερη μέριμνα για εκπαιδευτικούς που εμπίπτουν στην κατηγορία ειδικών αδειών απουσίας όπως αυτές έχουν οριστεί από το Υπουργείο Εσωτερικών. Υπάρχει επίσης η δυνατότητα απουσίας μαθητή, στη βάση απλής υπεύθυνης δήλωσης γονέα ή κηδεμόνα περί ύπαρξης ατόμου στο σπίτι που ανήκει σε ομάδα αυξημένου κινδύνου ή που νοσεί.


Υπάρχει η δυνατότητα για σύγχρονη εξ αποστάσεως διδασκαλία από εκπαιδευτικούς για όσους μαθητές εμπίπτουν σε κατηγορίες που δικαιολογούν την απουσία τους.

Για την ώρα τα ολοήμερα σχολεία δεν θα λειτουργήσουν.

Για τα ειδικά σχολεία: θα επαναλειτουργήσουν την 1η Ιουνίου μέχρι τις 12 Ιουνίου για την δευτεροβάθμια και μέχρι την 26η Ιουνίου για τα πρωτοβάθμια. Συνεδριάζει σήμερα η αρμόδια υπο-επιτροπή των λοιμωξιολόγων για να δώσει ειδικές οδηγίες για την επαναλειτουργία των εκπαιδευτικών μονάδων ειδικής αγωγής. Θα υπάρχουν αυστηρά μέτρα προστασίας

Δείτε όλη την συνέντευξη: