Με τις ψήφους Χήρα "άνοιξε" ξανά η δομή Συκαμινιάς



Την απόφαση να λειτουργήσει ξανά, για όσο διαρκέσουν τα μέτρα αντιμετώπισης του κορονοιού η δομή της Σκάλας Συκαμνιάς, έλαβε χτες το βράδυ το Δημοτικό Συμβούλιο Δυτικής Λέσβου. Η συνεδρίαση λόγω της κατάστασης έγινε μέσω μηνυμάτων και τηλεφωνημάτων και διήρκεσε περισσότερες από 5 ώρες, με το παρασκήνιο να είναι έντονο.

Και αυτό γιατί για πρώτη φορά, η δημοτική αρχή  Βέρρου είχε «απώλειες» με τους τρεις δημοτικούς συμβούλους της παράταξης  του Στρατή Ζαφείρη, (Μαριάνθη Τσάκου, Χρυσούλα Ζωγράφου Δημήτρη Βελούτσου) να ψηφίζουν αρνητικά, διαχωρίζοντας την θέση τους από την εισήγηση της δημοτικής αρχής, με την οποία συνεργάζονται από την αρχή της θητείας της. Αντίθετα ο επικεφαλής της παράταξης Στρατής Ζαφείρης ψήφισε θετικά. Αρνητική ήταν επίσης η ψήφος της Λαϊκής Συσπείρωσης η οποία αντιπρότεινε οι μετανάστες να μεταφέρονται σε ξενοδοχεία. 

Έτσι την «λύση» για να περάσει η εισήγηση της δημοτικής αρχής, έδωσε η παράταξη του κ. Χήρα, με 7 συμβούλους να ψηφίζουν υπέρ, ενώ δυο τοποθετήθηκαν αρνητικά (Κοτζαμάνης, Αλεξίου), δίνοντας την πολυπόθητη πλειοψηφία στον Ταξιάρχη Βέρρο, με 22 ψήφους υπέρ, σε σύνολο 33. 

Να θυμίσουμε ότι η ανάγκη λειτουργίας προσωρινής δομής στην περιοχή της Δυτικής Λέσβου ήταν αίτημα του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη, ο οποίος είχε ζητήσει απ τους δημάρχους να υποδείξουν χώρους.

Η ανακοίνωση του Δήμου Δυτικής Λέσβου

Μετά το γνωστό αίτημα των συνδικαλιστικών φορέων του Λιμενικού, της Αστυνομίας αλλά και την παρέμβαση του Ιατρικού Συλλόγου Λέσβου -προτείνοντας συγκεκριμένα μέτρα για τους μετανάστες που εισέρχονται στο νησί εν μέσω πανδημίας κορωνοϊού- το δημοτικό συμβούλιο της Δυτικής Λέσβου συνεδρίασε χθες (9/4/2020) το απόγευμα εκτάκτως (δια περιφοράς). Αποφασίζοντας κατά πλειοψηφία -βάσει της εισήγησης της δημοτικής αρχής- σε σχέση με την προστασία της δημόσιας υγείας καθώς και της υγείας των ενστόλων που έχουν αναλάβει τη φύλαξη των εισερχομένων μεταναστών, τα εξής:

Τη λειτουργία του Stage 2 της Συκαμινέας ως χώρου απομόνωσης (καραντίνα) των μεταναστών μέχρι την παρέλευση των προβλεπομένων 14 ημερών ώστε να μεταφέρονται εν συνεχεία –άμεσα- από τις αρχές αρμοδίως.

Η λειτουργία του Stage 2 θα διαρκέσει για όσο είναι σε ισχύ τα έκτακτα περιοριστικά μέτρα της κυβέρνησης για την προστασία από την πανδημία ή μέχρι να υλοποιηθεί η πρόταση του Δημάρχου για τη ναύλωση πλοίου.

Σημειώνεται ότι βάσει σχετικής πρότασης προς το Δήμαρχο, το Stage 2 θα λειτουργεί κάτω από τον αυστηρό και αποκλειστικό έλεγχο της Ελληνικής Αστυνομίας, του Λιμενικού και την εποπτεία του ΕΟΔΥ ενώ αποκλείεται η συμμετοχή οποιασδήποτε ΜΚΟ ή της ίδιας της Ύπατης Αρμοστείας, ακόμα και για τη σίτιση των μεταναστών που θα τελούν υπό καραντίνα.


Τέλος τονίζεται ότι η απόφαση αυτή λαμβάνεται λόγω της έκτακτης κατάστασης στη χώρα μας αλλά και στη γείτονα χώρα από την πανδημία και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση αποδοχή λειτουργίας μόνιμης ή προσωρινής δομής φιλοξενίας μεταναστών στα όρια του Δήμου μας.