«Φιάσκο» η σημερινή μεταφορά μεταναστών από την Λέσβο


Σε φιάσκο κατέληξε η σημερινή μεταφορά ευάλωτων μεταναστών από την Μορια σε δομές της ενδοχώρας.

Σύμφωνα με σχόλιο του περιφερειάρχη Β. Αιγαίου τελικά σήμερα δεν μεταφέρθηκε κανένας πουθενά και ούτε κάποιο πλοίο φαίνεται στον ορίζοντα ώστε να πάρει μετανάστες από την Μορια.

Η μεταφορά μπήκε στον «πάγο» από το υπουργείο Μετανάστευσης και τον ΕΟΔΥ, λόγω των πρωτοκόλλων ασφαλείας που είναι απαραίτητο να ισχύσουν για την αποφυγή μετάδοσης του κοροναϊού. Σημειώνεται βέβαια ότι δεν υπάρχει μέχρι σήμερα κάποιο επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19 στη Μόρια.

Για τον ίδιο λόγο, ακυρώνεται και η προγραμματισμένη επίσκεψη του Νότη Μηταράκη το Σάββατο στη Μυτιλήνη.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, η οποία είχε κάνει την επιλογή των προσφύγων που θα μεταφέρονταν και είχε διαθέσει τη σχετική λίστα στις αρμόδιες υπηρεσίες, ενημερώθηκε την Πέμπτη πως η επιχείρηση του Σαββάτου δεν θα πραγματοποιηθεί, αλλά οι μεταφορές θα γίνουν τμηματικά, σε μικρές ομάδες, αρχής γενομένης από την ερχόμενη εβδομάδα.

Οι πρόσφυγες που θα μετακινούνται σε μικρές ομάδες σε ξενοδοχεία θα τίθενται σε 14ήμερη καραντίνα μέσα σ’ αυτά, προκειμένου να διασφαλιστεί η μη μετάδοση του ιού σε τοπικές κοινωνίες.

Το σχόλιο του περιφερειάρχη Β. Αιγαίου:

«Μεγάλη απογοήτευση όλων των Βορειοαιγαιοπελαγιτων απο την μη πραγματοποίηση της πολυανακοινωθείσας (και πολυδιαφημισθείσας) απο την Μεγάλη Δευτέρα απομακρύνσεως σήμερα Σάββατο 1.500 παράνομων μεταναστων. Στα μεσα της εβδομάδας ο αριθμός των 1.500 είχε μειωθεί σε ... 400 και τελικώς φθάσαμε στους 0!
Καμία δικαιολογία δεν είναι πλέον αποδεκτή (26.04.2020).»