Χ. Αθανασίου: «Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να ανατρέψει τη ζωή μας -Η Λέσβος μας δεν είναι διχασμένη. Δεν υπάρχει Ανατολή και Δύση»


Δήλωση ενότητας από τον Χαράλαμπο Αθανασίου για τους δυο δήμους Μυτιλήνης και Δυτικής Λέσβου και την κόντρα που έχει αναπτυχθεί:

Αναρωτήθηκα κάποιες φορές αν τελικά μας ωφέλησε αυτό που όλοι επιζητούσαμε.

Να διασπαστεί ο ενιαίος Δήμος Λέσβου και τελικά διασπάστηκε σε δύο, Μυτιλήνης και Δυτικής Λέσβου.

Μία διάσπαση, που, ποιος το περίμενε, έκανε μερικούς να μιλάνε για ένα νησί χωρισμένο στα δύο. Όχι γεωγραφικά, όχι κοινωνικά, όχι πολιτισμικά, ούτε ιδεολογικά.

Απλά ψυχολογικά, λόγω του μεταναστευτικού και του εντεύθεν φόβου εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Οι Λέσβιοι δεν διαχωριστήκαμε ποτέ σε ανθρωπιστές και λιγότερο ανθρωπιστές.

Ο ρατσισμός και τα σύνδρομα ξενοφοβίας ποτέ δεν μας χαρακτήρισαν.

Το αποδείξαμε αυτό στα δύσκολα χρόνια «με την ηλικία της θάλασσας στα μάτια και με την υγεία του ήλιου στο κορμί», όπως θα έλεγε και ο Ελύτης.

Δεν μας άφησαν όμως να χαρούμε την αγνότητα της προσφοράς μας. Μόνοι εμείς που τη δικαιούμασταν. Έτσι μείναμε μόνοι. Ολομόναχοι.

Με τις «Συνθήκες» και τα «Δουβλίνα» στα χαρτιά και πιο πάνω την υποκρισία των Εταίρων μας, που απλόχερα με χρήμα θέλησαν να εξαγοράζουν τη σιωπή και τη ζωή μας.

Φταίξαμε όμως και εμείς, όταν επιπόλαια και πρόχειρα θεωρήσαμε το νησί μας παρακατιανή γη και αλλάζαμε με προχειρότητα, χωρίς προγραμματισμό, σχεδιασμό και δυνατότητες, τοποθεσίες για τα Κέντρα Υποδοχής, λες και το νησί του Εφταλιώτη και του Μυριβήλη, του Πιττακού και του Ελύτη ήταν αποικία.

Και χρειάστηκε να παρέμβει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός να βάλει τάξη στα πράγματα.

Να μιλήσει ωμά στους Ευρωπαίους εταίρους μας και να ελέγξει, στο εσωτερικό, τις βιαστικές και άσκοπες ενέργειες αυτών που μας υποτίμησαν και έτσι να επιφέρει την ηρεμία.

Η όμορφη Λέσβος μας, έχει πολλές προοπτικές να γίνει παγκόσμιος προορισμός και όλοι μαζί (Βουλευτές, Περιφερειάρχης, Δήμαρχοι, επαγγελματικοί και κοινωνικοί φορείς) μπορούμε, οφείλουμε, να είμαστε ενωμένοι, για να την πάμε εκεί που της αξίζει και όπως την ονειρευόμαστε.

Εάν έγιναν λάθη, όποιοι και εάν τα κάναμε, από όποια αιτία και εάν προήλθαν, ήρθε η ώρα να τα διορθώσουμε και όλοι μαζί να πούμε : Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να ανατρέψει τη ζωή μας.

Η Λέσβος μας δεν είναι διχασμένη. Δεν υπάρχει Ανατολή και Δύση, αλλά ένα όμορφο «πλατανόφυλλο κατάμέσης του Πελάγους».