Εβδομάδα Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων 2020 - Ψηφιακές δράσεις για τη φυσική μας κληρονομιά από το Γεωπάρκο Λέσβου


24 ΜΑΪΟΥ – 7 ΙΟΥΝΙΟΥ 2020

Ψηφιακές δράσεις για τη φυσική μας κληρονομιά από το Γεωπάρκο Λέσβου και τα Γεωπάρκα όλης της Ευρώπης

Η Εβδομάδα Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων, η μεγάλη γιορτή των Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων οργανώνεται φέτος για δέκατη όγδοη συνεχή χρονιά από τα Γεωπάρκα όλης της Ευρώπης από 24 Μαΐου έως 7 Ιουνίου 2020. Φέτος λόγω των περιοριστικών μέτρων εξαιτίας του κορονοιού η γιορτή αυτή των Γεωπάρκων θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά ΨΗΦΙΑΚΑ.

Ο εορτασμός της Εβδομάδας Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων συμπίπτει φέτος με την συμπλήρωση 20 χρόνων από την ίδρυση του Δικτύου. Το Δίκτυο Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 2000 στη Λέσβο από τέσσερις φορείς που διαχειρίζονται περιοχές γεωλογικών φυσικών μνημείων.

Ιδρυτικοί φορείς του δικτύου είναι:

Reserve Geologique de Haute-Provence (Γαλλία)
Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου (Ελλάδα)
Geopark Gerolstein/Vulkaneifel (Γερμανία)
Maestrazgo Cultural Park (Ισπανία)

Σκοπός του Δικτύου είναι η συνεργασία, ανταλλαγή πρακτικών και εμπειριών και η από κοινού δράση για την προστασία της γεωλογικής κληρονομιάς της Ευρώπης, η αξιοποίηση και ανάδειξη των γεωλογικών φυσικών μνημείων.
Στόχος του Δικτύου είναι επίσης η επιστημονική συνεργασία μεταξύ των φορέων που διαχειρίζονται τα γεωλογικά μνημεία  για την ανάπτυξη ειδικών μορφών τουρισμού και η προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης των περιοχών των Γεωπάρκων μέσω του Γεωτουρισμού.

Από το 2000 μέχρι και σήμερα το Δίκτυο Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων έχει αναπτυχθεί σημαντικά και σήμερα αριθμεί 174 Γεωπάρκα σε 24 χώρες σε όλη την Ευρώπη.

Ψηφιακές δράσεις από τη Λέσβο για την Εβδομάδα Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων

Το Γεωπάρκο Λέσβου συμμετέχει στην Εβδομάδα Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων και οργανώνει ένα πλούσιο πρόγραμμα ψηφιακών δράσεων για μικρούς και μεγάλους, οι οποίες παρουσιάζονται σταδιακά κατά τη διάρκεια του εορτασμού και περιλαμβάνουν:

Ψηφιακή έκθεση ΑΘΕΑΤΑ ΤΕΚΜΗΡΙΑ

Ψηφιακές εκπαιδευτικές δραστηριότητες ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΟΥΜΕ ΤΗ ΦΥΣΙΚΗ ΜΑΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ

Ψηφιακή δράση 25 χρόνια ΜΟΥΣΕΙΟ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΑΠΟΛΙΘΩΜΕΝΟΥ ΔΑΣΟΥΣ ΛΕΣΒΟΥ – Γεωδιατήρηση στην πράξη
ηφιακή δράση ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΗ ΛΕΣΒΙΑΚΗ ΦΥΣΗ - Επανεκκίνηση με ασφάλεια

Ψηφιακή δράση Το ΓΕΩΠΑΡΚΟ ΛΕΣΒΟΥ προορισμός για 4 εποχές: ΤΟΠΙΑ – ΓΕΩΤΟΠΟΙ – ΦΥΣΙΚΟΙ & ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΙ ΠΟΡΟΙ

Όλες οι ψηφιακές δράσεις παρουσιάζονται στις ιστοσελίδες www.petrifiedforest.gr και www.lesvosgeopark.gr.

Στόχος των ψηφιακών που οργανώνονται στο Γεωπάρκο Λέσβου είναι να γνωρίσει σε όλους μας αλλά κυρίως στους νέους και τα παιδιά τις ομορφιές της λεσβιακής φύσης, τη μοναδική φυσική και γεωλογική κληρονομιά του νησιού και να τους ευαισθητοποιήσει για την προστασία τους. Παράλληλα, στόχος των δράσεων είναι να συμβάλλουν στη συνειδητοποίηση της κοινής ευρωπαϊκής ταυτότητας και να τονίσουν την άμεση σχέση μας με το φυσικό περιβάλλον.

Ο εορτασμός της Εβδομάδας Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων αποτελεί θεσμό και οργανώνεται κάθε χρόνο με εξαιρετικά μεγάλη επιτυχία. Στον εορτασμό συμμετέχουν όλα τα Ευρωπαϊκά Γεωπάρκα προβάλλοντας και αναδεικνύοντας τη μοναδική γεωλογική κληρονομιά της ευρωπαϊκής ηπείρου και ευαισθητοποιώντας για την ανάγκη προστασίας του γεωλογικού και φυσικού μας πλούτου. Κάθε Γεωπάρκο επιλέγει τις εκδηλώσεις στα πλαίσια του εορτασμού της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Γεωπάρκων, με γνώμονα τις ιδιαιτερότητες των μνημείων του αλλά και τις προτιμήσεις των επισκεπτών. Παράλληλα, οι επισκέπτες σε όλα τα Ευρωπαϊκά Γεωπάρκα πληροφορούνται για όλες τις εκδηλώσεις που διοργανώνονται ταυτόχρονα σε όλη την Ευρώπη και με τον τρόπο αυτό η Λέσβος θα προβληθεί στους χιλιάδες επισκέπτες των Μουσείων και Πάρκων που συμμετέχουν στο Δίκτυο.
Σας καλούμε να συμμετάσχετε στις ψηφιακές μας δραστηριότητες και να γιορτάσουμε μαζί!

Επισκεφτείτε τις ιστοσελίδες www.petrifiedforest.gr, www.lesvosgeopark.gr ή βρείτε τις δραστηριότητές μας στο Facebook (@lesvosgeopark).