Έκτακτη τηλεδιάσκεψη της ΠΕΔ Βορείου Αιγαίου- Στην αυριανή σύσκεψη της ΚΕΔ οι αποφάσεις των δημάρχων του Β. Αιγαίου


Σήμερα, 28 Απριλίου 2020, πραγματοποιήθηκε έκτακτη τηλεδιάσκεψη της ΠΕΔ Βορείου Αιγαίου, υπό την προεδρία του Δημάρχου Μυτιλήνης, Στρατή Κύτελη. 

Θέμα της συνεδρίασης ήταν η επόμενη ημέρα για τα νησιά μας μετά την πανδημία του COVID - 19.

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν ο Περιφερειάρχης Β. Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου, ο Αντιπεριφερειάρχης, Άρης Χατζηκομνηνός, οι Δήμαρχοι Χίου, Σάμου, Οινουσών, Ψαρών, Ικαρίας και τα μέλη της ΠΕΔ Β. Αιγαίου, Μιχάλης Μαμάκος και Δημήτρης Βαρβαγιάννης.

Ανοίγοντας την συζήτηση, ο Πρόεδρος της ΠΕΔ και Δήμαρχος Μυτιλήνης αναφέρθηκε στην ανάγκη για έκτακτη ενίσχυση των νησιών του Β. Αιγαίου μετά την πανδημία του COVID - 19, αλλά και σε σχέση με την υπάρχουσα κατάσταση του μεταναστευτικού. Ζήτησε να υποβληθούν προτάσεις από τους Δημάρχους όλων των νησιών, προκειμένου να τεθούν υπόψη των αρμοδίων κυβερνητικών παραγόντων.

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ αναφέρθηκε στις ενέργειες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης προκειμένου να καλυφθούν οι έκτακτες ανάγκες των Δήμων της χώρας. Πρόσθεσε πως στην προγραμματισμένη αυριανή (29-4-2020) συνεδρίαση της ΚΕΔ θα τεθούν τα θέματα που θα υποβληθούν από την σημερινή συνεδρίαση της ΠΕΔ.

Στη συνέχεια, ο Περιφερειάρχης εστίασε στα πρoβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νησιά του Βορείου Αιγαίου από το μεταναστευτικό, ζητώντας για ακόμη μια φορά την άμεση αποσυμφόρηση τους.

Ακολούθησε η τοποθέτηση των Δημάρχων των νησιών, οι οποίοι κατέθεσαν τις προτάσεις τους. Βασικά προβλήματα που συζητήθηκαν και θα τεθούν στα αρμόδια Υπουργεία είναι:

- Η  έκτακτη οικονομική ενίσχυση των Δήμων για στήριξη των Κοινωνικών Δομών.
- Η  οικονομική ενίσχυση για την λειτουργία των σχολείων, σύμφωνα με τα νέα δεδομένα.
- Προσλήψεις προσωπικού προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες για την καθημερινότητα των πολιτών.
- Μείωση του ΦΠΑ και του ΕΝΦΙΑ  για όλα τα νησιά του Β. Αιγαίου.