Το συγκινητικό μοιρολόι της Παναγιάς από τον αείμνηστο Σολων Λέκκα στον Άγιο Εφραιμ στην Καλλιθέα Μυτιλήνης (ΒΙΝΤΕΟ)

Ένα από τα πιο όμορφα παραδοσιακά τραγούδια του λαού μας, ένα μοιρολόϊ φτιαγμένο για τον Μεγάλο νεκρό, τον Ιησού Χριστό, το μοιρολόϊ της Παναγιάς.

Παρουσία πλήθους πιστών και με μπροστάρη τον αείμνηστο Σολων Λεκκα ψάλθηκε το μοιρολόι της Παναγίας για τον Μεγάλο νεκρό, τον Ιησού Χριστό στην νεότευκτη εκκλησιά του Αγίου Εφραιμ στην Καλλιθέα Μυτιλήνης λίγο πριν την λειτουργιά της Μεγάλης Τρίτης το 2017.

Δείτε τα συγκινητικά πλάνα που κατέγραψε ο Γιώργος Παπαδόπουλος


Ο Σόλων Λέκκας

Ο Σόλωνας Λέκκας γεννήθηκε το 1946 στην Πηγή, της Λέσβου και πέθανε μετα από προβλήματα υγείας τον Ιούλιο του 2020. Ηταν χτίστης, λιθοξόος, αλλά και καλλίφωνος τραγουδιστής. Ο πατέρας του, Ευστράτιος, ήταν επίσης χτίστης και είχε γεννηθεί στον Αφάλωνα, ένα χωριό της Ανατολικής Λέσβου, κοντά στη Μυτιλήνη. Η καταγωγή του ήταν Αρβανίτικη από την περιοχή Λουτρακίου. Η μητέρα του Σόλωνα, Δήμητρα εργαζόταν ως μοδίστρα στην Πηγή. Οι γονείς της προέρχονταν από την Πηγή και το Ίππειος, αλλά οι παππούδες της από τη Μικρασία. Ο Σόλωνας Λέκκας έζησε στην Πηγή μέχρι το 1971 όταν και εγκαταστάθηκε στα Κεραμειά. Τη δεκαετία του 1980 μετοίκισε στη Μυτιλήνη. Ζούσε μέχρι σήμερα στους Ταξιάρχες (Καγιάνι), κοντά στην πόλη της Μυτιλήνης.