Αποχωρούν από τις δομές αναγνωρισμένοι πρόσφυγες- Στους δρόμους 1626 μετανάστες στην Μυτιλήνη (ΒΙΝΤΕΟ)


Από τη Δευτέρα αποχωρούν σταδιακά 11.237 άτομα από το ελληνικό σύστημα υποδοχής, δηλαδή από διαμερίσματα, κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης και από τα ξενοδοχεία.

Να φύγουν από τις δομές φιλοξενίας και από τα διαμερίσματα που επιδοτούνται από το πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ καλούνται αναγνωρισμένοι πρόσφυγες μέχρι και τις αρχές Απριλίου όπως ενημέρωσε το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου. Σε όλη την Ελλάδα υπολογίζεται ότι αφορά 10.000, στη Λέσβο σε αυτή την κατηγορία ανήκουν 210 πρόσφυγες που διαμένουν στον Καρά τεπέ , 116 που μένουν σε διαμερίσματα και σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χθες το Υπουργείο αφορά και 1300 άτομα στο ΚΥΤ της Μόριας.

Επιπλέον στη Λέσβο πολλοί αναγνωρισμένοι πρόσφυγες δεν έχουν όλα τα έγγραφα και στοιχεία που απαιτούνται όπως ΑΦΜ αφού εδώ και καιρό έχει απαγορευθεί γι αυτούς η πρόσβαση στη ΔΟΥ και χωρίς ΑΦΜ δεν έχουν πρόσβαση ούτε σε εύρεση εργασίας. Υπάρχει λοιπόν η ανησυχία οι αναγνωρισμένοι πλέον πρόσφυγες αν ισχύσει η έξοδος τους της Δευτέρα από τις δομές, να οδηγηθούν σε πάρκα και πλατείες δημιουργώντας νέα προβλήματα .

Το πρόβλημα αφορά κυρίως τους 326 αναγνωρισμένους πρόσφυγες του Καρά Τεπέ και των διαμερισμάτων που πρόκειται για ευάλωτες ομάδες και οικογένειες ενώ για τους υπόλοιπους 1300 που σύμφωνα με το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου βρίσκονται στο ΚΥΤ, έτσι κι αλλιώς διαβιούν στον ελαιώνα γύρω από το κέντρο.



-Ευρεία σύσκεψη

Ευρεία σύσκεψη συγκάλεσε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότης Μηταράκης, κατά την οποία συζητήθηκαν λεπτομέρειες για την έναρξη των αποχωρήσεων αναγνωρισμένων προσφύγων και μη δικαιούχων ασύλου, από το ελληνικό σύστημα υποδοχής.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου, ο κ. Μηταράκης τόνισε ότι το σύνολο των αναγνωρισμένων προσφύγων που αποχωρούν από το πρόγραμμα στέγασης, έχουν λάβει έγκαιρα γνώση της εν λόγω απόφασης. Στη συνέχεια, ανέφερε ότι «βάσει του Ν. 4636/19, ο οποίος ψηφίστηκε τον Νοέμβριο, ως αφετηρία για την αποχώρηση αναγνωρισμένων προσφύγων είχε οριστεί ο Απρίλιος».

Ωστόσο, δόθηκε παράταση μέχρι τα τέλη Μαΐου, λόγω της πανδημίας του Covid-19, κάνοντας πράξη τα αιτήματα των φορέων.

«Πλέον, δεν υπάρχει χρόνος για επιπλέον καθυστερήσεις. Οι υπηρεσίες του Υπουργείου μας ήταν και είναι στη διάθεση όλων των εμπλεκόμενων φορέων, για να επιλυθούν όποια διαδικαστικά προβλήματα ανακύψουν». 

Στη συζήτηση, σημειώνει η σχετική ανακοίνωση, τονίστηκε η ανάγκη εφαρμογής της νομοθεσίας, και αναζητήθηκαν τρόποι ώστε η μετάβαση να γίνει ομαλά. Γι’ αυτό, αποφασίστηκαν κοινά σημεία δράσης, όπως η αναθεώρηση του προγράμματος ΗΛΙΟΣ και η καλύτερη διασύνδεση των προσφύγων με τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΠΕΚΑ και του ΟΑΕΔ.

Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα «HLIOS» που υλοποιεί ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, παρέχει σήμερα στέγαση και ενταξιακά προγράμματα σε περίπου 1.500 διαμερίσματα και δίνει τη δυνατότητα επιδότησης ενοικίου, με παράλληλη συμμετοχή σε προγράμματα εκμάθησης ελληνικών, που τώρα γίνονται σε υποτυπώδη μορφή μέσω τηλεκπαίδευσης, όπως και σε προγράμματα διασύνδεσης με την αγορά εργασίας και με το σύστημα κοινωνικής πρόνοιας.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι Γενικοί και Ειδικοί Γραμματείς του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου,  ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης στην Ελλάδα και Περιφερειακός Συντονιστής Έκτακτης Βοήθειας Gianluca Rocco, ο Αντιπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες  στην Ελλάδα, Philippe Leclerc, εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του υπουργείου Εσωτερικών και του Δήμου Αθηναίων, οι Διοικητές του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) και του Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ).

Επισημαίνεται ότι την 1η Ιουνίου 2020 θα ξεκινήσει η σταδιακή αποχώρηση 11.237 ατόμων από τα διαμερίσματα του προγράμματος «ESTIA», τα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης, τις δομές φιλοξενίας της ενδοχώρας και τις θέσεις υποδοχής σε ξενοδοχεία του προγράμματος «Filoxenia».

Τέλος, από την 1 Σεπτεμβρίου 2020 οι προπληρωμένες κάρτες που δίδονται στους αιτούντες άσυλο, θα μπορούν να χρησιμοποιούνται από τους δικαιούχους αποκλειστικά και μόνο για την αγορά αγαθών και προϊόντων και όχι για ανάληψη μετρητών.