Μ. Μαμάκος: "Αυτά είναι τα μέτρα για να ανακάμψει η τοπική οικονομία"


Πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τρίτη,  υπό την προεδρία του δημάρχου Μυτιλήνης Στρ. Κύτελη, έκτακτη τηλεδιάσκεψη της  ΠΕΔ Βορείου Αιγαίου με τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη Κ. Μουτζούρη , δημάρχων των νησιών του βορείου Αιγαίου και μελών της διοίκησης της ΠΕΔ, ενώ συμμετείχε και ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημ. Παπαστεργίου, εν όψει της αντίστοιχης διαδικασίας  της ΚΕΔΕ. Θέμα της τηλεδιάσκεψης ήταν η επόμενη μέρα για τα νησιά μας μετά την πανδημία και με δεδομένη την υφιστάμενη κατάσταση με το μεταναστευτικό.  

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχε και ο επικεφαλής της παράταξης «Αλλάζουμε του τόπο μας» Μιχάλης Μαμάκος , με την ιδιότητα του μέλους του Δ.Σ. της ΠΕΔ Βορ. Αιγαίου, ο οποίος κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις για λήψη οικονομικών μέτρων ενίσχυσης των τοπικών κοινωνιών των νησιών μας που πέρα από το βάρος που σηκώνουν χρόνια τώρα  με το μεταναστευτικό,  έχουν να αντιμετωπίσουν και την  πανδημία η οποία  επιβαρύνει ακόμη περισσότερο την κατάσταση. Οι επιπτώσεις στις τοπικές κοινωνίες και οικονομίες χρήζουν αντιμετώπισης από την πολιτεία και εκεί επικεντρώθηκε η παρέμβαση του Μιχ. Μαμάκου υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων και τα εξής:

 Συγκεκριμένα ,  ο τουρισμός από την  ελεύθερη πτώση που βρισκόταν λόγω μεταναστευτικού – προσφυγικού, σήμερα με την πανδημία... αναζητείται .

Παράλληλα, ο αγροτικός τομέας των νησιών έχει υποστεί τεράστιο πλήγμα εσόδων για τους αγρότες με την εξευτελιστικά χαμηλή τιμή ελαιόλαδου και γάλακτος. Οι τοπικές κοινωνίες καλούνται να σηκώσουν το δυσανάλογο βάρος του μεταναστευτικού-προσφυγικού και εν μέσω πανδημίας, αντιμετωπίζοντας τις παλινωδίες της κυβέρνησης, που εξακολουθεί στο μείζον αυτό θέμα για τα νησιά μας να πορεύεται χωρίς σχέδιο.  

Προτού επέλθει οικονομικός μαρασμός των νησιών μας, που είναι ορατός αν δεν ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα, ο Μιχ. Μαμάκος στην παρέμβασή του  πρότεινε τη λήψη οικονομικών μέτρων ενίσχυσης για να αντιμετωπίσουν οι νησιώτες μια παρατεταμένη κρίση που έχει επιφέρει μεγάλη μείωση στο οικογενειακό τους εισόδημα.

Τα οικονομικά μέτρα που προτείνει επικεφαλής της παράταξης «Αλλάζουμε τον Τόπο μας»  αφορούν την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας, με ιδιαίτερη αναφορά και στον αγροτικό τομέα.

 Μέτρα ενίσχυσης της τοπικής οικονομίας

•         -Μεταφορικό ισοδύναμο. Επέκταση της αποζημίωσης του μεταφορικού ισοδύναμου πλην του εισιτηρίου επιβάτη και στο επιβατικό αυτοκίνητο. Διεύρυνση  των δικαιούχων με την επέκταση σε δημότες (εισαγωγή δημοτολογίου στην πλατφόρμα) και επισκέπτες (τουρισμός και εμπόριο από επιχειρήσεις ανεξαρτήτως αφμ)
•         -Λιγότεροι και δικαιότεροι φόροι με μείωση του συντελεστή φορολογίας των νησιωτικών επιχειρήσεων στο 10%,
•         -Πλήρης κατάργηση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης .
•         -Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και προκαταβολής φόρου
•         -Ενεργοποίηση ένταξης στον μηχανισμό των 120 δόσεων στην Εφορία και στον ΕΦΚΑ για οφειλές του 2018 και για όσους δεν είχαν προλάβει να κάνουν αίτημα.
•         -Επαναφορά, σε σταθερή βάση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά, ανεξαρτήτως του μεταναστευτικού και περαιτέρω μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση και τον τουρισμό και σε αγαθά πρώτης ανάγκης
 Μέτρα για τον αγροτικό τομέα
•         -Σταδιακή κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και άμεση ενίσχυση του αγροτικού τομέα με την άμεση εφαρμογή μέτρου αποφορολογίας αγροτικής γης και φορολογίας της γης σε εκτός σχεδίου περιοχές βάση της χρήσης κλιμακωτά.
•         -Επίσπευση αποζημιώσεων του  ΕΛΓΑ για αποζημιώσεις αγροτών που επλήγησαν από την κακοκαιρία.
•         -Μείωση του ΦΠΑ των ζωοτροφών
•         -Καθιέρωση κάρτας αγροτικού πετρελαίου
•         -Καθιέρωση ακατάσχετου και αφορολόγητου των επιδοτήσεων.
•         -Επίσπευση έγκρισης σχεδίων βελτίωσης για τον εκσυγχρονισμό των αγροτικών εκμεταλλεύσεων.