Πρωτοφανές: Δεν έρχεται το Άγιο Φως στην Λέσβο


To τελετουργικό της μεταφοράς και άφιξης του Αγίου Φωτός στην Ελλάδα φέτος δεν θα θυμίζει σε τίποτα αυτό των προηγούμενων ετών. 

Μάλιστα, δεν θα πετάξει καν στο Ισραήλ ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης υφυπουργός Εξωτερικών, Κώστας Βλάσης, ο οποίος θα αναμένει την πτήση στο Ελευθέριος Βενιζέλος. Από μεριάς ελληνικής πολιτείας, το φως θα μεταφέρει στο αεροπλάνο που θα περιμένει στο αεροδρόμιο «Μπεν Γκουριόν» του Τελ Αβίβ ο γενικός πρόξενος Ιεροσολύμων, Παναγιώτης Σοφιανόπουλος, με «στεγανοποιημένες διαδικασίες». Θα το παραλάβει ο Έξαρχος του Παναγίου Τάφου, Αρχιεπίσκοπος Δαμιανός και ένας βοηθός του, που θα βρίσκονται στο αεροπλάνο.

Η άφιξη του Αγίου Φωτός στην Ελλάδα «θα περιλαμβάνει μια μικρή εκδήλωση, όπως ταιριάζει στην εποχή» σύμφωνα με τον κ. Βλάση, μ΄ένα ολιγομελές τιμητικό άγημα και μια μικρή μπάντα. Η διαδικασία άφιξης του Αγίου Φωτός θα έχει τηλεοπτική κάλυψη, ωστόσο, φέτος, δεν θα υπάρξει διαμοιρασμός του ανά τη χώρα.

Η κυβέρνηση τείνει στην απόφαση να μην διαμοιραστεί το Φως σε επιλεγμένους προορισμούς εντός Ελλάδος. Ο σχεδιασμός προέβλεπε ειδικές πτήσεις της Aegean και της Sky Express σε συγκεκριμένους προορισμούς (Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Κρήτη, Ρόδος, Μυτιλήνη κλπ.), φαίνεται, όμως, ότι κάτι τέτοιο δεν θα γίνει, σε μια προσπάθεια να εορτασθεί με όσο πιο λιτό τρόπο γίνεται η Ανάσταση. Εξετάζεται μόνο το ενδεχόμενο εξαίρεσης για τη Θεσσαλονίκη. 

Άλλωστε,το Άγιο Φως φέτος δεν θα δοθεί στους πιστούς, συνεπώς, από πρακτικής άποψης, μικρό είναι το νόημα της μεταφοράς του σε άπασα την επικράτεια.

Όπως μάλιστα δήλωσε ο υφυπουργός κ. Βλάσης σήμερα σε ΜΜΕ, «φοβόμαστε το συνωστισμό των πιστών, είναι κρίμα να χαθεί η προσπάθεια που έγινε μέχρι τώρα για τον περιορισμό του κορονοϊού»

Πηγή lesvosnews.net