Κραυγή αγωνίας για βοήθεια από τη Μόρια: “Χρειαζόμαστε την Ευρώπη, για να επιβιώσουμε”, παρακαλούν…


Υπό τον ανωτέρω τίτλο και υπότιτλο «Από τον προσφυγικό καταυλισμό της Μόριας στη Λέσβο έρχεται μια δραματική έκκληση των κατοίκων του: Η Ευρώπη πρέπει να βοηθήσει, γιατί ο κορωνοϊός είναι σαν θανατική καταδίκη για ηλικιωμένους και αρρώστους», σχετικό ρεπορτάζ στην ιστοσελίδα του πρώτου τηλεοπτικού δικτύου παγγερμανικής εμβέλειας. ARD, αναφέρει τα εξής:

Οι πρόσφυγες που ζουν στον καταυλισμό της Μόριας στο ελληνικό  νησί της Λέσβου έγραψαν στην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen, και στις κυβερνήσεις των κρατών-μελών της ΕΕ. Στην έκκλησή τους, που δημοσίευσε η εφημερίδα “Tagesspiegel” αναφέρουν: «Χρειαζόμαστε την Ευρώπη, για να επιβιώσουμε».

Εκτός από τις γενικές προβληματικές συνθήκες διαβίωσης στον καταυλισμό, υπάρχει τώρα και ο κίνδυνος της πανδημίας του κορωνοϊού, «που δεν μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε μόνοι μας» Ο ιός στον καταυλισμό είναι σαν «θανατική καταδίκη για ηλικιωμένους, αρρώστους και άλλα ευπαθή άτομα». Εξ ονόματος των μεταναστών και προσφύγων του καταυλισμού η έκκληση συντάχθηκε με πρωτοβουλία της “Moria Corona Awareness Team” και των “Moria White Helmets”.

Στην επιστολή-έκκληση αναφέρεται επίσης:

Οι ηλικιωμένοι, άρρωστοι, τραυματίες και ασυνόδευτα παιδιά πρέπει να μπορούν να εγκαταλείψουν αμέσως τον καταυλισμό. Οι συστάσεις κατά της διάδοσης του κορωνοϊού στον καταυλισμό ηχούν σαν ψευδαίσθηση. «Πώς να κρατήσουμε αποστάσεις;» Στον καταυλισμό, που έχει δημιουργηθεί για 3000 κατοίκους, ζουν σχεδόν 24.000 άνθρωποι. Ανάμεσά τους βρίσκονται περίπου 1600 – κατά τη γνώμη της ΕΕ – ιδιαίτερα ευάλωτα ασυνόδευτα παιδιά.