Συνταγή Λέσβου «Τραχανόπιτα»


Η Λέσβος γαστρονομικά απαντά ηχηρά στο διαχρονικό δημοτικό άσμα που μεταξύ των στίχων του αναφέρει πως "χωρίς δεκάρα τι θα μαγειρεύω Μανωλιό μου" με τους εκλεκτούς θησαυρούς της κουζίνας  αλλά και τα γνήσια ντόπια προϊόντα της.

Ο τραχανάς ήταν, είναι και θα είναι μία εξαιρετικής φύσεως πρώτη ύλη για πιάτα απλά και περισσότερο πολύπλοκα που κράτησε χορτάτους και καλοαναθρεμμένους τους κατοίκους αυτού του νησιού στα πλαίσια οποιασδήποτε κρίσης. Σήμερα ο ξινός   αγνός τραχανάς πρωταγωνιστεί στη γέμιση μίας πίτας με καταγωγή την Τένεδο αλλά που πλέον έχει μετουσιωθεί και στα κιτάπια της λεσβιακής γαστρονομίας. Τραχανόπιτα λοιπόν από τα χεράκια μας!!



ΥΛΙΚΑ ΓΕΜΙΣΗΣ


600 γραμμάρια ξινός τραχανάς
1 κιλό ξερά κρεμμύδια
300 γραμμάρια φέτα
ξερός δυόσμος

ΥΛΙΚΑ ΓIΑ ΦΥΛΛΟ

1 κιλό σταρένιο αλεύρι
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
1 κουταλιά του γλυκού ξύδι για να γίνει αφράτη η ζύμη
λίγο αλάτι
νερό όσο σηκώσει για να μη γίνει σφιχτή ή πολύ αραιή η ζύμη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Ψιλοκόβω το κρεμμύδι και το τσιγαρίζω στο ελαιόλαδο. Αφού μαραθεί καλά ρίχνω και το δυόσμο. Έχω ήδη μουλιάσει για 30 περίπου λεπτά τον τραχανά σε λίγο νερό ίσα να τον σκεπάζει. Στη συνέχεια τον στραγγίζω και προσθέτω φέτα και κρεμμύδια ανακατεύοντας καλά. Στη συνέχεια φτιάχνω το φύλλο ανακατεύοντας τα ανωτέρω υλικά και ζυμώνοντας προσεκτικά. Ανοίγω ένα φύλλο για πάνω και ένα για κάτω. Βάζω το ένα σε λαδωμένο ταψί και στρώνω από πάνω τη γέμιση. Τοποθετώ και το άλλο φύλλο και αφού χαράξω την πίτα την ψήνω για 1 ώρα στους 180 βαθμούς. 

Πηγή lesvoskitchen.gr