Ψήφισμα συμπαράστασης της πλειοψηφίας των μελών του ΔΣ της ΕΛΜΕ Λέσβου για υπηρεσία ασύλου


ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΤΗΣ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑΣ ΤΟΥ ΔΣ ΤΗΣ ΕΛΜΕ ΛΕΣΒΟΥ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ  ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΣΥΛΟΥ

Συμπαραστεκόμαστε στους συμβασιούχους εργαζόμενους της Υπηρεσίας Ασύλου και στο δίκαιο αίτημα του σωματείου τους για ανανέωση όλων ανεξαιρέτως των Συμβάσεων Ορισμένου Χρόνου που επρόκειτο να λήξουν από τέλη του Απριλίου 2020.

Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση και το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου για την προκλητική ενέργεια ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ ΣΕ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ εξαιρώντας από την ανανέωση των συμβάσεων δεκαέξι από τους περίπου εξακόσιους εργαζόμενους. Οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι είναι ενεργά μέλη του σωματείου – ανάμεσά τους περιλαμβάνεται και η πρόεδρος του σωματείου - και από τους παλαιότερους συμβασιούχους, με την υπηρεσία τους να ξεκινά το 2014 και το 2015.Η κυβέρνηση φυσικά γνωρίζει πως με χιλιάδες εκκρεμείς υποθέσεις ασύλου σε πρώτο βαθμό και χιλιάδες ανθρώπους που αναμένουν να καταγραφούν τα αιτήματά τους, η Υπηρεσία Ασύλου χρειάζεται όχι μόνο επιπλέον προσωπικό, αλλά και να συνεχίσει να αξιοποιεί το υπάρχον έμπειρο προσωπικό.Προχωρά όμως σε μια κίνηση ρεβανσισμού απέναντι στη δράση του ίδιου του σωματείου, το οποίο έχει προχωρήσει σε σειρά κινητοποιήσεων στα τρία έτη λειτουργίας του για πραγματοποίηση των στόχων του, επίσχεση εργασίας ενός μήνα για την διεκδίκηση των πολύμηνων στερούμενων μισθών, αλλά και απεργία στις 11 Μαρτίου για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων των ίδιων των αιτούντων άσυλο και εναντίον του νόμου που πρόσφατα ψήφισε και προσπαθεί να εφαρμόσει  η κυβέρνηση που καταστρατηγεί διεθνείς συνθήκες και διαδικαστικές εγγυήσεις των προσφύγων.
Την ώρα που η κυβέρνηση δήθεν απαγορεύει τις απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα εν μέσω πανδημίας ο ίδιος ο Υπουργός Μεταναστευτικής πολιτικής Μηταράκης γίνεται ο σταυροφόρος των ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ

Το Σωματείο Εργαζομένων Συμβασιούχων Υπηρεσίας Ασύλου απάντησε στην πρόκληση αυτή με ομόφωνη απόφαση της Γενικής του Συνέλευσης για απεργία διαρκείας από την Πέμπτη 23 Απριλίου. Οι εργαζόμενοι δεν εγκαταλείπουν την αλληλεγγύη!Στηρίζουμε ανεπιφύλακτα τον αγώνα τους.

ΝΑ ΑΝΑΚΛΗΘΕΙ ΑΜΕΣΑ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΕΡΙ ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ - ΜΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗΣ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΑΣΥΛΟΥ

– Καμία απόλυση συμβασιούχων, ούτε τώρα ούτε μετά! Η απόλυση εν μέσω πανδημίας αποτελεί πρόκληση. Άμεση ανανέωση-παράταση των συμβάσεων για το ήδη υφιστάμενο προσωπικό. Μονιμοποίηση όλων.

– Να σταματήσει η πολιτική ανακύκλωσης της ανεργίας μέσω προγραμμάτων.

– Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλες κι όλους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Να μπει τέλος στις ελαστικές σχέσεις εργασίας! Ίση αμοιβή για ίση εργασία με πλήρη ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα. Ίσα δικαιώματα για τις εργαζόμενες μητέρες και τις εγκύους.

– Προσλήψεις και στελέχωση όλων των δημόσιων υπηρεσιών με μόνιμο και σταθερό προσωπικό.

– Καμία συρρίκνωση του δημόσιου τομέα. Καμία ιδιωτικοποίηση των δημόσιων φορέων.

– Καμία σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα [ΣΔΙΤ] στους δημόσιους φορείς.

Η πλειοψηφία του ΔΣ της ΕΛΜΕ Λέσβου

Συκάς Γιάννης                   Ηλιόπουλος Μαρίνος                    Ντουράκης Κώστας                    Περδικούρη Μαρία