Συνταγές: Λαμπριάτικα κουλούρια και Πασχαλινό τσουρέκι από την Μυτιλήνη


Βρισκόμαστε στο μέσο της Μεγάλης Εβδομάδας και σήμερα πολλά σπίτια σε πολλά μέρη της Ελλάδας θα μοσχομυρίσουν μυρωδιές από τα κουλούρια και τα τσουρέκια..

Λαμπριάτικα κουλούρια της κυρά Ρήνης


Καλονοικοκυράδες ανασκουμπωθείτε και ελάτε να φτιαξουμε το μενού της Λαμπρής ξεκινώντας ιεροτελεστικά να πλάθουμε τα λαμπριάτικα κουλούρια μας...Η συνταγή είναι της κυρά Ρήνης από το Καγιάνι. Το τετράδιο μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής της το οποίο μετράει ήδη 6 δεκαετίες ζωής ήρθε η ώρα να ανοίξει και πάλι..

ΥΛΙΚΑ:

2,5 ποτήρια ζάχαρη
1 ποτήρι βούτυρο
1 ποτήρι γάλα1 αμμωνία
αλεύρι όσο σηκώσει
6 αυγά
3 βανίλιες

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Σε ένα μπωλ χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν. Προσθέτουμε τον κρόκο χτυπημένο και στη συνέχεια ζεσταίνουμε το γάλα. Μόλις χλιάνει προσθέτουμε την αμμωνία και ανακατεύουμε μέχρι να φουσκώσει. Ρίχνουμε το γάλα και ανακατεύουμε τη ζύμη. Στη συνέχεια χτυπάμε τα ασπράδια μέχρι να γίνουν μαρέγκα και τα προσθέτουμε και αυτά μαζί με τις βανίλιες. Κατόπιν ρίχνουμε αλεύρι όσο σηκώσει μέχρι να δέσει η ζύμη χωρίς όμως να γίνει πολύ σφιχτή. Τέλος περνάμε κομμάτια ζύμης μέσα από τη μηχανή και η οποία βγάζει τα κουλούρια στο ανάλογο σχήμα. Φυσικά μπορούμε να πλάσουμε τα κουλούρια με τα χέρια μας δίνοντας τα σχήματα που επιθυμούμε. Τα τοποθετούμε σε ταψί στο οποίο έχουμε στρώσει λαδόκολλα και τα περνάμε από πάνω με λίγο χτυπημένο αυγό. Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς.



ΤΣΟΥΡΕΚΙΑ ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ


Πάσχα χωρίς αυγά και τσουρέκια δεν γίνεται.

Βρήκα παλιά συνταγή της γιαγιάς Δήμητρας , την έφτιαξα χθες βράδυ και επειδή είχε απρόσμενη επιτυχία, την δημοσιεύω, για όποιον(-αν) θαρραλέο(-α) θέλει.

Οι ποσότητες των υλικών προσαρμόσθηκαν στα μικρά μεγέθη της ζωής μας, εκμοντερνίστηκαν λίγο και χρησιμοποιήθηκε μίξερ.

ΥΛΙΚΑ

1+ 1/2 κιλ. αλεύρι Άνθος σκληρό (για τσουρέκι)
45 γραμ. μαγιά ξερή (5 φακελλάκια Mac magic των 9 γραμ. το καθένα)
1 κούπα γάλα light χλιαρό (ή εβαπορέ light αραιωμένο μισό-μισό)
1 κούπα νερό χλιαρό (να αντέχει το δάκτυλο άνετα)
2 κούπες ζάχαρη άσπρη
2 κουτ.σουπ. ελαιόλαδο
1 κουτ.γλυκού αλάτι
1 κουτ.σουπ. μαχλέπι σκόνη (αλεσμένο)
1 κουτ.γλυκού μαστίχα κοπανισμένη με λίγη ζάχαρη (για να μη κολλήσει στο γουδί)
7+2 αυγά σε κανονική θερμοκρασία
200 γραμ. "βούτυρο"(μαργαρίνη ΜΙΝΕΡΒΑ ΜΠΕΝΕΚΟΛ ΜΕ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ για μαγείρεμα
1 κουτ. γλυκού μπέϊκιν πάουντερ

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Διαλύουμε την μαγιά στο χλιαρό (όχι ζεστό) νερό και χτυπάμε με τους αυγοδάρτες του μίξερ χειρός, ώστε να διαλυθεί καλά και την αδειάζουμε σε μεγάλη λεκάνη.

Ρίχνουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε πολύ καλά, παλι με τους αυγοδάρτες.

Ρίχνουμε λίγο-λίγο το αλεύρι, αρχίζοντας το ζύμωμα με τα ζυμωτήρια του μίξερ (γάντζους),μέχρι να πετύχουμε μια αφράτη και μαλακιά ζύμη.

Καλύπτουμε την επιφάνεια της με χαρτί ψησίματος (λαδόκολλα), σκεπάζουμε με κάτι μάλλινο και την διατηρούμε σε ζεστό περιβάλλον.

Ο χρόνος φουσκώματος εξαρτάται από την θερμοκρασία του περιβάλλοντος (ιδανικό 30 οC)
Η ζύμη πρέπει να διπλασιάσει τον όγκο της τουλάχιστον.

Τότε ζυμώνοντας (χαϊδεύοντας) την "ρίχνουμε". Τότε μπαίνει ευλογημένο χέρι, την γυρίζουμε πάνω κάτω πολλές φορές γυρίζοντας λίγο-λίγο την λεκάνη (για να κάνει τις "ίνες που χαρακτηρίζουν τα τσουρέκια) και πλάθουμε πλεξούδες, τις βάζουμε σε αντικολλητικό χαρτί ψησίματος στο ταψί και αφήνουμε πάλι να διπλασιαστούν σε όγκο.

Υπολογίζουμε τις αποστάσεις μεταξύ τους γιατί θα φουσκώσουν .

Οι ποσότητες αυτές βγάζουν περίπου 6 τσουρέκια (από 3 σε κάθε ρηχό ταψί).
Πρίν το φούρνισμα, αλείφουμε την επιφάνεια τους με τους χτυπημένους κρόκους των δύο αυγών και πασπαλίζουμε με σουσάμι ή ότι άλλο μας κάνει κέφι.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο στους 150 οC στις αντιστάσεις ή 130 οC αντιστάσεις+αέρα, για 40 λεπτά.

Αν έχουμε αντιστάσεις+αέρα, μπορούμε να βάλουμε δύο ταψιά συγχρόνως, αντιστρέφοντας τα πάνω-κάτω στα 20 λεπτά, ώστε να πάρουν ίσες θερμοκρασίες.

Η γιαγιά μου "σταύρωνε" την ζύμη πριν το σκέπασμα με το μάλλινο, έλεγε και κάποιες προσευχές, έτσι για "μαγεία". Εγώ δεν τα έκανα αυτά, παραφούσκωσε όμως γιατί πρόσεξα τις θερμοκρασίες των υλικών σχολαστικά.